Как Grigor & Partners правиха разследване за фалшив AlixPartners

Обновена с кратък курс на тема "Как се проверяват английски компании"
Екип на Биволъ

Преди няколко дни т.нар. разследващ журналист Григор Лилов обнародва т.нар. разследване, в което се твърди, че фирмата “Аликс Партнърс Сървисиз”, с която е сключен договор за доклада за КТБ, не била истинската “Аликс Партнърс”. Днес така нареченото разследване беше тиражирано безкритично като “суперскандал” от няколко сайта, сред които Frognews, Faktor и Гласове.

Лилов се позовава на британския търговски регистър, бланките на фирмата с адреса за кореспонденция и на факта, че един от директорите на фирмата я напуснал, за да сътвори истинска конспирация.

За щастие британският търговски регистър отскоро е безплатен и много лесен за употреба. Така всеки може да се увери в следните факти:

  • Всичките фирми с AlixPartners в името са регистрирани на един и същ адрес, включително AlixPartners Services UK LLP, която Лилов обявява за менте.
  • Всички партньори в AlixPartners Services UK LLP фигурират като такива и в официалния сайт на компанията-майка.

За да не сме голословни, ето тук е последният публикуван списък с действащите партньори в AlixPartners Services UK LLP. Те са 23 на брой физически лица. Вземете всяко едно от фамилните имена, потърсете го в сайта alixpartners.com и ще се уверите, че всички те са официални партньори и в оригиналната AlixPartners.

“Тази история (която се тиражира в българските медии б.ред) е абсолютна смешка. Съвършено нормална практика на AlixPartners е да се създават дъщерни фирми за определени операции.”

Това каза по телефона за Биволъ Райън Грант, управляващ директор на офиса на AlixParners в Бирмингам, който е един от партньорите в AlixPartners Services UK LLP. Той каза още, че фирмата подготвя официално становище, което малко по-късно беше публикувано и на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете:

“In common with many of the world’s international businesses, AlixPartners is comprised of a number of individual entities appropriate to the jurisdictions in which it operates. AlixPartners Services UK LLP is one of those subsidiaries and is wholly owned by AlixPartners; a leading global business advisory firm. Speculation to the contrary is both unfounded and unhelpful”.

AlixPartners UK refers to AlixPartners Services UK LLP and AlixPartners Corporate Finance Limited which are limited liability entities registered in England with registered numbers OC397453 and 3670814 respectively, with their registered offices at 20 North Audley Street, London, W1K 6WE. Our billing office address is 10 Fleet Place, London EC4M 7RB.

Това не е първият “удар” на Григор Лилов в неговото поприще на разследващ журналист. Преди време той обяви американската диплома на българския министър Делян Добрев за фалшива, защото той беше писал в CV-то си, че е играл във футболния тим на щатския университет. Лилов не успял да го открие в списъка на футболния тим и на тази база разви тезата, че дипломата му е фалшива. Грешката се оказа в превода. Лилов търсил с football, което в Америка е друг спорт, а Добрев си фигурираше в страницата на тима за soccer – така на американски английски се нарича играта, която в Европа наричат “футбол”.

Обновена 8 март 2016 (Честит празник, Дами 🙂

Как се разследват британски компании

В профила си в социалната мрежа Facebook авторът на т.нар. “разследване” Григор Лилов е публикувал нова порция нелепости, в които си позволява квалификации за нашия сайт и нашата работа. Ето защо решихме да публикуваме метода на разследването, кореспонденцията с AlixPartners и документите, които потвърждават пълната несъстоятелност на тезата, че AlixPartners Services UK LLP не е легитимна дъщерна фирма на AlixPartners.

Най-напред посочваме ясно източника на документите, на които се позоваваме. Това е официалният британски търговски регистър на адрес https://www.gov.uk/get-information-about-a-company. Видно от началната страница може да се ползва новата безплатна (бета) версия през зеления бутон Search Now, или платената версия WebCheck, в която за всеки документ се начислява такса от 1 паунд. Двете версии дават абсолютно идентични документи, така че няма смисъл да се плаща, но за доказателство тук използваме платената версия, и публикуваме разписката за похарчения 1 паунд.

Почваме с търсене за AlixPartners Services или с номера на фирмата OC397453. Появява се списък с достъпните за поръчване документи. Поръчваме си най-актуалният по дата документ, озаглавен ANNUAL RETURN MADE UP TO 12/01/16. Регистрираме се в сайта, плащаме с PayPal и получаваме уникален номер за поръчката, потвърден по мейла. Мейлът служи и за разписка, тоест признава се от британските данъчни като официален документ за покупка. След няколко минути обновяваме страницата и сваляме PDF файла с поръчката. Свалете го и вие тук: blREX+0L0068-352403_6-13313975 и го отворете. Всички тези етапи са визуализирани в галерията. Щракнете на изображението, за да го увеличите.

Как Grigor & Partners правиха разследване за фалшив AlixPartnersКак Grigor & Partners правиха разследване за фалшив AlixPartnersКак Grigor & Partners правиха разследване за фалшив AlixPartnersКак Grigor & Partners правиха разследване за фалшив AlixPartnersКак Grigor & Partners правиха разследване за фалшив AlixPartnersКак Grigor & Partners правиха разследване за фалшив AlixPartnersКак Grigor & Partners правиха разследване за фалшив AlixPartners

Поръчаният и свален от нас файл съдържа 25 страници с имената на актуалните партньори във фирмата, която е от типа LLP или Limited Liability Partnership (Партньорство с ограничена отговорност). Партньорите могат да бъдат физически или юридически лица. В документа са изброени 21 физически лица – партньори, а партньор под номер 22 и 23 се явява Alixpartners Ltd.

От името на Alixpartners Ltd. е подписан и документът, който удостоверява актуалното име на фирмата AlixPartners Services UK LLP. Той също може да бъде получен по гореописаната процедура срещу един паунд или безплатно от бета версията на регистъра.

alix-signature

Проверката дали актуалните партньори са официално свързани с фирмата-майка AlixPartners Ltd може да стане през уеб сайта Alixpartners.com, в който има форма за търсене. Ето какво дава тя: 1. Simon Jonathan Appell 2. Alistair Paul Beveridge 3. Coates, Kevin J. 4. Mark Nicholas Cropper (Zebra Realisation) 5. Simon Vincent Freakley 6. Ryan Kevin Grant 7. Fraser James Gray 8. Paul Gerard Edmund Hemming 9. Charles Peter Holder (Zebra Realisations) 10. Diane Frances Hughes 11. Daniel Christopher Imison 12. Robin Stuart Knight (Zebra Realisations) 13. Simon John Longfield 14. Elizabeth Galbraith Mackay 15. Scott Hayes Millar 16. Anne Clare O’Keefe 17. Peter Mark Saville 18. Anne-Marie Smith (няма) 19. Graeme Jonathan Smith 20. Gary Peter Squires 21. Paul Matthew Thompson (Zebra Realisations)

Резултатът е, че 16 от 21 са на директорски постове в AlixPartners, 4 души са работили заедно с останалите директори в Zebra Realisations и едно лице – Anne-Marie Smith – не може да бъде открито с това фамилно име. Със сигурност не става въпрос за самозванци, а за хора със солидна професионална биография.

Избрахме на случаен принцип мейла на един от директорите, в случая Ryan Kevin Grant и го попитахме дали AlixPartners Services UK LLP е легитимна дъщерна фирма на AlixPartners.

grant-message

Малко по-късно получихме обаждане*, в което той потвърди, че AlixPartners Services UK LLP си е съвсем редовна.

Тъй като поискахме и писмено становище, получихме от г-н Робин Найт (Robin Stuart Knight) електронно съобщение с позицията на AlixPartners, която е била изпратена до Фонда за гарантиране на влоговете, който я публикува.

За най-големите неверници публикуваме съобщението, което дойде от домейна alixpartners.com и не предизвиква никакви съмнения за фалшификат. Публикуваме го заедно с хедърите, които носят цифровия отпечатък и е видим уникалния номер на съобщението.

knight-headers

knight-message

Тъй като лицето Робин Найт не е откриваемо в директорията на сайта Alixpartners.com днес проверихме отново по телефона дали Робин Стюърт Найт работи за AlixPartners. От пресофиса потвърдиха факта, че от няколко месеца той работи за компанията като управляващ директор. Нещо повече: увериха ни, че той е човекът, който се занимава с прочутия доклад.knight

Разговаряхме и с г-н Найт, който изрази недоумение от спекулациите в медиите относно легитимността на компанията му, въпреки факта, че ежедневно комуникира с Министерството на финансите и Фонда за гарантиране на влоговете. Наложи се да му обясним, че тези институции не се възприемат като достоверни източници от българските граждани, поради многобройните гафове и лъжи, които са произвели в миналото. Това обаче няма отношение към въпроса дали AlixPartners Services UK LLP е легитимна дъщерна фирма на AlixPartners, който считаме вече за приключен.

Клеветническите твърдения на Григор Лилов по адрес на Биволъ са претоплени от мръсни публикации през годините по наш адрес от зависими на Делян Пеевски “медии”. Какво цели Григор Лилов с нелепите си опити за дискредитиране на Биволъ не е трудно да се досетим. Това издава пряка обвързаност на говоренето на Лилов и клозетните атаки по наш адрес, заради последователното и безкомпромисното ни към истината професионално отношение. Измисленият “скандал” с легитимността на AlixPartners Services UK LLP постига единствено резултат, че отклонява вниманието на обществото от скопеното Задание на Фонда за гарантиране на влоговете към одитната компания, която да разследва източването на КТБ. Този изключително важен документ беше публикуван първо от Биволъ и издава евентуално предварителното възпрепятстване на пълно и задълбочено разследване за това #КОЙ открадна парите и активите на банката. Истинското съдържание на сключения според такова Задание договор с AlixPartners трябва да се изисква, търси и анализира, за да се види какви са всъщност причините и причинителите на замитането на “банковата кражба на века”. И вместо да храчи по Биволъ, вместо да си признае грешката, Лилов би трябвало да си насочи усилията натам, където е “заровено кучето” и могат да се търси отговорност от виновниците.  Създаденото объркване с ялови “разкрития”, от които нищо реално не би могло да произтече, с нищо не помага за разбиване на порочния олигархично-мафиотски модел на управление и ограбване на държавата и обществото ни, а точно обратното – дава добри основания на групата пазеща Задкулисието с нокти и зъби да доказва на фрустрираната публика своята “правота”. Биволъ обаче е длъжен да разкрива истината такава каквато е тя, а не нейната изкривена страна, с пропагандни цели, обслужващи нечии интереси.

Приключваме също и с безплатния курс по работа с публични регистри и компании, както и с търсене и получаване на достоверна и неопровержима информация по официален път. Нашият опит може да послужи на начинаещите в разследващата журналистика.

* Всички записи от разговорите с AlixPartners се пазят в редакцията и ще бъдат предявени като доказателства ако преценим, че клеветите и квалификациите на Лилов си заслужават труда да му заведем съдебно дело. 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

%d