След тайната завера на прокуратурата:

Независима експертиза на запис от “Яневагейт” не откри манипулации на съдържанието

Резултатите се потвърждават и от престижен научен институт. Периодичните маркерите са факт, а записващото устройство вероятно е Olympus
by Екип на Биволъ

Предоставеният аудиозапис няма прекъсвания в последователността или следи, които свидетелстват за редактиране или манипулиране. Редът и естеството на акустичните събития в аудиозаписа съответстват на тези от сцената на записа – до това заключение стига експертът Иван Сипаров от ирландската лаборатория “Акустек“, на която Биволъ възложи експертиза на най-дългия запис от поредицата “Яневагейт”. Експертизата е на 17 страници с 14 фигури и може да бъде свалена като PDF файл тук: Acustek-003-16.

Миналата седмица Висшия съдебен съвет прекрати проверката по случая “Яневагейт” като се позова на експертиза възложена от прокуратурата. Заключението от тази експертиза било, че записите са “манипулирани”. Условното наклонение тук е задължително, тъй като не е известен нито експертът, стигнал до подобно заключение, нито някой е виждал съдържанието на неговия труд. Не е известно какво се има предвид под “манипулиране” на записите и дали манипулациите се отнасят до съдържанието на звуковата информация или само до нейната форма – примерно презапис, нарязване на файловете, транскодиране и др..

За разлика от тази тайна експертиза, експертизата поръчаната от Биволъ е с ясен произход и автор. Тя е публична и е извършена от авторитетна лаборатория със световна репутация. В списъка на клиентите на “Акустек” са Министерството на правосъдието на Ирландия, МО и МВР на Франция и научната полиция на Карабинерите в Италия. Услугите на лабораторията в областта на аудио идентификацията и аутентификацията са ползвани от румънската, полската, сръбската, мароканската, египетската, китайската и латвийската полиция. Експертизата е подписана от Иван Сипаров, магистър по физика от Университета в Санкт-Петербург. Той е автор на над 300 експертизи за идентификация на глас и 250 експертизи за автентичност. Свидетелствал е в съдебни процеси и като експерт на прокуратурата, и като експерт на защитата.

Основният въпрос, който Биволъ постави на експертите е относно това дали в записите се наблюдават следи от редатиране: премахване или вмъкване на аудио информация. Допълнително пожелахме ако е възможно да се установи с какво устройство са направени записите и потвърждава ли се наличието на периодични маркери. За експертиза предоставихме файловете, които са публично налични в платформата Balkanleaks във вида, в който са получени. Става дума за 8 аудио файла, като най-дългият от тях е 12 минути.

Средствата за експертизата бяха събрани с дарения от читателите на Биволъ. Те не стигаха за анализ на всички налични файлове от “Яневагейт”, ето защо избрахме да възложим анализ само на най-дългия файл, в който се съдържат някои от най-скандалните разкрития на Владимира Янева.

Двойна и тройна проверка

Паралелно с възлагането на експертизата срещу заплащане на “Акустек” Биволъ установи контакт с други експерти със световна репутация в областта на съдебните експертизи на аудиозаписи (audio forensic). Учените, които се запознаха със записите и изказаха мнение про-боно са доктор Каталин Григорас, Директор на Национален център за медийна криминалистика в Денвър, Колорадо, САЩ и специалисти от отдела “Медийна дистрибуция и сигурност” на Института Фраунхофер в Германия, които не пожелаха да бъдат цитирани с имената си.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Доктор Григорас, който е един от водещите специалисти по криминалистичен аудио анализ в света, не се ангажира със становище относно евентуално редактиране на съдържанието без да разполага с оригиналните записи и записващото устройство. Той смята, че записите са направени във формат WMA 128 kbps, вероятно от записващо устройство Olympus, след което са транскодирани (прекодирани), нещо което се твърди и в експертизата на “Акустек”. Той потвърди следите от периодични (повтарящи се) звукови маркери (beeps), но смята, че няма научен начин да се установи техния произход.

До подобен извод стигат и специалистите от Института Фраунхофер, имащ неоспорим световен авторитет в областта на аудио анализите. Достатъчно е да споменем, че именно там е създаден най-популярният формат за компресия на звук известен като MP3. Според тях записите първоначално са записани в компресиран формат, след което са транскодирани (като в един от тях се откриват и следи от кодек AAC), преди да бъдат декомпресирани в WAV формат – вида в който бяха получени от Биволъ.

Автоматизираният анализ на записите извършен със софтуерната платформа на Института Фраунхофер продължи два дни и не откри “следи от редакции”, но “не може да се изключи вероятността от редакции, които не могат да бъдат детектирани с известните методи” – застраховат се учените в своята интерпретация на резултатите.

Биволъ ще възложи официален превод на експертизата на “Акустек” и на кореспонденцията с доктор Каталин Григорас и Института Фраунхофер, след което ще предостави тези материали на прокуратурата за ползване по образуваната проверка на записите “Яневагейт”, която още не е приключила.

В случай, че проверката на прокуратурата бъде експресно “опраскана” и приключена без да бъдат разгледани резултатите от нашата експертиза и мненията на авторитетни учени, ще подадем нов сигнал на базата на нови факти и данни за нарушения и престъпления, изнесени в записите, които са публикувани след образуването на проверката.

Припомняме, че съдържанието на разговорите в записите е напълно потвърдено от единия участник – Румяна Ченалова. Другият участник Владимира Янева не го отрича. Адв. Момчил Мондешки, който според Ченалова е третият участник в разговорите, не е коментирал разговорите до момента.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also