Шефът на ВАС съветвал Владимира Янева, “сговарял” ВСС и звънял на премиера

#Яневагейт, С1, Е1
by Екип на Биволъ

Лобита, интриги, тайни завери, сговори, натиск и подмазване на властта, груби нарушения на Етичния кодекс на магистратите и дори на Наказателния кодекс изплуват от записи на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова, изтекли в платформата за анонимно споделяне Balkanleaks.

В серия от публикации Биволъ ще обнародва тези записи, които вдигат завесата над мрачното задкулисие на българската съдебна система. Картината, както се досещахме, е грозна. Оказва се, че институционалното разделение на властите, независимостта на съдебната система, процедурите, правилата и законността са само привидност “за пред Брюксел”. Зад тази завеса на привидността кипи безмилостна борба за власт и влияние, вихрят се низки страсти. Това е моделът #КОЙ в цялата му красота.

Разговорите, които Биволъ публикува съвпадат със събития от обективната действителност, което потвърждава тяхната автентичност. От тях се вижда, че по висящи разследвания е текла неофициална комуникация между представители на различни власти. Висши магистрати и членове на ВСС са правели опити за въздействие на колегите си с оглед “чадъросването” на близък магистрат.

Действията на замесените в скандала магистрати могат да съставляват не само нарушение на Етичния кодекс на българските магистрати, но и на Наказателния кодекс.

Спасяването на редник Янева

Отстраняването на шефа на СГС Владимира Янева в разгара на аферата “Червеи” се случи на 19 февруари 2015 г. след паметно заседание на ВСС. Искането за отстраняване беше внесено от главния прокурор Сотир Цацаров и мотивирано с досъдебно производство срещу Янева за незаконно удължаване на СРС-та по “Червеи”. Съдебната власт изпадна в ступор. Най-напред ВСС реши да изслуша Янева, каквато процедура не съществува изобщо. След това шефът на ВАС Георги Колев предложи Янева да бъде отстранена като шеф на СГС, но не и като съдия. В крайна сметка ВСС гласува да отстрани Янева.

В разговор с Румяна Ченалова, проведен в същия ден, Владимира Янева коментира тези събития и разкрива, че Георги Колев е положил всички усилия да я предпази. Според Янева, Колев и е разказвал по телефона какво се случва във ВСС, давал е съвети и дори се е опитвал да се свърже по телефона с Бойко Борисов. Премиерът обаче “не му вдигнал”.

Транскрипция:

Владимира Янева: Обаче днеска какво става. Днеска става, че те се изпокарват зверски. Решават, че трябва да ме изслушат, процедура, която никъде под слънцето я няма. Вътре става едно гъмжило.

Жоро Колев ми се обажда и казва: Тука хората не искат да те отстраняват. Обаче, казва, аз съм много притеснен. Защото, казва, главният прокурор, ако не те отстраним, ще те привлече като обвиняема.

И тогава вече, нали знаеш по закон, е задължително да ме отстранят. Защото 230 от ЗСВ казва, (ако си привлечена е императивно), ако е образувано срещу тебе – може, ал. 2, ал. 1 ако си привлечен – следва. И той казва: Не знам дали не е по-добре да те отстраним. И аз му казах: Жоро, действай, сговаряй ги хората, по-добре да ме отстранят. Просто да се свърши тва нещо.

Или най-много, ако не ме отстранят, утре сутринта да отида да си напиша оставката и да я подам.

Румяна Ченалова: Добре де, защо, аз това не разбирам, може ли така да ти пише и да ти праща сигнали и…

Владимира Янева: Не знам… не мога да ти кажа, не знам.

Владимира Янева: Ти много добре знаеш, че Жоро и Бойко се познават и Жоро винаги може да го пита Бойко.
С тая разлика, обаче, Жоро му е звънял на Бойко, Бойко не му е вдигнал.

Мъж: Красота.

Владимира Янева: Жоро вика: Аз му звънях няколко пъти, той не ми вдига.

 

Такива действия на шефа на ВАС биха представлявали грубо нарушаване на Етичния кодекс на магистратите. Биволъ потърси Георги Колев за коментар.

Георги Колев: “Това е абсолютно невярно.”

“Само това е моят коментар” – каза шефът на ВАС. “Разбира се, познавам Владимира Янева, не мисля, че се нуждае от каквито и да е съвети, тя знае как да се държи и какво да прави. Премиера не съм го търсил по този въпрос. В никакъв случай. И въобще не сме разговаряли на тази тема.”

Румяна Ченалова не отрече, че се е срещала и разговаряла с Владимира Янева, но отказа да даде подробности. “Не бих искала да правя каквито и да било коментари” – заяви тя по телефона.

Владимира Янева затвори телефона след като журналист от Биволъ се представи и дори не изслуша повода за обаждането.

Бившата “семейна приятелка” на Цветан Цветанов, близка до Георги Колев и до “кадровика” Делян Пеевски беше избрана за шеф на ключовия Софийски градски съд въпреки данните за конфликт на интереси и облагодетелстване на нейното семейство от работата й като магистрат, за което писа и Биволъ (виж тук и тук).

Дълго време Янева беше предпазвана и обгрижвана от лобитата във ВСС. Тя не беше санкционирана въпреки шумните скандали със случайното разпределение на делата в СГС, протестите на съдиите. Дори след скандала “Белведере”, по повод на който френският посланик каза, че в българската съдебна система има “гнили ябълки”, Янева остана на поста си.

Решаващи за съдбата на Янева се оказаха аферата “Червеи” и премиерския гняв след като Цветан Цветанов се сдоби с присъда. На 12 февруари Брюксел Бойко Борисов заяви, че ако Цветанов трябва да лежи 4 години, то виновните за “Червеи” заслужават 400 години затвор. Той поименно посочи Янева и каза, че тя трябва да си понесе отговорността.

Интервенцията на премиера предизвика реакция на Съюза на съдиите, който излезе с принципна позиция срещу намесата на изпълнителната в съдебната власт. В този аспект трябва да се разглеждат и действията на Георги Колев, който според Янева е правил опити да се договори с премиера, за да обърне вота във Висшия съдебен съвет.

Председателят на ВАС Георги Колев стана обект на едно от първите разследвания на Биволъ от преди пет години, когато сайтът ни разкри, че неговата съпруга се е сдобила с голямо количество имоти, които Колев пропуснал да декларира. Тези факти не попречиха за избора на бившия възпитаник на милиционерската школа в Симеоново на най-високия пост в административния съд.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also