"Рекетът" на Биволъ е винаги в обществен интерес

Биволъ дава кмета на Поморие на прокуратурата за престъпление по служба по казуса “Кабланд”

Заради бездействието на кмета международни измамници ще заграбят 2000 декара общинска земя
Екип на Биволъ

Директорът на Биволъ Асен Йорданов и главният редактор Атанас Чобанов изпратиха до главния прокурор сигнал за престъпно бездействие на кмета на г-р Поморие г-н Иван Алексиев, от което са настъпили значителни вреди за Община Поморие. Това става след като Алексиев беше привикан от премиера Бойко Борисов по казуса “Кабланд” – смесено дружество на общината с малтийска офшорка, създадена от група международни измамници.

На излизане от срещата с Борисов, кметът на Поморие обяви, че занася папките за сделката на Цацаров. Иван Алексиев обаче е бил отлично информиран за наличието на измамната схема и е трябвало да направи това години по-рано. От публикации в медиите едва ли не се разбира, че Алексиев е проявил саминициатива да занесе документите по далаверата в прокуратурата. Това категорично не е вярно, даже напротив – Алексиев от години не предприема мерки да защити обществения интерес.

Въпросната афера действително представлява най-голямата злоупотреба с монолитен масив публична земя по Черноморието. Тя е разследвана през годините изключително и само от екипа на Биволъ и е разкрита още през далечната 2006-та година от нас. Поради това ние няма как да не вземем отношение във връзка с поредното активиране на темата в публичното пространство. Далаверата с голфа край Поморие е дело на предшественика на сегашния кмет Иван Алексиев – червеният Петър Златанов, който дори преряза символична лентичка за започване на строителството още през 2007-ма година в присъствието на известни представители на властта, бизнеса и журналисти. Алексиев тогава беше заместник на Златанов, но дойде на власт от името на ГЕРБ с обещанието, че ще развали въпросната сделка, чийто криминален характер беше разкрит, описан и публикуван от Биволъ в серия от публикации през годините. /виж тук и тук/

Биволъ е представил всички необходими документи на прокуратурата, икономическа полиция и следствието още преди 8 години. Именно нашите разкрития доведоха до преразглеждане на взаимоотношенията между община Поморие и международната група от измамници.

tomaleti-nslsl

През 2011 г. Общинският съвет в Поморие взе категорично решение да развали сделката, с която се създава реална възможност да бъдат откраднати над 2000 дка общински земи и те да облагодетелстват частни интереси на една шепа измамници. Решението на Общинския съвет беше потвърдено и категорично от Бургаския административен съд като законно, след което то трябваше да бъде приведено в законова реализация именно от кмета на общината.

След като Алексиев стана кмет обаче той не изпълни предизборното си обещание и не развали порочната сделка, която е вкарала местните власти в престъпна схема. Под предтекст, че нямало юридическа форма сделката да бъде развалена изведнъж Алексиев заигра на струната на предшественика си от БСП Петър Златанов и влезе в диалог с групировката на набедените “инвеститори” представлявани в България от лицето Дарио Томалети. /виж тук/. Същият е известен и като Божидар Томалевски или Божидар Томалев – човек с няколко имена, документа за самоличност и поприща, едно от които е председател на политическа партия. /виж туктук и тук/

Кражбата на обществени земи в България е безнаказана

В една истински мафиотска държава каквато е България, кражбите с крупно национално богатство, каквото са и обществените земи никога не е санкционирано от властите. Напротив – то е толерирано от тях и се е превърнало еда ли не в своеобразен черен бизнес на гърба и за сметка на цялата нация. Изпълнителната власт подпомага и съучаства в това, а съдебната власт го прикрива и узаконява! Биволъ разследва мащабната далавера с общинска земя още от 2007 г., а през 2011 г. установи документално, че става дума за инвеститор-измамник. През 2014 сезирахме премиера и изпратихме предложение за правна помощ до община Поморие за разваляне на сделката. Действията ни бяха продиктувани от информацията, че се подготвя прехвърляне на 2000 декара общинска земя, с вече уреден строителен статут, към офшорката на измамниците.

В своята мимикрия Алексиев стигна дори до клеветническите твърдения да обвинява Биволъ в “рекет”, защото сме си позволили да му припомним поетите пред обществеността ангажименти да спази решението на общинския съвет и да преустанови измамата за строителство на голф край Поморие, където бяха апортирани чисто и просто цели 2000 дка идеални панорамни терени край морския бряг.

Вместо да обърне внимание на данните, че държи общината в рисковано съдружие и трябва да се обърне веднага към Прокуратурата, кметът Алексиев обяви пред медиите на депутата Делян Пеевски, че бил “рекетиран” от Биволъ. Сегашната му позиция след срещата при Борисов показва категорично кой е имал право в случая. Отделно от сигнала към Цацаров, Алексиев е обект на гражданско-правни действия за клевета от страна на Биволъ.

Заради разкритията на зловещата измама, Биволъ беше даден под съд от лицето Томалев. Поради неопровержимите доказателсва, с които разполагаме за криминалния характер на тази групировка обаче Томалети /по пряков Божо Дупето/ загуби делото и не успя да ни цензурира, чрез съдебен натиск. /виж тук/

Текста на сигнала, изпратен до Главния прокурор

Уважаеми г-н Цацаров

Във връзка с информация в медиите, че кметът на Поморие г-н Иван Алексиев е внесъл на Вашето внимание, след среща с премиера Борисов, документите по сделката за 2000 декара общинска земя с фирмата „Кабланд“,  сигнализираме за продължаващо престъпление извършено от самия него, в качеството му на кмет от 2011 г. до днес.

Още преди 2011 г., когато г-н Алексиев стана кмет на общината беше известно от медийни публикации, че сделката е сключена с измама спрямо Общинския съвет от страна на т.нар. инвеститори от „Кабланд“ и е обект на досъдебно производство номер 79/11 на Националната Следствена Служба по преписка 6628 на ОП-Бургас. Въпреки това кметът Алексиев не предприе нищо за нейното разваляне и продължи да преговаря с групата измамници, представящи се като инвеститори.

По същество става дума за представяне на невярна информация пред Агенцията за инвестиции от страна на групата зад фирмата „Ен Джи Би консултинг“, която влиза в съдружие с общината във фирмата „Кабланд“, за да реализира инвестиционен проект на стойност 194 430 000 евро, включващ голф комплекс и туристически център за 10 000 души. По-конкретно британският гражданин Николас Галахър е претендирал, че разполага с финансови средства и възможности, каквито фактически няма (виж тук б.ред.). За целта той се представя като директор на реномирания инвестиционен фонд Powerscourt Capital, какъвто никога не е бил, според изявление на самата компания в отговор на въпроси на Биволъ. Всъщност, Галахър е регистрирал фирма с подобно име – Powerscourt Investments, която малко след уредяването си – на 14.10.2010 е заличена от фирмените регистри на Република Ирландия. Съвсем ясно е, че тук става дума за спекулация от това лице с име подобно на известна фирма.

В инвестиционното предложение до Община Поморие и в документите, подадени в Агенцията за инвестиции, Николас Галахър обаче се представя като “един от създателите и директор на Powerscourt Capital, инвестиционен фонд в Дъблин, Ирландия”. Подведени са Агенцията за инвестиции, която е издала сертификат на инвеститор “първи клас” на измамната група зад „Ен Джи Би консултинг“, както и Община Поморие, която апортира 2000 декара земя във фирмата „Кабланд“. В момента на апорта дружеството „Кабланд“ вече е прехвърлено на името на офшорката „Дарник Лимитид“ в Малта. Всичко това е установено документално с проверки в британския търговски регистър и подробно описано в разследващ материал на Биволъ от 25 февруари 2011 г. (виж тук б.ред)

Факт е, че такава инвестиция никога не се осъществява, но е налице официализиран опит да бъде изтласкана Община Поморие от дружеството „Кабланд“, като по този начин единственият материален актив на смесената фирма “Кабланд” – 2000 декара общински земи, ще станат собственост на измамниците.

Държим да отбележим, че настоящият кмет на Поморие Иван Алексиев е бил информиран за неблагоприятните последици, които могат да настъпят за Община Поморие от тази сделка, както личи от негови предизборни медийни изяви и обещанията да развали сделката, ако бъде избран за кмет.

Въпреки това в продължение на години той не предприе нищо, за да развали порочната сделка за „Кабланд“ и да защити общинската собственост. Напротив – самият Алексиев многократно лансира идеята, че е готов да остави апортираните общински терени във владение на “Кабланд”, като общината “продаде” или прехвърли своите дялове във фирмата.

Във връзка с направените разследвания и неопровержими разкрития на Биволъ, бе предизвикано обсъждане в Общински съвет в Поморие и преразглеждане на взаимоотношенията с фалшивите “инвеститори”. В резултат бе гласувано решение на Общинския съвет на Поморие от 2011 г. за разваляне на сделката, което бе потвърдено и от съда (виж приложението). Въпреки задължителният характер на това решение на колективния орган на управление, задължаващо кмета да го изпълни, Кметът Алексиев не го направи и не го е направил вече 7 г. От изявленията му се заявява, че той няма намерение да изпълни въпросното решение, с нелепото оправдание, че нямало законово основание за това. Твърдение, което по мнението на компетентни юристи– специалисти с подобни казуси, не отговаря на истината.

През март 2014 г. главният редактор Атанас Чобанов лично информира премиера Бойко Борисов през профила му в социалната мрежа Facebook за опасността да настъпят огромни щети за Община Поморие в резултат от тази сделка. На 25 март 2014 г. в 13:59 ч. той получи отговор от него, който гласи следното:

“…Чух се с кмета на Поморие, увери ме, че няма да се допусне нищо незаконно и в ущърб на общината и околоната среда. Обясни ми, че това е от 2005 година при друг кмет и до сега нищо не се прави. Възложих му да се свърже с вас. Благодаря ви, желая ви хубав ден.”

Впоследствие на тази намеса Иван Алексиев веднага се свърза с Атанас Чобанов по телефона и отправи покана за среща на 28.03.2014, на която обаче поради ангажименти в чужбина Чобанов нямаше как да присъства. Той обаче изпрати въпроси относно сделката в писмен вид, както и предложение от 20.11.2014 за правна помощ за разваляне на сделката (в приложение).

В преписка с кмета Алексиев, Чобанов изразява възмущението си от факта, че месеци след разговорите и ангажимента на премиера Борисов, Алексиев не е дал сделката на прокуратурата и не е прекратил съдружието с измамната група, което води до сериозни основания да се счита, че той продължава да колаборира с измамническата група срещу обществения интерес. Тази позиция на Биволъ обаче беше представена в грубо изопачен вид от кмета пред определени медии като “рекет”, макар че съдържа единствено настояване да бъде защитен обществения интерес.

Заради бездействието на кмета вече са настъпили значителни щети за Община Поморие. В продължение на години Общината отчита загуби от публично-частното партньорство във фирмата “Кабланд” и е възпрепятствана да се разпорежда с 2000 декара общинска собственост.

Кметът Алексиев обаче продължава да приема партньорството с измамниците години наред и по този начин да трупа отчетите за направените разходи на „Кабланд“ през годините, в пасив на Общината. По този начин с бездействието си по отношение на една криминална сделка Алексиев създава съвсем реални предпоставки за отчитане на солидарни загуби в размер на милиони лева. Именно подобни загуби от виртуалните отчети на “Кабланд” ООД ползват единствено интереса на измамната група и дават съвсем реално основание да бъде загубено в бъдеще време дялово участие в „Кабланд“. На практика това означава само едно – загуба на единствения материален актив в него, а именно 2000 декара общинска земя.

В потвърждение на тази стратегия на измамниците е и официалното предложение за прехвърляне на 20\% от собствеността на „Кабланд“ на името на офшорката “Дарник Лимитид”, срещу опрощаване на задълженията на Общината, които задължения всъщност са генерирани от самата измамна група. Тъй като земята е собственост по нотариален акт на „Кабланд“, излизането на Община Поморие от това порочно дружество означава единствено подаряване на тази земя на измамниците, без никакво основание. Освен корупционно такова!

Към днешна дата е известно, че кметът Иван Алексиев, след среща с премиера на 19 юли 2018, е открил данни за престъпление в сделката с „Кабланд“ и ги е предоставил на Прокуратурата. Кое предизвика Алексиев да реши изведнъж да се “активира” за тази криминална сделка? Излъга ли той отново Премиера Борисов, че няма никакво отношение към аферата, когато всъщност именно той подпомага с действия и бездействия една международна структура, стремяща се да придобие собственост върху огромен терен общинска земя. Същата тази структура вече е успяла да се облагодетелства с над 8 млн. лв от замяна на 220 дка държавен парцел в съседство с общинския. Биволъ е разкрил тази злоупотреба в свое раследване: “Анатомия на заменките”

Схемата на тази земенка е класически пример на ощетяване на държавата чрез направените масово замени на земеделски земи по време на управлението на Тройната коалиция /БСП, ДПС, НДСВ/. Една практика, която беше категорично осъдена и обявена за порочна и незаконна от Европейската комисия.

Видно от медийните публикации, медийни изяви на кмета Алексиев и наличната кореспонденция с него, той е бил информиран за тези данни още преди 7 години. Въпросът е защо той не е сезирал Прокуратурата още през 2011 г. или през 2014 г., когато отново беше запознат в детайли с фактите и документите, доказващи наличието на измамна схема в сделката. Защо също така той не е привел в сила решението на Общински съвет Поморие да се разтрогне сделката? Защо с присъствието на общината като съдружник в едно загробващо дружество, продължава да приема пасивно отчетите за направените разходи на „Кабланд“ през годините, с което натрупа нови неизплатими задължения за сметка на общината?

На базата на тези факти считаме, че са налице данни за осъществен наказателен състав “престъпление по служба с цел облагодетелстване” от страна на кмета на Поморие Иван Алексиев. Считаме, че Прокуратурата трябва да извърши подробна проверка на изнесените факти и да повдигне обвинения на г-н Иван Алексиев.

С уважение!

Асен Йорданов – директор

Атанас Чобанов – гл. редактор

Потвърждение от ВКП за приемане на поредния сигнал на Биволъ за голф-аферата в Поморие

 

На снимката: Кметът Алексиев (вдясно) на поредна среща с групата международни измамници през 2014 г. (вдясно). Снимка “Радио Милена

Очакваме поне веднъж правораздавателната ни система да започне да действа в интерес на българската държава и общество, а не като чадър над сенчести групировки и чужди корпоративни интереси.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Интервю с бившия председател на Общинския съвет в Поморие Янчо Славов Част I

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Интервю с бившия председател на Общинския съвет в Поморие Янчо Славов Част II (част III следва)

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Интервю с бившия председател на Общинския съвет в Поморие Янчо Славов Част III

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: