Бойко Борисов подкрепя кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН. Това заяви самата тя в интервю по Нова телевизия в неделя (10.01.2015). Бокова очаква и официална номинация от правителството на България, за да се впусне в надпреварата.

Подкрепата на Борисов има и съвсем конкретно финансово изражение. Тя е донесла на семейството на Ирина Бокова поне 170 000 евро за 2015 г.

От този порядък е възнаграждението на съпруга на БоковаКалин Митрев, който и до момента е на пост в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Заплатите в ЕБВР за 2012-2013 г. Източник: http://www.ebrd.com/

Заплатите в ЕБВР за 2012-2013 г. Източник: http://www.ebrd.com/

Въпреки правителственото решение от ноември 2014 г. Калин Митрев да бъде оттеглен и на негово място да бъде върната Стефка Славова, към първи януари 2016 той все още заема този пост като представител на България (виж тук).

Този факт е трудно обясним. По всичко изглежда, че правителството не е изпълнило собственото си решение, което обаче носи конкретни ползи за шефката на Юнеско.

Харесва ли Ви статията?
Само срещу няколко лева месечно можете да гарантирате съществуването на независима разследваща журналистика.
Кликнете тук и станете абонат на Биволъ с Данъкъ "Биволъ"!Митрев е назначаван на номенклатурния пост в ЕБВР три пъти. Той беше първият шеф на Центъра за масова приватизация в правителството на Жан Виденов. В края на 1996 Виденов го изпрати в ЕБВР, но през 1997 г. Костов го махна.

Следващото решение да се прати Калин Митрев на този пост е при правителството на Сакскобургготски през 2002 г. Той се задържа и при Тройната коалиция, докато не беше отзован при първото правителство на Борисов. На негово място по предложение на Симеон Дянков беше назначена Стефка Славова.

Кабинетът „Орешарски“ махна Славова с решение „на подпис“ без мотиви и сложи отново Калин Митрев през април 2014 г. (виж тук)

В края на ноември 2014 г. по предложение на финансовия министър Владислав Горанов, Министерски съвет решава да отзове Митрев и да върне на поста Славова.


Точно преди да я направят вицепрезидент на банката беше уволнена, а тя е кадърна, позната е в банкерските среди. Така, че не правим политическо уволнение, а връщаме човека, който си работеше там„. – коментира по време на заседанието премиерът Бойко Борисов (виж тук).

Към днешна дата обаче Калин Митрев все още си е директор в ЕБВР въпреки факта, че е минала повече от година. И си получава заплатата от 170 000 евро (преди данъци) годишно.

Тези пари едва ли са излишни за семейство Бокови, което се е охарчило сериозно с покупки на апартаменти в Манхатън за 2,4 млн. долара, както разкри по-рано Биволъ.

Калин Митрев е бил секретен сътрудник на комунистическата Държавна сигурност с псевдоним „Симеонов“.

mitrev-simeonov

Подкрепете кампанията #DMSЯневагейт за популяризиране на Яневагейт във Facebook

Ако цените нашата работа подкрепете сайта "Биволъ" с дарение (банков превод, в брой - през Cashterminal, ePay.bg - EasyPay, PayPal, биткойни), абонамент или покупка на наш рекламен продукт:

Print Friendly