Предлагаме първо на нашите читатели изчисления за мандатите в парламента след изборите от 26 март 2017. Резултатите са получени с програма, която обработва изборните резултати съгласно методиката на ЦИК точно като софтуера използван от фирмата „Информационно обслужване“. 

След като ЦИК категорически отказа да публикува изходния код за тази компютърна обработка с несъстоятелния и комичен аргумент, че някой може да фалшифицира изборите, Биволъ се обърна към специалисти математици и програмисти сред българите в чужбина, които буквално за няколко дни написаха тази не особено сложна програма.

Автори на програмата са: Проф. Любомир Гаврилов, Институт по математика, Тулуза (математически анализ), Д-р Стефан Манов (концепция и алгоритъм) , Делян Делчев (програмиране).

Освен, за да изчислява мандатите, програмата служи за демонстрация на бъговете заложени в методиката приета от ЦИК, която е математически неиздържана и позволява да се манипулират изборните резултати на ниво персонификация на мандатите.

Можете да тествате програмата тук. Данните за Избори 2017 са в следния файл: Rezultati 2017 100 csv_UTF8, съдържащ резултатите публикувани от ЦИК при 100% обработка на протоколите и преди повторното въвеждане.

Ето и разпредлението на мандатите по партии:

ГЕРБ: 95

БСП: 80

ДПС: 26

ОП: 27

Воля: 12

Обновена 28.03.2017:

 

Резултатите по МИР са в следните две таблици. Кликнете на таблицата, за да я уголемите:

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.