Заради мърлячество и задкулисни интереси в МВнР ще гледаме

Шенген през крив Мак(а)рон

България единствена няма техническа готовност за Шенген заради провал с интеграцията на визовата ни система
by Екип на Биволъ

Визитата на френския президент Еманюел Макрон ще бъде повод България отново да поиска присъединяване към Шенгенското пространство. Това обаче остава невъзможно и причината не е само в политическата зелена улица, която засега няколко европейски държави отказват на Румъния и България заради високите нива на корупция и липсата на успехи в борбата с нея. Към момента България не изпълнява техническите изисквания за достъп до Шенген и не се знае кога ще бъде готова – става ясно от документи, с които Биволъ се запозна. Информацията беше потвърдена и от отговорите на въпроси, зададени по ЗДОИ до МВнР.

Това, което не пише в отговора от ведомството на министър Захариева е, че всички останали държави от ЕС, включително Румъния, вече са готови за новата система за издаване на шенгенски визи Visa Code Plus и са осъществила успешни комуникационни тестове с нея. Тези тестове и готовността са задължително условие за присъединяването. А България не само няма работеща връзка, но още не е обявила обществена поръчка за пълната интеграция на Visa Code Plus с Националната визова система. 

Критериите и сроковете за интеграция са ясно разписани в документи, с които Биволъ се запозна. Не е вярно посоченото в отговора от МВнР, че датите за интеграцията с Visa Code Plus тепърва предстои да бъдат уточнени. Уточнени са отдавна, като България се е ангажирала пред EU Lisa (Европейската агенция за операционно управление на големи информационни системи в областта на свободите, сигурността и правосъдието) със съвсем конректни дати за провеждане на тестове и готовност: Обявяване на обществена поръчка на 23.12.2015, ъпдейт на националната система и готовност за локални тестове на 30.06.2016,  започване на тестове с централната европейска система на 30.03.2016 и продуктова готовност 31.03.2017

Продуктова готовност означава, че всички тестове са минали успешно и са осъществени реални обмени на данни (да не се бърка с “обмен на реални данни”) Към момента продуктова готовност няма, признава МВнР.  Както се вижда,  бездействието и прокрастенацията във Външно са продължили при три правителства от 2015 до днес.

Дългото IT измазване и замазване

“Имаме още една сграда да измажем и сме готови за Шенген” – заяви премиерът Борисов през февруари 2011. Оттогава готовността се изтъква от всички правителства, показват се екипирани КПП-та и измазани сгради, но се премълчава, че България не може и няма как да издава шенгенски визи. За да бъде допусната в шенгенското пространство страната ни трябва да има работеща връзка с три информационни системи: SIS (ШИС) за издирвани лица, Vis Mail 2 или Visa Code Plus за издаване на шенгенски визи и Eurodac за проверки на пръстови отпечатъци от лицата, търсещи убежище в страните членки.

Въпреки напъните на МВР да изгради връзка с Eurodac, достъпът на българските служби до системата все още е невъзможен без присъствието на служителите на Европейската агенция за миграция, командировани у нас. Те обработват на своите лаптопи пръстовите отпечатъци на търсещите убежище в България. През специален софтуер се сверява дали мигрантите не са поискали убещиже в друга държава, преди да се обявят за бежанци в България. Ако тези чиновници си заминат, България няма да може да спазва Дъблинските споразумения.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Положението с визовата система, която е под контрола на Външното министерство е още по-зле, тъй като няма как европейски служители да заместят служителите в МВнР и консулствата, за да обработват кандидатурите за шенгенски визи. За да стане това технически възможно, запитванията от консулствата трябва да минават през Националната визова система, която да праща данни към европейската система. А работеща връзка между националната и шенгенската система няма и скоро няма да има.

 

Интерфейсът на Националната визова система към европейската шенгенска система не е изграден.

Две са възможностите България да комуникира с Европейсата визова система. Едната е през старата система Vis Mail 2, с която се разменят данни по електронна поща с всички страни членки за всяка визова заявка и се чака отговор до 2 дни. Тази архаична система ще бъде спряна през април 2018. След тази дата всички държави членки на Шенгенското пространство ще са длъжни да използват Visa Code Plus, която е класическа информационна услуга с обща база данни. Запитванията към нея се пращат и получават практически в реално време, като се разменя и биометрична информация.

МВнР няма работеща връзка с нито една от тези две системи, въпреки уверенията, че поддържа техническа готовност. Всъщност, България е осъществила единствено тестови връзки през 2014 г. и 2015 г. със системата Vis Mail 1, която вече е спряна.

Образно казано, докато сме измазвали сградата за Шенген, в Европа вече са построили шенгенски бункери с яки стени и искат от нас тепърва да почнем да леем бетон. Отпуснали са ни пари за бункера и ни ръчкат да почваме, но властта дреме. Вероятно защото още не може да разпредели парите от поръчката за “наши, читави хора”. Други “наши, читави хора” пък може да останат без сладък бизнес покрай Националната визова система, създадена от бивши ченгета от МВР. Без бункер обаче няма да има Шенген. И никакви височайши визити, гръмки обещания и заклевания във вярност пред европейски лидери няма да променят този факт.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also