fotorobot-terorist

Наличните снимки и фотороботи на атентатора. Снимка: Facebooк стена на Елица Александър

Публикацията в Биволъ и L’Express на снимки от главата на взривения при атентата в Бургас терорист силно раздразни българските служби. Причината – виждат се сините очи на лицето, което МВР представя с тъмни очи в разпространения през Интерпол фоторобот. Върви го разпознай!

[nggallery id=14]

Пет месеца след атентата мъглата започна да се разсейва и станаха ясни подробности, за които Биволъ писа две седмици след атентата, след като се консултира с европейски полицейски експерти. Версията Хизбула + Ал Къдс и днес е най-правдоподобна, въпреки опитите да се насочи вниманието към други терористични организации като „Ал Каида“.

Взривът и логистиката

Използването на тротил е важен индикатор. Това е военен експлозив, който е стабилен и безопасен за манипулиране и пренасяне, ако не е свързан с детонатор. Използването на военен експлозив с дистанционен детонатор насочва към намесата на чужди служби, осигурили опитен специалист по взривове, който е изготвил устройството.

Tрима души и две седмици подготовка, както и връзка с местната организирана престъпност за набавяне на тротила са минималната конфигурация, за да се подготви атентатът. Имало е изготвен анализ от иранските служби за израелските туристи в България и пропуските в сигурността при транспортирането им. Първоначално е имало оглед от агенти, легендирани като туристи, след което за самия атентат се е включил друг екип от трима души. Възможно е това да са хора на Хизбула, които действат чрез контактите си с ливанци в България. Часове след взрива останалите живи 2-ма агенти са напуснали страната.

Всичко това беше написано в Биволъ на 31 юли. През октомври Цветан Цветанов „призна“ пред 24 часа, че между трима и петима са организаторите на атентата и организацията е ръководена от чужбина и е много внимателно планирана, стъпка по стъпка, за да се заличат следите.

„Камикадзе“

Набеденият за „камикадзе“ член на екипа, осъществил взрива, е западняк, от Северна Европа, възможно от смесен брак или с иранско потекло. Вербуван е на базата на идентитарна криза с обещания да му бъде сменена самоличността и да стане офицер на службите в Иран след успешния атентат. Осигурена му е голяма сума пари. Взривен е дистанционно, което заличава следата към организаторите. Въпреки публикуването на фоторобот и снимки от главата, до този момент лицето не е публично разпознато от роднини и близки. Такъв „пълен сирак“ е човек с идеален профил за прекъсване на връзката към организаторите.

Няма мартиризация – няма „камикадзе“

До този момент отговорност за атентата не е поета. Извършителят остава напълно анонимен и не е обявен за мъченик (мартиризация). Такова нещо никога не се е случвало с атентатор-самоубиец, който съзнателно се взривява за някаква кауза.

Единственото безспорно доказателство би било някакво послание – текст, гласов или видео запис, в който атентаторът-самоубиец или негови съмишленици твърдят, че ще бъде извършен терористичен акт. Ако съществува такова доказателство, то не се дава за екслузивно ползване на службите, а се разпространява до възможно най-голям брой хора чрез медиите и интернет. Ето защо версията за „камикадзето“ и измислените доказателства за нея не са нищо повече от ченгеджийска мъгла спусната в медиите за прикриване на безпомощност или за отклоняване на вниманието. 

На фона на тази очевидност българските разследващи и Цветан Цветанов дълго и упорито твърдяха, че имат доказателства за „камикадзе“, но напоследък спряха да споменават тази дума.

Защо не Ал Каида?

Използването на военен експлозив (а не самоделка) и абсолютната липса на мартиризация (обявяване за мъченик) на „камикадзето“ изключват напълно тази версия. Тя впрочем се тиражира в публичното пространство от бившия шеф на НРС Кирчо Киров, чието управление на службата е описано от американците като „катастрофално“. През 2007 г. Адмирал Грегори Смит обвинява „Ал Кудс“, че стоят зад бомбен атентат в Багдад, като целта е била да се хвърли отговорността върху „Ал Каида“. Подобен почерк се наблюдава и при атентата в Бургас.

Къде е Специализираната прокуратура?

След като стана ясно, че между трима и петима са организирали и извършили атентата, напълно неразбираемо е защо следственото дело не се води от Специализираната прокуратура в София. От компетенцията на Специализирания съд и прокуратура са престъпленията по чл. 116 ал. 10 (убийство извършено от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група ОПГ). Според дефиницията за ОПГ, съучастниците трябва да са минимум трима.

„Троянски кон“

Вече и на децата е ясно, че няма политическа воля да се признае версията на израелците, американците и англичаните за организацията на атентата от иранските служби и „Хизбула“. От България зависи дали „Хизбула“ ще влезе в списъка на терористичните организации на ЕС. В медиите се тиражират катастрофични военни сценарии ако това се случи. Едва ли не ирански ракети ще завалят над България…

Парадоксалното в случая е, че каквото и да реши страната, тя ще е в позицията на „троянски кон“ в ЕС: или на САЩ и Израел, или на Иран и Русия. Колебанието и отлагането показват единствено, че още не сме напълно наясно с нашия цивилизационния избор.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet