Янева: “Службите не са на Бойко. На Делян са.”

#Яневагейт С3, Е10: Бойко никога не казва истината. Делян говорил с него и със Сотир за Янева.
by Екип на Биволъ

Година и половина след протестите срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и три месеца след сформирането на “реформаторско” правителство с премиер Бойко Борисов, службите са на някой си “Делян” Не само на ДПС, както беше известно от предишен запис, а на самия “Делян”.

Това казва Янева на въпроса на Ченалова чии хора са шефовете на службите. Също така се разбира, че Янева е разговаряла с “Делян” преди да бъде “опраскана”. “Делян” пък говорил с “Бойко” и със “Сотир”. Той обаче не съветвал Янева да ходи да говори с “Бойко”, защото срещата можела само да донесе някакъв проблем.

В разговора участва и адвокат Мондешки, който заявява, че “Бойко” никога не казва истината “днеска ти казва тва и след малко ти казва обратното”. “Така е” – съгласява се Янева, която много добре познава “Бойко”, при това лично, играла е при него карти и той й е дишал във врата.

“Яневагейт” проби и в предизборната кампания

След първоначалното стъписване, от вчера “Яневагейт” навлезе и в публичното говорене на кандидат-президентите. Първият, който подкани главният прокурор да се заеме с разследване на изнесените факти беше Трайчо Трайков. Той акцентира на записа, от който се разбира, че информация от ДАНС тече към адв. Мондешки и определи ситуацията като заплаха за националната сигурност. Днес по време на телевизионен дебат между Трайков и Ивайло Калфин по Нова Телевизия и двамата се обявиха за разследване на “Яневагейт”.

“Няма как като член на ВСС да не попитам защо няма проверки по „Яневагейт”. – заяви в интервю по бТВ председателят на ВКС Лозан Панов. “Има нови записи, в които излизат още нови имена. Експертизата казва, че това са гласовете на Янева и Ченалова.” – обяви той.

Вероятно става дума за експертизата, която беше изготвена от прокуратурата, но нейното съдържание остана тайно, както и името на експерта. Единствената информация, която излезе в публичното пространство беше, че записите били “манипулирани”. Независима експертиза на един от записите, поръчана от Биволъ на авторитетната лаборатория “Акустек” доказа, че в него няма монтажи, добавяно или отнето съдържание.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Чуйте звуковия файл:

Транскрипция:

Ченалова: Е, той не може да ти каже – Недей да ходиш.

Янева: Е да де, ама той много добре знае, че ние се познаваме лично и то много добре. И ако отида да го попитам кво става? И той каже: Аз нямам пръст, тва е само главният прокурор.

(казаното дотук е известно от по-рано публикуван запис б.ред)

Мондешки: Да, ама той всеки знае, че Бойко никога не казва истината. Той днеска ти казва тва и след малко ти казва обратното.

Янева: Да, тва е така. Тва е така… Тва е така.

Ченалова: Ми ти ще отидеш, той ще ти каже: Няма нищо такова. И кво, ти ще му повярваш? Главният ще каже: Той те е излъгал. Никога няма да си признае. Не знам, тва мен ме смущава. Трябваше… Разбираш ли, неестествено.

Янева: Не, той Делян не ме съветва да правя среща с Бойко. Аз говорих с него.

Мондешки: Тогава направи.

Ченалова: А той говорил ли е с него?

Мондешки: Тогава направи.

Янева: Не ме съветва, каза ми недей да ходиш.

Ченалова: Защо?

Мондешки: Направи обратното.

Янева: Еми по много причини, но в общи линии ми каза: Ти много добре си го познаваш какъв е и за какво става дума, тая среща ще ти донесе само някакъв проблем и така нататъка, няма смисъл.

Ченалова: А той говорил ли е с него?

Янева: Каза, че е говорил с Бойко и със Сотир. Каза: “Аз направих всичко възможно, което можах да направя”. Само че нали се сещаш, те шефовете на службите са негови хора. Аз съм сигурна, че Бойко, те са му скочили…

Ченалова: На кого са, на Бойко?

Янева: Не, на Делян. Аз съм сигурна, че ДПС са поставили условие на Бойко, че ако пипне шефовете на службите – ще му скочат.

Ченалова: Е да, той за тва…

(казаното оттук нататък е известно от предишен запис б.ред.)

Янева: Службите са си на ДПС. И тва им е последнатааа…

Ченалова: Последния бастион, да.

Янева: Да. И ако ги пипнат, реално, скачат на ДПС

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also