fotorobot-terorist

Наличните снимки и фотороботи на атентатора. Снимка: Facebooк стена на Елица Александър

Публикацията в Биволъ и L’Express на снимки от главата на взривения при атентата в Бургас терорист силно раздразни българските служби. Причината – виждат се сините очи на лицето, което МВР представя с тъмни очи в разпространения през Интерпол фоторобот. Върви го разпознай!

Пет месеца след атентата мъглата започна да се разсейва и станаха ясни подробности, за които Биволъ писа две седмици след атентата, след като се консултира с европейски полицейски експерти. Версията Хизбула + Ал Къдс и днес е най-правдоподобна, въпреки опитите да се насочи вниманието към други терористични организации като „Ал Каида“.

Взривът и логистиката

Използването на тротил е важен индикатор. Това е военен експлозив, който е стабилен и безопасен за манипулиране и пренасяне, ако не е свързан с детонатор. Използването на военен експлозив с дистанционен детонатор насочва към намесата на чужди служби, осигурили опитен специалист по взривове, който е изготвил устройството.

Tрима души и две седмици подготовка, както и връзка с местната организирана престъпност за набавяне на тротила са минималната конфигурация, за да се подготви атентатът. Имало е изготвен анализ от иранските служби за израелските туристи в България и пропуските в сигурността при транспортирането им. Първоначално е имало оглед от агенти, легендирани като туристи, след което за самия атентат се е включил друг екип от трима души. Възможно е това да са хора на Хизбула, които действат чрез контактите си с ливанци в България. Часове след взрива останалите живи 2-ма агенти са напуснали страната.

Всичко това беше написано в Биволъ на 31 юли. През октомври Цветан Цветанов „призна“ пред 24 часа, че между трима и петима са организаторите на атентата и организацията е ръководена от чужбина и е много внимателно планирана, стъпка по стъпка, за да се заличат следите.

„Камикадзе“

Набеденият за „камикадзе“ член на екипа, осъществил взрива, е западняк, от Северна Европа, възможно от смесен брак или с иранско потекло. Вербуван е на базата на идентитарна криза с обещания да му бъде сменена самоличността и да стане офицер на службите в Иран след успешния атентат. Осигурена му е голяма сума пари. Взривен е дистанционно, което заличава следата към организаторите. Въпреки публикуването на фоторобот и снимки от главата, до този момент лицето не е публично разпознато от роднини и близки. Такъв „пълен сирак“ е човек с идеален профил за прекъсване на връзката към организаторите.

Няма мартиризация – няма „камикадзе“

До този момент отговорност за атентата не е поета. Извършителят остава напълно анонимен и не е обявен за мъченик (мартиризация). Такова нещо никога не се е случвало с атентатор-самоубиец, който съзнателно се взривява за някаква кауза.

Единственото безспорно доказателство би било някакво послание – текст, гласов или видео запис, в който атентаторът-самоубиец или негови съмишленици твърдят, че ще бъде извършен терористичен акт. Ако съществува такова доказателство, то не се дава за екслузивно ползване на службите, а се разпространява до възможно най-голям брой хора чрез медиите и интернет. Ето защо версията за „камикадзето“ и измислените доказателства за нея не са нищо повече от ченгеджийска мъгла спусната в медиите за прикриване на безпомощност или за отклоняване на вниманието. 

На фона на тази очевидност българските разследващи и Цветан Цветанов дълго и упорито твърдяха, че имат доказателства за „камикадзе“, но напоследък спряха да споменават тази дума.

Защо не Ал Каида?

Използването на военен експлозив (а не самоделка) и абсолютната липса на мартиризация (обявяване за мъченик) на „камикадзето“ изключват напълно тази версия. Тя впрочем се тиражира в публичното пространство от бившия шеф на НРС Кирчо Киров, чието управление на службата е описано от американците като „катастрофално“. През 2007 г. Адмирал Грегори Смит обвинява „Ал Кудс“, че стоят зад бомбен атентат в Багдад, като целта е била да се хвърли отговорността върху „Ал Каида“. Подобен почерк се наблюдава и при атентата в Бургас.

Къде е Специализираната прокуратура?

След като стана ясно, че между трима и петима са организирали и извършили атентата, напълно неразбираемо е защо следственото дело не се води от Специализираната прокуратура в София. От компетенцията на Специализирания съд и прокуратура са престъпленията по чл. 116 ал. 10 (убийство извършено от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група ОПГ). Според дефиницията за ОПГ, съучастниците трябва да са минимум трима.

„Троянски кон“

Вече и на децата е ясно, че няма политическа воля да се признае версията на израелците, американците и англичаните за организацията на атентата от иранските служби и „Хизбула“. От България зависи дали „Хизбула“ ще влезе в списъка на терористичните организации на ЕС. В медиите се тиражират катастрофични военни сценарии ако това се случи. Едва ли не ирански ракети ще завалят над България…

Парадоксалното в случая е, че каквото и да реши страната, тя ще е в позицията на „троянски кон“ в ЕС: или на САЩ и Израел, или на Иран и Русия. Колебанието и отлагането показват единствено, че още не сме напълно наясно с нашия цивилизационния избор.


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>