Янева: Сталийски е много близък с Бойко. Мондешки: Оправил си е отношенията с КТБ.

#Яневагейт С3, Е14: Записи, които датират точно разговорите и се появяват нови свидетели
Екип на Биволъ

Премиерският приятел Сашо Сталийски си е “оправил отношенията” с КТБ и си е изчистил сметките като е взел фабриката за стъкло “Рубин”. Янева споделя с Мондешки и Ченалова, че е говорила със Сталийски да посредничи за нейната кауза, като говори с Бойко, който и “кроял шапка”. Сталийски обаче отказал пряко посредничество и предал на Янева, че “той иска да си се види с тебе”. Янева не желае да се вижда пряко с премиера с недвусмисления аргумент, че подобна среща би протекла само по един единствен начин. Както тя сама се хвали в друга епизод „се познавам с Бойко лично, при това много добре“ и основателно се базира на предишен свой опит. “Аз си знам съображенията от едно време. Знам си как седят нещата и не искам да ходя. Аз ако съм искала да преспя с Бойко съм щяла да преспя предииии 5 години. Ти къв мислиш ше бъде разговорът с него? Че ме пита юридически правилно ли съм подписвала СРС-та ли?” Освен това тя се притеснява да не попадне в компроматен сценарий.  Мондешки подсилва нейните страхове, като описва как Борисов дори заснимал сексуалните си набези към всякакви посетители с две камери, а после ги обсъждали с приятели, докато люпели семки. Ченалова изглежда потресена от разговора.

Всичко това е част от един и същ непрекъснат разговор, който продължава с вече известните детайли за любовните похождения на премиера и грижите, които той полагал за жените, с които бил интимен, но не били “само за едното чукане”. Към други жени обаче нямал такова специално отношение, а ги възприемал единствено като сексуален трофей.  „За сметка на това за Мая бяха разбрали половин София, което е страшно неприятно да ти кажа“ – казва Янева.  Чуйте записа тук:

 

Отношенията на Сталийски с КТБ в парично изражение са около 20 млн. лв. (виж тук), които той не успява да изтегли преди затварянето на банката на 20 юни 2014 г.  Неговата половинка Виолета Сечкова успява да преведе на 19 юни 3,5 милиона лева, но други 10 милиона остават блокирани (виж тук). Фабриката “Рубин” очевидно е компенсация на премиерския приятел за тези непокрити от Фонда за гарантиране на влоговете близо 30 милиона лева.

Активите на “Рубин”, които са част от имуществото на КТБ, би трябвало да бъдат осребрени от Фонда за гарантиране на влоговете, който беше захранен от българските данъкоплатци. Вместо това те попаднат под контрола на близък до властта едър вложител, който е загубил депозитите си.

Само месец след разговорите, на 11 март 2015 Бойко Борисов решително заяви (виж тук), че “имуществото на банката се разграбва” и трябва да бъдат назначени служебни синдици. Оказва се обаче, че вместо да гарантира обществения интерес от самото си влизане във властта, премиерът е допуснал да се уреди с предимство неговия близък приятел Сталийски. Това става категорично ясно от разговора.  Ролята на синдиците в подобни задкулисни сделки ще стане ясна от други епизоди в сагата. 

За записите “Яневагейт” има свидетели и проверими събития

Вчера за пореден път мнозинството във ВСС отказа да се занимава със записите “Яневагейт”, като гласува срещу предложението на Лозан Панов за подновяване на проверката. По време на заседанието Галя Георгиева повтори напълно голословните, неверни и абсурдни интерпретации и опорни точки, формулирани първо от Бойко Борисов, че записите се правят от Янева, Ченалова и Мондешки в студио, според ситуацията. Тя скочи и в защита на главния прокурор:

Вашата цел не е да изчистите нашите имена, а просто да омаскарите всички, които по някакъв начин са участвали в проверката на градския съд и са били активни. – И най-вече на главния прокурор! Няма да ви благодаря. Ако вие искате да изчистите нашите имена и поне малко знаехте, че става въпрос за записи в сайта “Бивол”, които не се знае кога са направени! Може и вчера да са направени… Аз име си имам” (цитатът е от ClubZ).

Истеричните напъни да се антидатират и омаловажават записите на тези разговори, са меко казано позорни за замесените в конфликт на интереси лица от ВСС, сред които е и Галя Георгиева, за която Янева признава: „Не, няма да я пипаш Галя, разбрали сме се“. Яростната съпротива срещу проверка на обстоятелствата по същество издава неприкрит страх от разкриване на цялата фактическа обстановка, зад която прозира прогнилата от десетилетия съдебна система в България. Естествено, най-заинтересовани от неразследването на скандала са именно замесените герои, защото те знаят, че проверката няма да опровергае, а ще докаже твърденията от записаните разговори. Тяхната все по-брутална и с нищо необоснована съпротива срещу проверка на разговорите по същество, сама по себе си ги дискредитира и разкрива мотивите им на гузен личен интерес от позицията на властимащи.

В публикувания сега по-дълъг фрагмент от разговорите между Владимира Янева, Румяна Ченалова и Момчил Мондешки откриваме точна до минути датировка: три и половина часа на 19 февруари 2015 г., когато ВСС заседава по предложението на главния прокурор за отстраняване на Владимира Янева от поста административен ръководител на СГС.  Има и нов потенциален свидетел: “Илийката”, с когото Янева говори по телефона. Вероятно става дума за Илиян Александров, който изпълнява длъжността шофьор на председателя на СГС. Илийката задава на Янева “хиляди въпроси” и е “много притеснен”, защото както казва Мондешки: “Такова чудо не се е случвало, нали, досега”.

Детайлите в този разговор са важни, защото той може да бъде точно датиран по трафичните данни на Янева и “Илийката”, като последният бъде разпитан като свидетел. Всички тези напълно проверими данни в записа го правят изключително надеждно доказателство, което може да потвърди, че разговорите не са нарочни, а непринудени и да разбие на “пух и прах” всички лъжливи твърдения за някаква предварително режисирана пиеса! Александров може да освети и едно деяние, за което се разбира от друг негов разговор с Янева. Все още действащата шефка на СГС поръчва на административния секретар Светла Касабова да предаде на шофьора една “червена папка”, в която имало докладна от деловодителката Диана Топчийска и подпъхнато решение за наказателния съдия Мими Петрова. Тази папка е особено ценна за Момчил Мондешки, който настоява тя да изчезне или да бъде изнесена от съда.

В края на публикувания фрагмент Мондешки споделя подозренията си, че Галя Георгиева действа под диктовка на главния прокурор и “всичко ще се фокусира за хора свързани с тебе”. По това време Георгиева ръководи проверката на безобразията в СГС, които излязоха в публичното пространство след демарша на френския посланик Ксавие дьо Кабан за аферата “Белведере”. Вчерашната изява на Георгиева във ВСС е потвърждение за близостта между Цацаров и Георгиева.

М: Не мога го повярвам тва още.

М: Значи тея откакто дойдоха само се опитват по някакъв начин да ти скроят шапката.

Я: Кой тва?

М: Бойко.

Я: Е тва да, тва е ясно. Тва е ясно.

Ч: Толкова е…

Я: Аз веднъж ходих при Сашо Сталийски и говорих с него, обаче Сашо ми вика… Не мога да се меся. Много съм близък с него, знаеш, всичко…

М: Сашо Сталийски разбра ли, че си е оправил отношенията с КТБ? Взел е Рубин, фабриката за стъкло.

Я: Знам, че го е взел. Да, знам, той ми каза.

М: Така че вече си е изчистил сметките.

Я: Обаче, казва, той си иска да се види с тебе и да си се разбере с тебе и аз не мога да посреднича, съжалявам. Мога след като ти си говорила с него да го ръчкам после за нещо да му говоря, но ти казва трябва да си говориш.

Ч: Ми ти що не отидеш да си говориш?

Я: Ми щот не искам. Сегаа

М: Имаш съображения.

Ч: Да де, ти си знаеш, ми аз не те питам…

Я: Така седят нещата и не искам да ходя.

Аз ако съм искала да преспя с Бойко, съм щяла да преспя преди 5 години… Ся зорлем да го правя пет години по-късно, когато не искам, няма смисъл. Ся за кво трябва да отивам да влизам в някаква ситуация, в която да се чудя ни напред, ни назад, да стане още по-лошо. Няма смисъл си влизам в такава ситуация. Ти къв мислиш, че ще бъде разговора с него? Че ме пита юридически правилно ли съм подписала СРС-та ли?

Ч: Толкова ли па низко?

М: Мондешки: Той е така и после разказва на всички квооо…
Янева: Моля ти се…
М: С кого, с коя, клипчета си прави, има две камери в тва, после ги рас… с охраната много се забавляват…
Ч: Е…
М: Ловят се на бас дали от първия или от втория път. Там е страшно!
Я: Ми естествено.
М: Цинично е. Вечер се събират на карти, люпят семки и обсъждат клипчето.
Ч: Много е грозно тва.
М: Хахаххахаа, добре, че не му е фен. Добре извинявай, тва не е…

В. Я.: Факт е, че към определени жени има и положително отношение. От тия, с които е бил.
М: Сигурно.
Я: Така е, ся, има една, на която и купи къща в Барселона за милион и половина евро! Има една друга, тя ходи в „Шервиньо“, забраих й името как се казваше, която беше на един негов много близък приятел от „Котараците“ жена. Как се казваше не мога да се сетя в момента. Както и да е. Тя му беше протокол.
М: Ъ-хъ.
Я. Ииии… Макар че тоя му беше много близък приятел той се залюби с нея, ма в смисъл, не знам после какво стана, в смисъл още ли са заедно, разделиха ли се, нямам представа. Не мога ти кажа кво стана.
М: (въздиша).
Я: Но към нея определено имаше отношение, в смисъл, не му беше като за едното чукане.
М: Да. (въздиша).
Я: За сметка на това за Мая бяха разбрали половин София.

М: Ъ-хъ.
Я.: Което е страшно неприятно да ти кажа.
Ч: Ужасно.
Я.: Все пак.

М: Кви чудеса съм чувал…

Я: Доста неприятно е.

М: Да.

М: Значи разминава се сега и след шест месеца. ОК. Никакви оставки, никакви такива.

Я: А, да бе, да. Ще те слуша аз.

М: Ако искаш си я напиши и си я скрий някъде.

Я: Даа? Ми нищо, кво да става? Ми чакам, не знам, предполагам, че в момента обсъждат. Поне нищо не тече по сайтовете. Е, не са ми се обадили, то кой да ми се обади? Те като са вътре и обсъждат кой да ми се обади? Не, не, не, те ся са влезли към 3 часа доколкото знам. Два и половина  – три някъде. То ся колко е? Три и половина. А? До Съвета да ходя? А, не знам, ще видя. Зависи в колко свършват. Ще видя. Сигурно не. М-м, ще видя. Какво? Еми като се прибера, кога. Еми не знам още.

Я: Въпрос след въпрос Илийката ми задава.

М: Притеснен е. Нормално е да е притеснен.

Я: Хиляда въпроса ми зададе.

М: Такова чудо не се е случвало, нали, досега. А Галя Георгиева нямаш ли подозрение, че действааа.. под диктовката на главния прокурор и всичко ще се фокусира за хора свързани с тебе, около тебе и така нататъка, за да може със сигурност хватката да е по-силна? Помисли само.

Я: Може и да си прав, не знам.

Не само се замисли, хора, които проверява, ОК…

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: