Capture_2013-07-14_a_16.34.59

Петко Арнаудов стои плътно до Сергей Станишев на обществени мероприятия в региона

На 24.01.2014 в 13 ч. горски инспектори залавят край Ахтопол каруца натоварена с нарязани дърва, водена от двама роми с резачки. Написан е констативен акт и резачките са иззети, както е по закон.

Горските обаче си вземат беля на главата. Техен шеф е скандалният бивш царевски кмет Петко Арнаудов, а ромите са негови избиратели. Вместо да бъдат санкционирани, резачките са им върнати, а са горските инспектори са преместени в друг участък.

Това е само един детайл от дейността на Арнаудов като шеф на горското стопанство в Царево, натоварен с нелеката задача да движи схемата 19:45. И той я движи. Близки до него фирми секат където трябва и където не трябва. Хващат ги и от това нищо не следва.

Над Петко Арнаудов е назначения от ДПС шеф Регионална дирекция по горите в Бургас Митко Митев. На масата му са констативните актове за 6 тира с дърва незаконно изсечени от фирмата „Крис Мар 1“ в отдел 95 в Странджа, в горско стопанство Царево. Митев обаче не съставя наказателни постановления както трябва да направи по закон. Защото идват избори и тировете с дърва са ценен ресурс. Схемата 19:45 работи и трябва да работи.

Биволъ писа подробно за това как работи тази схема още преди тя да стане известна под това име. Горите остават един от малкото държавни ресурси, които в рамките на месеци могат да се трансформират в кеш. Това става чисто и просто чрез сеч и продажба на дървесина, за която има гарантиран пазар в съседни страни. Технологично и теоретично кражбата е възможна заради разминаването между отчетените и реално изсечените кубометри дървесина. Поради спецификата на измерването, нормално е реалният добив да надвиши прогнозният с 20 – 25%. Дали надвишеният добив ще бъде надлежно отчетен и продаден прозрачно на търг е въпрос за няколко милиона лева.

Самият Арнаудов явно живее в миналото, в което се радваше на протекциите на висшето ръководство на БСП. И днес той продължава да насочва официални документи към адв. Евгений Мосинов – бургаски шеф на БСП и дългогодишен адвокат на община Царево.

Capture_2014-08-26_a_11.26.09

Какво отношение има Мосинов днес към горското е загадка. Но Мосинов и Арнаудов ще бъдат запомнени с най-дръзките корупционни безчинства срещу природата по Южното черноморие. Под тяхното вещо управление беше ликвидиран парк Странджа, беше пуснат скандалния незаконен строеж „Златна Перла“, бяха раздадени най-апетитни терени на крайно нуждаещи се общинари, беше харизан къмпинг „Корал“, Брендо взе „Оазис“, а руски мафиотски бос построи „град на ужаса“ за 5000 души до Царево.

Вчера зам.-министърът на МЗХ Георги Костов обеща прозрачност за планираните и реализираните количества дърводобив от всички горски стопанства. От медийните му участия личи, че той напълно наясно със ставащото в българските гори. На 22.05 в сутрешния блок на bTV Костов обясни, че от директорите са изисквани по 10-15 000 лв., за да запазят постовете си, като за подобни схеми се знае публично в системата. „Списъкът на отстранените е голям. Петко Арнаудов на Царево, знаете как беше назначен“ – каза Костов.

Да, знаем. Не знаем само защо при всички данни за нарушения Арнаудов все още заема държавен пост и до кога ще е така?

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English