Равносметката

Вижте ключовите разследвания на “Биволъ” през 2023 г.

Скандалите около Бойко Борисов и удобния за него и.д. главен прокурор Борислав Сарафов белязаха отминаващата година
Николай Марченко
Последвайте:

Корупционните скандали около експремиера Бойко Борисов като БарселонаГейт и ЧекмеджеГейт, около и.д. главния прокурор Борислав Сарафов и магистратите със сметки и имоти в Швейцария. Също така масовата незаконна сеч, довела и до трагедията с природното бедствие в Царево и руски олигарх, чиито деца са лишени от българските си паспорти след разследване на “Биволъ” за наложените върху баща им и тях санкции на ЕС и САЩ. Всичко това са ключовите теми на Сайта за разследваща журналистика “Биволъ”, белязали 2023 г. Молим за Ваша подкрепа през платформите за дарения към “Биволъ” и през идната 2024 г., през която се надяваме да довършим работата по подадените от читатели и партньори сигнали, както и да представим нови теми, които касаят корупцията и злоупотребата с власт у нас. Вижте долу прегледа на някои от водещите ни разследвания през отминаващата година. 

Съвместните разследвания на “Биволъ” и колегите от BIRD.bg по казуса БарселонаГейт дефакто разкриха неизвестните досега детайли около това по какъв начин през годините бившият премиер Бойко Борисов и приближените към него предприемачи са придобили луксозна вила, бутик и автомобил в Барселона за манекенката Борислава Йовчева. 

Така, на 9 юни 2023 г. “Биволъ” и BIRD разкриха, че прокуратурата е установила наличие на организирана престъпна група (вижте цялата статия), която се е занимавала с пране на пари по казуса БарселонаГейт. 

Три основни източника на пари са обособени за осигуряване на луксозния живот на Борислава Йовчева и нейната дъщеря в Испания (вижте статията от 26 юни 2023 г.), а впоследствие и в Италия, показаха обработени данни за банкови трансакции в разследването Барселонагейт, проведено от испанските и българските власти, с които Биволъ и BIRD.BG успяха да се сдобият. 

На 17 октомври 2023 г. “Биволъ” публикува факсимилета от разпитите на свидетели (вижте статията) и обекти на досъдебното производство с номер 16617/2022 г. на Софийска градска прокуратура, включително тези на експремиера и лидер на ГЕРБ – народния представител Бойко Методиев Борисов. Документите по това производство бяха внесени в Народното събрание с искане за сваляне на имунитета на бившия премиер Бойко Борисов, който според прокуратурата е част от ОПГ за изпирането на 5 млн. евро придобити от престъпна дейност. Самият Борисов отрича съпричастност към тази афера, която е известна в обществото като #Барселонагейт. 

Че всъщност фирма на бившия изпълнителен директор на “Лукойл България” – топ олигарха Валентин Златев Тера Тур Сервиз” е дала парите за къщата в Барселона (вижте статията), където през 2013 г. се настанява манекенката Борислава Йовчева с дъщеря си, разкриха “Биволъ” и BIRD на 22 октомври 2023 г. Тя е в сърцето на корупционния скандал #Барселонагейт, тъй като има съмнения, че детето на Йовчева е от тогавашния премиер Бойко Борисов. В същия период, когато към Испания са преведени 3,13 милиона евро за къщата и нотариалните такси, дъщерна фирма на “Тера Тур Сервиз” ЕООД е спечелила и усвоила европроекти в България за 3,18 милиона евро – показа съвместно проучване на BIRD и Биволъ.

На 29 май 2023 г. стана ясно: след като “Биволъ” оповести, че Софийска градска прокуратура (СГП) тихомълком е “изпрала” бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по скандалното дело за кюлчетата и пачките, два дни по-късно последва обрат по темата. Тогава пресцентърът на Прокуратурата на Република България (ПРБ) обяви, че Софийската апелативна прокуратура отмени постановлението на Софийската градска прокуратура за прекратяване на досъдебното производство, публично известно като делото за снимките “на кюлчета и пачките”. Вижте статията на “Биволъ” по темата. На 29 ноември 2023 г. колегите ни и приятели от БОЕЦ са сигнализирали Лаура Кьовеши, Урсула фон дер Лайен и Дидие Рейндерс за източване на европари през БарселонаГейт (вижте статията). 

Похвално слово за и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов разкри конфликт на интереси и недекларирана вила на сина на обвинителя No.1, показа разследването ни от 16 юни 2023 г. (вижте статията).  Сарафов бил следовател по шумно дело за тежко хулиганство, изтезания и изнудване срещу бизнесмен от Божурище, който обаче се измъква с условна присъда. Години по-късно бизнесменът става общински съветник от ГЕРБ и буквално харизва няколко апетитни имота на сина на Сарафов – Боби. Сред тях е и вила от 297 кв.м. в с. Пролеша, която Сарафов е ползвал, но не описал в декларациите си. 

Скандалите в съдебната ни система не се ограничават с Борисов и Сарафов. Списък с имена на магистрати, които не са декларирали сметки и имоти в чужбина, дълго време привличаше общественото и медийно внимание, след като бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков се закани да го направи публичен. Това така и не се случи, след като прокуратурата му размаха пръст, че ще огласи класифицирана информация от ДАНС. Две години по-късно Биволъ и BIRD все пак се сдобиха със списъка (вижте статията с имената), стана ясно на 14 декември 2023 г. 

След поредицата от разследванията на “Биволъ” и нашата авторка, журналистката Валя Ахчиева, последева сериозна победа в борбата срещу незаконната сеч и дървената мафия в България. На 27 февруари 2023 г. написахме за кметския наместник на село Зелено дърво (Област Габрово) Тодорка Мирчева (вижте статията), станала известна след статиите на „Биволъ“ и репортажите на журналистиката Валя Ахчиева като „Пазителката на гората“. Мирчева редовно е подавала сигнали за бруталните бракониерски сечи и е успяла да спре присвояването на незаконната дървесина. На 17 февруари 2023 г. излезе окончателното решение на Върховния административен съд, според което действията на кметицата са били законосъобразни.  

През септември 2023 г. “Биволъ” разкри коя организирана престъпна група, свързана с една от управляващите досега партии – ГЕРБ – е сред виновните за сполетялото Царево бедствие след наводненията, отнело животи на невинни хора. Общинският съветник от гр. Царево от квотата на “Продължаваме промяната” (ПП) Емил Пейчев предостави и някои от сигналите, които е подавал до всички компетентни институции (вижте материала), включително до РИОСВ-Бургас, РДНСК, Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), до главния прокурор, Европейската прокуратура и до редица други институции. Сред причинилите наводнението са строежите, затрупаните нарочно отточни дерета от планината и масовите сечи в Странджа. Фаталните дейности са извършвани от фирми, свързани с един от сивите кардинали на ГЕРБ в Царево. Под благословията на кмета Георги Лапчев.

Преди местните избори от октомври 2023 г. “Биволъ” установи, че кандидатите за кмет на морската ни столица Варна, Иван Портних и Благомир Коцев, са укрили сериозни данни за финансовото си състояние (вижте статията). Доскорошният градоначалник от ГЕРБ Портних не е декларирал с какви средства плаща обучението на сина си в най-скъпото училище в света в Швейцария, а наследилият го кандидат на ПП-ДБ Коцев е премълчал за редица дружества в офшорни юрисдикции, част от корабната империя на семейството му.

“Биволъ” успя да предизвика и още един бивш министър-председател на Република България, който си партнира с предшественика си на поста Бойко Борисов. Кирил Петков е преговарял тайно с испанската енергийна корпорация “Ибердрола”, която от над 10 години мисли да застрои защитената територия около плажа Корал с луксозен курортен комплекс. През  2022 г. Петков дори е обсъждал казуса “Корал” с испанския премиер Педро Санчес и тайно е приел в София топмениджмънта на компанията, писа на 24 август 2023 г.  “Биволъ” в материала си “Подарява ли властта Корал на испанския енергиен гигант Iberdrola” (вижте статията тук). 

“Биволъ” съдейства и за промяна към по-добро в една от управляващите политически сили в България. Материалът на медията ни за скандалния вътрешен доклад на Анкетна комисия в ПП “Зелено движение” (част от коалицията “Демократична България”), показа как приближеният на доскорошния съпредседател на екопартията – финансистът Владислав Панев Никола Йорданов е дирижирал структурата в тайния партиен чат. Някои хора така са израснали в кариерата, влизайки в кабинета “Денков – Габриел” (включително министърката на туризма Зарица Динкова и зам.-министъра на околната среда и водите Николай Сиджимов). В доклада се цитира самият Панев, според когото Българска фотоволтаична асоциация, в чийто УС е и скандалната “приватизаторка” на ЧЕЗ – бизнес дамата Гинка Върбакова, е дарила половин годишната заплата на пиарката на партията. Това доведе до смяната на ръководството на годишното събрание на “зелените”. 

Българските регулатори и одитни комитети в сектора с най-високите в държавата възнаграждения – енергетиката, са завладени от кадри на ГЕРБ (вижте разкритието) и са в тотален предполагаем конфликт на интереси. Това установи разследването на “Биволъ”, включително по сигнали от сектора и през Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Наложи се “Биволъ” да се съди и с Български енергиен холдинг (БЕХ) и “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, за да получи данните за заплатите. Спечелено е засега само делото срещу “Козлодуй”. Сред добре платените членове на одитни комитети в последните години са син на доскорошен служебен министър-председател, протеже на бившия финансов министър в кабинета “Борисов” Владислав Горанов, бивш депутат на ГЕРБ и редица други “калинки” и “парашутисти”, запазили постовете и привилегиите си в държавния сектор.  

В редица одитни доклади за дейността на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) са констатирани крупни закононарушния, с корупционна конотация (вижте статията), ощетили бюджета и европейските фондове със стотици милиони, писа “Биволъ” на 29 юни 2023 г. Докладите и проверките са на отговорни за разследването на опериране с публични средства различни институции – Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ), Сметна палата, одит на самото МТСП, одити на агенции към МТСП. 

Двамата синове на руския мултимилионер и близък до Кремъл олигарх Сергей Адониев, съосновател на единствения руски производител на смартфони Yota Devices, са лишени от гражданството на Република България след публикация на “Биволъ” (вижте статията).  За това стана ясно от отговорите на запитването на медията ни до служебния министър на правосъдието Крум Зарков на 21 март 2023 г. Адониев и партньорът му, Сергей Авдолян, са били сред инвеститорите в Gemcorp, прочула се у нас през 2022 г. със скандала около сделката за “батериите” на експремиера Кирил Петков.  На 30 януари 2023 г. “Биволъ” написа, че Сергей Адониев и двамата му синове са внесени в списъка на санкционираните лица от Министерството на финансите на САЩ по Закона “Магнитски”.  Самият Адониев е лишен от гражданството през 2018 г., след серия публикации на “Биволъ” съвместно с колегите от The Insider (партньор на The Bellingcat) и The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). 

Благодарим за подкрепата към екипа на Сайта за разследваща журналистика “Биволъ” през 2023 г. и Ви молим през 2024 г. за още помощ и дарения (вижте начините за превеждане на Данък Биволъ) към медията ни, тъй като съдебните процеси – шамари (т.нар. SLAPP-ове) срещу журналистите ни продължават да се разглеждат, предстоят заседания и съответно – плащания за разноските по тези дела. Продължава и делото за заплатите на ръководството на БЕХ във Върховния административен съд. 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Вижте също / Read Also