Разкрития от първа ръка как работи безконтролното следене в държавата

“Цецо и Бойко” подслушват на корем и “с това те удрят”

#Яневагейт С3,Е3
Екип на Биволъ

Шокиращи разкрития за неограничено и произволно подслушване от страна на “службите” прави съдия Владимира Янева в следващата порция записи от разговори с Румяна Ченалова и адв. Момчил Мондешки. За да се заобикаля закона имало “хиляди врътки” по думите на самата Янева, която ги разкрива в големи подробности. Цецо и Бойко използвали тези възможности, “с това са силни” и “с това те удрят”, заключава Мондешки.

Както стана ясно от предишния запис, Янева е подписвала СРС-та на коляно, между фризьора и раздумка с колеги.

“И сутринта си бях направила час при фризьор. И мислех само да мина да подпиша СРС-та и да свърша квот’ има и да ви видя вас и после да ходя да си оправям багажа и да пътувам.”

Очевидно при такова бързане тя няма как да проучи по същество мотивацията и да вникне в причините и съдържанието на заявките за подслушване от различни служби.

В записите от предишния сезон на Яневагейт се говори също, че отстранената шефка на СГС е подписала над 15 000 искания за СРС. Тя изпратила тази информация по СМС на Бойко Борисов

И пускам на Бойко един СМС. И му пиша така. Значи той е в Брюксел. Тва става в четвъртък. Не съм, извинявайте, не съм нарушила закона. Освен това за 4 години съм подписала над 15000 СРС-а.

Заради разрешенията по делото “Червеи”, в което беше следена цялата информационна система на МВР, Владимира Янева беше “опраскана” – отстранена от ВСС и осъдена на една година условно. “Опраскването” според Янева се случило по нареждане на премиера Борисов, който притиснал главния прокурор Сотир Цацаров. Всички тези действия са разбира се отвъд ръба на закона и издават недопустимо обсебване на съдебната власт от изпълнителната.

От изложението на Янева се разбира, че тя не само подписва СРС на килограм, но и го прави напълно съзнателно, за да не пречи на работата на службите. Янева обяснява, че СРС-та са “направени в полза на службите”…”и не е моя работа аз да разбърквам там и да бъркам в лайното и да го разсмърдявам”.

Бившата шефка на СГС беше избрана след скандал под натиска на нейния семеен приятел Цветан Цветанов. Избрана без да има нужния стаж, но пък демонстрира лоялност “да не разбърква” и “да не разсмърдява” методите на вътрешния министър.

Точно по времето на първото правителство на Борисов с вътрешен министър Цветан Цветанов се случиха най-големите скандали с незаконно подслушване, за които Цветанов беше оправдан от съда. Самият той дори чете СРС-та от парламентарната трибуна, за да оправдае една от многото си шумни, но ялови полицейски акции. Подозренията, че подслушването от службите се използва за политически и бизнес шантаж придружаваха както първото правителство на Борисов, така и правителството на Орешарски, а и сегашното. Ключова роля за липсата на контрол от страна на съда играят такива послушни съдии като Янева, които не считат за своя работа да “разсмърдяват” злоупотребите.

Две са големите пробойни в закона, които и до момента не са запушени: липса на единен регистър за исканията за СРС в съдилищата и възможността няколко служби да подслушват последователно дадено лице. Отделно от намеците на Янева прозира, че са възможни и манипулации на регистрите в съдилищата.

Липсата на единен регистър позволява на службите да обикалят окръжните съдилища в страната и да получават разрешения да следят едно и също лице след като изтече максималния срок от 180 дни, разрешен от първия съд. Теоретично при 30 компетентни съдилища в страната

едно лице може да бъде подслушвано 15 години без прекъсване

На практика обаче не всички окръжни съдилища гледат през пръсти на контролната си роля. “Я, да ви пратя в Габрово, да видим как ще вземете разрешение” – призна експерт от ДОТИ по време на парламентарните дебати за промяна в ЗСРС през 2013 г. В София обаче такъв проблем не стоеше, поне докато Янева беше градски съдия.

Другата “врътка” за безкрайно подслушване е, че различни служби могат да си прехвърлят СРС-та спрямо едно и също лице. Като го започне ДАНС, след това Прокуратурата, след това Вътрешна сигурност на МВР – изрежда Янева. Ченалова обобщава, че с тази схема две години подслушване не са проблем.

Нашият регистър, дори нашият регистър…

От тази реплика на Янева се разбира, че воденето на регистъра в СГС крие някакви допълнителни тайни. От предишните разговори на съдийките се разбра, че там са заведени и наблюдения над посолства.

“Аз се притеснявам да ви го дам, щото там има за посолства, за това за онова и така нататъка информация…” – казва Янева по повод искането на Апелативния прокурор “Ицо” Динев да предостави регистъра на съда за 6 месеца.

Освен че да се подслушват посолства е напълно незаконно по всички международни конвенции, притесненията на Янева очевидно са свързани със “за това и онова”. От делото “Червеи” стана ясно, че няма ограничения за подслушване на обекти, за разлика от подслушването на лица. Дали “това” и “онова” са институции, а не конкретни личности, като по този начин се прихващат комуникациите на хиляди лица?

След всички тези откровения за хиляди врътки, позволяващи на практика безконтролно и безкрайно подслушване, стига да “имаме воля”, адв. Момчил Мондешки прави едно логично заключение:

Тва означава, че Цецо и Бойко са силни с това и с тва те удрят, щото от тва горе-долу нещо хал-хабер си имат, нали така?

Едва ли Мондешки говори тук да се удря престъпността. По-скоро има предвид  използването на СРС-та за саморазправа с политически опоненти, да се кадрува и да се управлява с шантаж и налагане на страх.

В сметката на Мондешки обаче не влизат самоинициативи на службите, чиито “лайна” Янева не иска “да разсмърдява”.

Те, службите, както вече знаем от друг разговор, и както ще стане ясно и от продължението “са си на ДПС”.

Чуйте записа тук:

Чуйте обработен срещу шум звуков файл тук:

Разговорът:

Янева: Тва, ако го напише нормален човек, аз главата си режа.

Мондешки: Ми да.

Янева: Ми тва е ненормална работа. (въздиша). Абсолютно ненормална работа. Все на мен ми се падат някакви такива. Пълен Марко Тотев съм.

Мондешки: Глупости. Стига глупости. Всичко ти е ОК. Ма добре, ай само ми отговори на въпроса, Руми, понеже Влади е емоционално в момента обвързана с тва. Какъв е проблемът с това СРС за тия 300 дни.

Ченалова: Ма те са отделни искания.

Янева: Няма проблем. Имаш искания, имаш продължение. 60, 60 дни са. Законовият срок е това да имаш искания и продължения да е до 180 дена

М: Какъв е проблемът тогава?

Янева: Имаш прекъсвания. Минават 15 дена.

М: Какъвто е проблемът и по Белведере.

Янева: Имаш ново искане и започва да тече нов срок. Законът казва – когато изтече срокът СРС-то се преустановява. И започва да тече нов срок. В закона нямаш изискване 180 дена, тоест едно искане да бъде по една разработка, еднократно една година само едно. Нямаш такова изискване. Тоест, могат да бъдат няколко искания. Няма проблем според мене никакъв. Да не говориме и друго. Няма в България единен централизиран регистър на СРС-та. Значи, какво можеш да направиш. Отивам в един съд. По отношение на лицата има искане… има ограничение до 180 дена. И повече не можеш. Но по отношение на обектите няма, а тва е обект. Примерно, искаш да избегнеш срока по отношение на лице. Отиваш в един съд. Пускаш такова искане. Изтичат ти 180 дена с продълженията и оттам отиваме в друг съд. И пускаш още 180 дена. Ми то няма единен регистър. Те няма как да го проверят. И получаваш от другия съд още 180 дена. И така обикаляш всичките съдилища. Може да стигнеш до еди-колко си дни.

М: Да, да, да, да

Я: Тва няма единен регистър, разбираш ли?

М: Влади, виж…

Я: Друг момент. Друго какво правят. Примерно по отношение на лицето Момчил Мондешки ДАНС иска 180 дена. Аз разрешавам. След пет дена прокуратурата иска. След десет дена иска Вътрешна сигурност на МВР. Тва са отделни служби. Как го броиме тогава срока?

М: Откъде започва и къде свършва.

Я: Аз мога хиляди неща да им кажа. Аз съм подписала… аз тва което съобщение му пуснах на Бойко наистина аз съм подписала над 15000 СРС-та, аз съм ги гледала и толкова съм ги мислила и там има хиляди проблеми. Но те са законодателно или направени в полза на службите, което е най-вероятно, и не е моя работа аз да разбърквам там и да бъркам в лайното и да го разсмърдявам, или просто е недомислица.

Ченалова: Права е за това. Няма единен регистър и винаги може да се получи така…

Я: Ти знаеш ли колко хиляди врътки има, бе, човек.

Ч: Може да те слушат две години без да спрат, с различни разрешения.

Я: Ма хиляди врътки има. Нашият регистър, дори нашият регистър…

М: Тва означава, че Цецо и Бойко са силни с това и с тва те удрят, щото от тва горе-долу нещо хал-хабер си имат, нали така?

Ч: Да ти кажа ако ВСС не беше излязло с тая декларация, аз много си мислех, може би нямаше така да го разгневят. Нали, недопустима намеса, дъра-дъра. Това наля според мен. Айде, Съюза на съдиите, тва е, съсловна организация. Обаче ВСС го разгневи според мен. Допълнително.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: