Кой стои зад пробитата акцизна система БАЦИС?

Фирмата "Ай Би Ес" е абонирана за обществени поръчки в ключови за информационната сигурност на държавата сектори
Екип на Биволъ

Системата за обмен на информация между Митниците и НАП БАЦИС е в центъра на политически скандал и един от поводите за вот на недоверие за корупция срещу правителството. За нея се твърди в секретен доклад на ДАНС, че е несигурна и е позволявала манипулации и изтриване на данни.

До момента в публичното пространство се тиражира информацията, че БАЦИС е създадена от българска фирма, което не е точно така. Българо-унгарски консорциум между Ай Би Ес – България и Idom 2000 Konzulens Zrt. е изпълнил поръчката за Българска Акцизна Централизирана Информационна Система (БАЦИС) през 2012 г. срещу 4,4 милиона лева, показва справка в данните от АОП.

Същият консорциум е печелил и друга обществена поръчка на Агенция “Митници” за “Стандартизиране на ИТ процесите като услуги в Агенция “Митници” съгласно най-добрите световни практики”. Tя е от 2009 г. и е финансирана по ОПАК.

От известната до момента информация става ясно, че системата е давала достъп от 340 точки с една и съща парола за всички потребители. Това е много сериозен пропуск в информационната сигурност, който никак не се връзва със стандарти или добри световни практики.

Нещо повече, паролата е била изключително лесна, от рода на 1245678 или абв1234, научи Биволъ от източници, запознати със системата.

Докладите на ДАНС за пробива в БАЦИС са били дадени на Прокуратурата, която обаче не е видяла данни за престъпление и е отказала да образува досъдебно производство по тях.

“Кой кой е” около БАЦИС

Ай Би Ес – България, в която управител и мажоритарен собственик е Горан Ангелов, е печелила през годините самостоятелно и в консорциуми обществени поръчки за над 50 милиона лева, показа справка на Биволъ в данните от АОП.

Агенция Митници, НАП, МВР, МВнР, ДФЗ, БДЖ, Кадастъра, Български пощи, общини и АЕЦ Козлодуй са сред клиентите на Ай Би Ес.

Една от големите поръчки за 4 милиона лв. е на Министерството на външните работи за ъпгрейд на националната визова информационна система (НВИС) и на визовата дейност в консулските служби на Р България.

Както писа по-рано Биволъ, въпреки налетите милиони, българската система НВИС не може да се интегрира с Шенгенската визова система, което е една от основните технически пречки България да се присъедини към Шенгенското пространство.

Шенген през крив Мак(а)рон

Idom 2000 Konzulens Zrt. е унгарскi софтуерен гигант, създаден през 2000 г. от Адам Гьодри, Петер Кертеш и Золтан Ковач.

Фирмата e разработила критични информационни системи за публични услуги в Унгария, вкл. Шенгенската информационна система, Националната здравна система и много други. Стига се дотам, че унгарското правителство решава да я одържави от съображения за национална сигурност.

Но национализацията е извършена набързо и повдига съмнения за корупция и конфликти на интереси, пише партньорът на Биволъ от мрежата OCCRP Atlastzo.hu

Nationalized e-services company linked to the procurer office’s leader

Директор на дирекция „Информационни системи и аналитична дейност” в Агенция “Митници” е бившият директор на дирекция “Комуникационни и информационни системи” в МВР Иван Димитров. По негово време се проведе скандалният търг със Сименс за биометричните лични документи. Както писа Биволъ, заради пропуски в заданието, системата ни за лични документи и до ден днешен не може да мине одит по сигурността.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also