Още две библиотеки в община Поморие са включени в програмата „Глоб@лни библиотеки – България”. Програмата стартира Етап 2010 и в средата на декември утвърди новия си списък. Библиотеките към читалищата „Просвета – 1888г.” в Поморие и „Просвета – 1928г.“ в с. Порой ще бъдат официално признати като партньор по програмата след подписване на споразумение с Министерство на културата, Програма на ООН за развитие и община Поморие. На читалището в с. Порой предстои да се извърши ремонт на залата за читатели, да се създадат 12 работни места, с бюра и столове, да се изградят вътрешна мрежа и интернет услуга за да може да се присъедини към програмата. Програмата „Глоб@лни библиотеки – България” , съвместна инициатива на Министерството на културата и Програмата на ООН за развитие, е финансирана от фондация „Бил и Мелинда Гейтс” чрез субсидия от 15 млн. щ.д. , чрез дарение на софтуерни продукти на стойност 6 милиона щ.д. от Майкрософт и насрещно финансиране на стойност 29 милиона щ.д. от централния и местните бюджети в България. Целта й е чрез безплатно ползване на интернет в обществените библиотеки да интегрира българите в информационното общество, да подобри качеството им на живот и да насърчи гражданския сектор. Очаква се така библиотеките да станат по-привлекателни и да развият своя обхват от дейности, включително и обучение по компютърна грамотност. Поморие вече има своята първа глоб@лна библиотека – в читалище „Свобода”. Там в началото на месеца бе доставено компютърно оборудване, инсталиран е софтуер и всички работни станции са свързани в локална мрежа. Читалището разполага с ново, многофункционално устройство Xerox Work Centre, мултимедиен проектор и екран, които подпомагат работата с читателите. Те имат възможност да получават актуална, навременна и широка информация от различно естество. Така читалището вече започва да се превръща място за учение на деца и ученици, в своеобразен духовен и информационен център. Ползването на новите услуги е безплатно, единственото условие е посетителите да са регистрирани читатели и да са заплатили годишния си членски внос

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.