Две години премиерът Борисов е блокирал правителствено решение за да бъде сменен съпруга на Ирина Бокова – Калин Митрев като български представител в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Решението е взето през ноември 2014 г., но изобщо не е приложено.

Чак през март 2016 г. Министерски съвет взел друго решение, с което отменил предишното и оставил Митрев на поста – установява проверка на Медияпул. Така той остава представител на България в ЕБВР за неопределено време и ще продължи да получава фантастична за българските представи заплата.

През януари 2016 г. Биволъ повдигна въпроса защо Митрев все още е директор в ЕБВР въпреки наличието на правителствено решение. Вчера премиерът Борисов даде ясен отговор:

„Както мъжът й, въпреки всичките опити за оставка, остана в Европейската банка за възстановяване и развитие. И го оставих аз преди 2 години… малко да се смирят (Бокова и мъжа й-б.р.)“

В случая обаче не става дума за искане на оставката на Митрев, а за взето решение на българското правителството за неговото уволнение, което така и не е изпълнено – коментира Медияпул. Процедурата в ЕБВР е повече от ясна – няма нужда българското правителството да „моли“ Митрев да си подаде оставката от банката, а просто да го смени като изпълни взетото решение. Това не е направено.

На критиките за провала на кандидатурата на Бокова Борисов отговори, че не се срамува, че „на една комунистическа фамилия не съм осигурил още следващите пет години“.

Подкрепата на Борисов за „комунистическата фамилия“ до момента има съвсем конкретно финансово изражение. Тя е донесла на семейния бюджет на Бокови минимум 340 000 евро, показа проверка на Биволъ за заплатите на директорите в ЕБВР.

Заплатите в ЕБВР за 2012-2013 г. Източник: http://www.ebrd.com/

Заплатите в ЕБВР за 2012-2013 г. Източник: http://www.ebrd.com/

 

Освен заплатата си Калин Митрев получава и щедри вноски за пенсия от ЕБВР. Препотвърждаването му на поста през март т.г.  означава, че той ще си остане там до пенсия и ще захлеби най-малко половин милион евро – своеобразна „кръвнина“ за отношението към Бокова, която беше оттеглена от правителството като български кандидат в последния момент.

Комунистическата фамилия има нужда от тези пари, тъй като в очакване на високия пост в ООН тя се охарчи не с един, а с цели два апартамента в Ню Йорк. Отделно Бокови трябва да поддържат скъпи апартаменти в Лондон и Париж. Общата сума на имотните придобивки на семейството надхвърля значително неговите доходи – показа разследване на Биволъ.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.