#БайКой

Янева: “Бойко и Делян винаги са играли партия”

#Яневагейт Сезон 3, епизод 11: Делото КТБ се изплъзва на Борисов, но има ход със синдиците
by Екип на Биволъ

Информацията, че Бойко Борисов и Делян Пеевски са в комбина и играят партия излиза от поредния разговор между Владимира Янева, Румяна Ченалова и адв. Момчил Мондешки. Двамата си поделят бизнес и власт и парцелират държавата. От предишния разговор научихме, че службите не са на Бойко, а са на Делян. Бойко обаче си е заплюл КТБ и Делян няма как да го притисне.

Янева прави тези откровения пред Мондешки в момента, в който Ченалова излиза от дома си за цигари. Двамата говорят тихо и, за да се разберат думите им, звуковият файл трябваше да бъде обработен срещу шум.

Мондешки отново предлага да отиде да говори с Бойко, или с Цветан, за спасяването на Янева от “опраскване”. Тя отказва: Аз трябва да отида да говоря. Мондешки я убеждава да не се бави, защото “резилът ще е голям”.

От думите му се разбира, че Бойко искал да отстрани Янева заради делото за несъстоятелността на КТБ, което му се изплъзвало, а Делян нямало да може да го оправи.

“Глупости… Те винаги са играли партия. Няма никакъв смисъл. Той няма друг начин. – заявява Янева. Според нея “Делян” няма как да притисне и излъже “Бойко” за КТБ, защото не е на власт, а и синдиците трябвало да бъдат одобрени от Бойко, през финансовия министър.

Мондешки обаче не е убеден. “Ще направят и второ и трето дело и ще стане мазало”, предупреждава той Янева. От разговора не се разбира кои с тези хора, които ще организират “мазалото”, но очевидно то е свързано с контрола върху КТБ.

Разговорът се провежда на 19 февруари 2015, денят, в който ВСС гласува отстраняването на Янева. Временните синдици на КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев (агент от ДС) бяха назначени на 25 Март 2015 г. след като по предложение на Бойко Борисов парламентът измени на 18 март закона за банковата несъстоятелност. Решението на СГС със съдия Иво Дачев по делото КТБ беше произнесено на 22.04.2015 г., а временните синдици бяха назначени за постоянни на 24.04.2015.

Думите на Владимира Янева за това, че Бойко и Делян винаги са “играли партия”, може да се считат за достоверна информация от информиран свидетел. Освен, че е много добре осведомена като председател на най-важния съд в страната, Янева няколко пъти твърди в разговорите, че се познава много добре с Бойко Борисов, с когото играела на карти в Банкя. Освен това тя очевидно има добри отношения и с Делян, който “говорил с Бойко и Сотир” (премиера и главния прокурор), за да я спаси от “опраскване”.

Информацията, че Бойко и Делян “играят партия” излезе и от интервю на банкера Цветан Василев за проекта КТБФайлс. Според Василев, който в продължение на години осигуряваше финансиране за многобройните тайни бизнес проекти на Пеевски и неговото семейство, Борисов и Пеевски имат споделена скрита собственост в Булгартабак.

До момента прокуратурата категорично отказва да провери изнесеното от банкера в изгнание. Няма воля да бъдат проверени и записите Яневагейт, в които има данни за престъпление спрямо правосъдието извършено от самия главен прокурор Сотир Цацаров.

Друга ключова (поне според прокуратурата) информация от този разговор е установяването на идентичността на кучето. Това е Бени, кучето на Ченалова, което очевидно обича да ръфа обувките на гостите. След като Ченалова хлопва вратата, Бени хуква да я догони, а Мондешки се заканва да му тегли един шут.

През годините Пеевски и Борисов не винаги са били прононсирано близки. Отношенията им по-скоро следват логиката на контролирана подялба на бизнес и власт между “два клана”, както се изразява Цветан Василев. Да “играеш партия” не означава, че има солидарност и разбирателство между клановете. Те се “притискат” и “се лъжат”, за да отхапят кой колкото може повече от публичния ресурс. Доминира този, който в момента държи властта.

През годините Пеевски е залагал и на други “играчи”, като това се проследява най-добре от отношението на медиите му към Борисов. В края на управлението на Тройната коалиция Борисов беше квалифициран като “Боко Тиквата”. След като ГЕРБ спечели изборите през 2009 г. тонът беше светкавично сменен от “разпни го” на “осанна”. Последва приватизацията на Булгартабак, която мина с мълчаливото съгласие на ДПС. Също така в първите години на кабинета “Борисов 1” държавните пари в КТБ, която финансираше Пеевски, достигнаха рекордни нива. За извънредните избори през 2013 г. медиите на Пеевски обърнаха палачинката с аферата “Костинброд”. След като Борисов се върна във властта той пак стана техен любимец.

 

Чуйте записа тук:

Транскрипция:

 

Ченалова: Аз ще ида да взема от кафеджийката цигари. Да ви заключа или вие ще ме заключите?

Янева: Не, ти ни заключи. Или ние да заключиме. Дай ние да заключиме.

Мондешки: Кой щее.

Я: Дай ние ще заключиме

М: Спокойно, спокойно.

Я: Къде ти ще ни заключваш, ако стане пожар ще умреме.

М: Ето врата, бе, е ти врата.

Я: Абеее, дай ние да я заключиме.

Ч: Добре, вдигнала съм ти нарочно тва заради Бени и ще ти прибера обувките. Да не направи някоя беля.

М: Искаш ли да ходя да говоря с Бойко?

Я: Не, не, не.

М: С Цветан?

Я: Не, не. Аз трябва да отида да говоря.

М: Направи го, де. Недей се мота, в смисъл, недей… Влади, резилът ще е голям.

Я: Какъв ще е резилът като си подам оставката?

М: Те тва искат. Ти нали разбираш, че Бойко вижда как му се изплъзва делото КТБ. Щот Делян явно няма да може да го оправи сетне…

Я: Глупости… Те винаги са играли партия. Няма никакъв смисъл. Той няма друг начин.

М: Руми ще пратя да купят цигари.

Ч: Не бе, аз ще ида да взема.

Я: Няма друг начин. Първо те винаги са играли партия, второ той Делян добре разбира, че властта е в момента в него и той няма как да го… да не беше в него да го притисне и да го излъже ама сега няма как. Още повече нали се сещаш, че синдиците трябва да минат и през министъра на финансите. Без Бойко да даде одобрение и министъра на финансите няма да даде.

Ч: Последно, ще заключвате ли?

М: Да, да ние ще заключим.

М: Тоя пък звяр веднага тръгна.

Я: Е къде ще отиде?

М: Ще му тегля един шут, ще стане танцуващия с вълци. Влади, ще стане мазало. Ще направят и второ и трето дело и ще стане ма…

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also