sfimotiЗакупеният през 2005 г. от Владимира Янева и мъжа й Илия Манолев апартамент в кв. Стрелбище е в сграда, която е построена на имот купен от скандалната фирма  „Софийски имоти.“

Както Биволъ вече писа, през 2007 г. Янева и Манолев теглят ипотечен кредит от 50 хил. евро от Пиреос Банк, като ипотекират апартамент и гараж в столичния кв. Стрелбище на ул. Нишава.

Самият апартамент е купен от строителя „Метрон Инжинеринг“ през септември 2005 г. срещу 23884 лв.

Оказва се, че „Метрон“ е купила терена върху който е построена сградата от общинското дружество „Софийски имоти“. В Имотния регистър липсват данни каква е стойността на сделката.

Това е втората допирна точка между дружеството и семейната приятелка на Цветан Цветанов. Тя беше избрана от ВСС за шеф на Софийски градски съд, който съгласно НПК е единственият компетентен да гледа дела срещу действащи министри.

Първата допирна точка е през 2002 г., когато Янева е представлявала фирма на баща й Яне Янев при покупката на два магазина в София от „Софийски имоти“.

След разкритията на Биволъ за завидното имотно състояние на Янева, която успява да се сдобие със 6 имота като начинаещ съдия, сайтът Медияпул съобщи, че Янева е докладчик по едно от делата за „Софийски имоти“, но не си е дала отвод.

Според Наказателно-процесуалния кодекс съдия, съдебен заседател или прокурор трябва да бъдат отведени от съдебното заседание, ако при определени „обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото“.

Новоизбраната шефка на СГС обаче не счита, че се намира в конфликт на интереси и не възнамерява да подаде оставка, а етичната комисия на ВСС отказа да разгледа казуса.

Скандалът около избора на Янева и последвалите разкрития за конфликт на интереси ескалира поради нежеланието на ВСС да се сезира за казуса и опитите му да замаже нередностите. Съюзът на съдиите в България призова за оставки и реформиране на ВСС.

В ход са и две граждански акции, една от които е инициирана от Биволъ, с призиви по SMS и мейл до членовете на ВСС да подадат оставки.

metron_sf1

metron_sf2

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.