Създай PDF Препоръчай Отпечатай

За Бивола

от Биволъ Неделя, 07 Ноември 2010 22:21 83723 посещения

Октомври 2010 г.: Асен Йорданов получава наградата Leipzig Media Award ("Европейски Пулицър")  в Лайпциг, в присъствието на министъра на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер

Създадохме тoзи частен независим сайт, за да дадем още една възможност да достигнат до вас качествени журналистически разследвания, както и обективни мнения на специалисти и анализатори по най-горещите теми от ежедневието ни.

Защо Бивол? Защото това благородно животно не се бои от нищо, когато тръгне с рогата напред и не се оглежда страхливо от "нeкои съображения". Такава журналистика ще ви предложим тук. В днешния свят на масирана и често манипулираща информация, рогата на бивола ще ни помогнат да стигнем до истината. А тя е целта, която преследваме.

Без цензура и без автоцензура, безпристрастно и коректно ние предлагаме разискване по най-актуалните теми. Спестяваме новините, които ни „заливат” от всички страни, но не пренебрегваме тяхното значение за живота ни.

Бивол е и трибуна на своите читатели, той е място за обмяна на идеи и бъдещо сътрудничество. Защото ние искаме да сме коректив, а вие, нашите читатели, можете да ни помогнете. С удоволствие публикуваме всяко ваше мнение под статиите ако отговаря на правилата за коментиране. Можете също така да ни изпратите предложения за нови разследвания и допълнителна информация за вече публикувани текстове.

Асен Йорданов, Атанас Чобанов

Capture_2013-07-10_a_16.07.40Асен Йорданов е роден на 3 февруари 1964 година в Бургас. Работи като разследващ журналист от 1992 г. във вестниците Стандарт, Монитор и Политика (до 2007 г.), автор на значими разследвания за корупция и връзки на властта с организираната престъпност. Носител на престижната журналистическа награда Leipzig Media Award, наречена още "Европейски Пулицър" за 2010 г. През 2013 г. е номиниран от "Репортери без граници" за наградата Netizen (виж видеото с презентацията по-долу). Живее в Бургас.

 


 

atanas160_200Атанас Чобанов е роден на 26 юни 1968 г. в София. Завършва френската езикова гимназия в София. От 1984 до 1989 е активен спелеолог и катерач. Живее във Франция от 1990 г. където защитава докторат по лингвистика през 2003 г. в Университет Париж-Запад. От 2007 г. работи като инженер-изследовател в CNRS, Франция, в лабораторията MoDyCo. Съосновател и публицист във в. Парижки Вести от 2005 г. до 2009 г. От 2008 г. е член на Обществения съвет на Асоциацията за свободно слово "Анна Политковская". На европейските избори през 2009 г. е кандидат от листата на Синята коалиция. Женен с две деца. Atanas Tchobanov interview for Novinite.com in English

 

Сътрудничество с Wikileaks:

От март 2011 г. Биволъ е официален партньор на сайта Wikileaks за България и Балканите. Биволъ обработи и публикува дипломатическите доклади за България и Македония (проекта Cablegate), кореспонденцията на американската частна шпионска централа Стратфор (проекта Gifiles) и е медиен партньор в проектите PlusD и SpyFiles 3Оценката на Джулиън Асанж за това сътрудничество може да бъде видяна в негово изявление на конференция против корупцията в Европейския парламент от 5/12/12, а също и в това интервю за белгийска медия.

Партньори:

От ноември 2013 г. Биволъ е част от мрежата на OCCRP -  Organized Crime and Corrpution Reporting Project

partnerOCCRP

Награди:

Асен Йорданов е лауреат на престижната журналистическа награда Leipzig Media Award за 2010 г.

Сайтът е отличен с наградата на публиката "Човек на годината" за 2012 г.

Биволъ в чуждестранните медии:

"Ако Уудуърд и Бернщайн бяха българи" (If Woodward and Bernstein Were Bulgarian) в онлайн изданието Slate, притежавано от легендарния вестник Вашингтон Пост. Превод на български в сайта на БГНЕС.

Ars Technica: Whither whistleblowing: Where have all the leaking sites gone?

Forbes: Bulgarian Banks Threaten To Crush WikiLeaks' Most Successful Copycat Site

Arte TV: "Les Bulgares ne se font pas d’illusions"

Arte TV: "Le système social et politique du pays est malade"

ARD: Bulgarien: Abhörskandal vor den Wahlen

Alexa O'Brian Interview with Atanas Tchobanov, Balkanleaks' spokesman and Bivol.bg co-editor

Atlatszo Hungary: Journalist buffaloes in Bulgaria

Финансиране:

Сайтът bivol.bg не получава средства от фондации и се издържа от дарения на читатели и симпатизанти, продажба на рекламно пространство и дистрибуция на високотехнологични продукти за защитена комуникация (Cryptophone). Вижте нашата рекламна оферта.

Връзка с нас:

За контакт с редакцията: Fax: +33173769229

email:  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. ·

Facebook: https://www.facebook.com/bivolnews

Рейтинг
(67 гласове)
  • Категории


  • By A Web Design

Правила за коментиране: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаното от него. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Кирилицата е задължителна за коментарите на български език. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на рецидив.

Уважаеми Читателю, Биволъ разчита на Вас. Този проект не е финансиран с публични средства, нито от фондации. Можете да дарите малка сума за оцеляването на сайта в трудната борба за правото да се казва истината. Благодарим от сърце. Отчет за даренията можете да видите тук.

Epay.bg или PayPal


PayPal - The safer, easier way to pay online!

Bitcoin

bivol-donate-bitcoins

bitcoin:
12JFL9S4BsMGFSr5jm
DrcqRnWbfQQSgVaM

Litecoin

bivol-donate-litecoins

litecoin:
Lgw7BBmZpHyFeRZ8
ibyRSJ1LpToeUAwani

Етикети

Прокуратура

Съд

МВР

Въ агъла (интервю)

0 Коментари 26077 Посещения 5 Оценки