Capture_2014-06-06_a_11.43.47

Станислав Анастасов Снимка: Официален сайт на ДПС

Станислав Анастасов е учил в Техническия Университет – Мюнхен (TUM) от 2002 до 2005 г. но не е получавал никаква диплома – това гласи официален отговор от Отдел комуникации на TUM, подписан от Г-н Клаус Бекер. Мейлът беше получен на редакционната поща на сайта, повече от месец след първоначалното запитване.

Capture_2014-07-22_a_15.45.40

Така излиза, че екоминистърът от квотата на ДПС е излъгал, че е завършил „Информатика“  в официалната визитка на сайта на ДПС. След първата публикация на Биволъ по темата и отказът на Анастасов да отговори на журналистически въпроси,  във визитката му в сайта на МОСВ до думата „завършил“ се появи и думата „семестриално“ – което ще рече, че е учил, но не е получил диплома.  От получения отговор на не става ясно дали за тези три години Анастасов е успял да вземе някакви изпити в престижния университет, или само е фигурирал като записан студент.

Първоначално TUM отказа да даде тази информация с аргумента, че според немския закон за защита на личните данни Анастасов трябва да даде съгласие за разкриването й. Бившият студент обаче не откликна на запитването на Биволъ, изпратено чрез пресцентъра на ДПС. На запитвания на журналисти относно неговото завършване в Германия Анастасов отговаряше с мълчание.

Биволъ настоя повторно информацията да бъде дадена без съгласието на министъра, позовавайки се на надделяващия обществен интерес и на юриспруденцията на ВСПЧ в Страсбург. Новият отговор от ТУМ ясно показва, че европейските стандарти за прозрачност на властимащите се зачитат в Германия.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English