Янева трасира финансов ресурс към Бойко

ПИБаджии събирали фонд за спасението на Янева

#Яневагейт С3,Е4: Банкерите били притеснени заради дела с огромен финансов интерес
Екип на Биволъ

ПИБаджии били много притеснени и предложили да съберат пари във фонд, за да спасят Янева от “опраскване”. Питали на кого и колко трябва да се даде. Предложението било обсъждано с адв. Момчил Мондешки, който го препредава на екс шефката на СГС.

Янева през смях отговаря, че парите трябва да бъдат занесени директно “на Бойко”. В по-рано публикувани разговори от сагата #Яневагейт става дума за това, че “Цецо натиска яко” Бойко, а Бойко натиска главния прокурор, за да отстрани Янева. Репликата на действащия тогава шеф на най-важния съд в страната показва #КОЙ еднолично може да реши и да отмени по своя воля злощастията й.

Мондешки: С ПИБаджиите говорих и с всички останали щото всички са притеснени много за тебе. Казаха давайте, казвай какви пари да съберем, някакъв фонд, за да те спасяваме.Всички са готови фонд за спасение, вика, знаеш ли на кого трябва да се плаща и какво трябва да се плаща. Давай, всички са готови да дават пари.

Янева: Да ходят при Бойко и да ги носят.

Мондешки: Сутринта съм ги прогонил всичките. ПИБ, всичко живо чака.

Биволъ зададе въпрос на говорителя на министър-председателя Бойко Борисов дали премиерът е имал контакти с представители на ПИБ по въпроси свързани с “опраскването” на Владимира Янева. Отговор до момента няма.

Този запис е първият от поредицата #Яневагейт, в който става дума конкретно за пари и подкупи – корумпиране на властта на най-високо ниво. Нагледно и директно добиваме конкретна представа как се решават нещата в държавата, какво е нивото на мисленето на хората, от които зависи съдебната власт и всъщност какви са реалните механизми и начини за определяне на основните случки в обществено-политическото ни битие.

Кои са ПИБаджиите?

Собственици на банката ПИБ са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Цеко Минев се изявява публично и като шеф на Българската федерация по ски. Мутафчиев е по-дискретен. За него има данни, че е отрасъл в Африка в семейството на дипломат. Номенклатурната служба била заради далечно роднинство с Тодор Живков. Мутафчиев е разкрит и като агент на ДС с псевдоним “Камен”.

minev-mutafchiev

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев

Двамата банкери имат забрана да управляват банки заради фалита на Агробизнесбанк и ПЧБ. Няма обаче пречка да притежават такива. ПИБ, която се брендира и като FIBANK ; е известна като “гнила ябълка”, за която в американските дипломатически доклади пишe, че се занимава с пране на пари от престъпна дейност и е “с единия крак в организираната престъпност”.

Поредица от разследвания на Биволъ доказаха (виж тук), че банката се източва, чрез необезпечени и невъзвръщаеми лоши кредити, че финансира организирани престъпни групи, замесени в поръчкови убийства, трафик на дрога и контрабанда (виж тук). Разкрихме криминална връзка и съмнения за съучастие в кражбата на 26 милиона евро дадени от ЕК на румънската агенция APIA за доставка на храни. ПИБ гарантира на български социално слаб – Валери Милорадов Петров тази сума, за да спечели негова фирма търга на APIA с евросредствата.

Милорадов призна пред Биволъ, че е “прокси” и си е продал самоличността, а всички документи и печати на фирмата му са в централата на ПИБ. Фирмата му печели търга, храните не са доставени, а парите изчезват в офшорни сметки и са откраднати. Случаят се разследва от Специализираната прокуратура в Румъния и ОЛАФ. В България ведомството на Цацаров и другите специализирани институции, като ДАНС и МВР покриват престъплението и отказват да го разследват по същество.

ПИБаджии – дежурни любимци на властта

След фалита на КТБ, ПИБ минава за придворната банка на властта и именно в нея се прекредитираха фирмите, свързвани с Делян Пеевски (виж тук). В същото време старото и ново ръководство на БНБ крият скандални доклади от одити през 2012 и 2015 г., които доказват милиарден капиталов дефицит в ПИБ и наличието на огромни лоши кредити, раздадени от банката (виж тук).

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев имат отлични отношения с правителствата, каквито и да са те. Банката им беше спасявана два пъти с държавна помощ – първия път при премиера Станишев с министър на финансите Орешарски. Второто спасение беше през 2014 при правителството на Орешарски, препотвърдено от правителството Борисов 2.

За това колко ценни са ПИБаджиите за властта може да се съди и по липсата на каквато и да е била реакция на прокуратурата след обнародването на данни за криминално източване на банката. Многобройните нарушения и злоупотреби с парите на вложителите в тази банка са добре известни и на БНБ, която ги е констатирала и описала в доклади, но не е предприела нищо, за да ги прекрати. Данните на ревизиите на БНБ остават скрити не само за обществеността, но и не са били оповестени пред ЕК и Европейската банка преди 2 г., когато бе поискано разрешение за спасение на ПИБ от фалит, чрез отпускане на щедра държавна помощ от 1.2 млрд.лв.

Освен това бизнес начинанията на ПИБаджии в ски спорта се радват на щедра държавна подкрепа. Държавата всяка година налива милиони за организиране на състезания по ски в Банско, а концесионната такса за ползване на територията на Национален парк “Пирин” е мизерна. Свързаният с ПИБ концесионер “Юлен” АД е основен лобист за разширяване на ски-зоната и построяване на нов кабинков лифт, което засега не се случва заради решителния отпор на природозащитниците.

Покрай ските, ПИБаджията Цеко Минев се афишира често с лица от изпълнителната власт, сред които премиерът Борисов, президентът Плевнелиев и министъра на спорта Красен Кралев. Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева и Цветан Цветанов пък участваха в протести за защита на интересите на ПИБаджии – в подкрепа на разширяването на ски-зона Банско, която е изградена в нарушение на законите и увреждайки непоправимо Национален природен парк “Пирин”, който е под патримониума и защитата на ЮНЕСКО.

Цецка Цачева на "протест", защитаващ интересите на ПИБаджиите

Цецка Цачева на “протест”, защитаващ интересите на ПИБаджиите

traykov-plevneliev-ceko

Трайчо Трайков, Росен Плевнелиев и Цеко Минев

На снимки с Минев се появява и бившият министър на икономиката Трайчо Трайков, запален скиор, който сега е кандидат-президент. Попитан за отношенията му с Минев и банките “гнили ябълки” Трайчо Трайков отговори, че снимките са протоколни, а той не е имал и няма правомощията на главен прокурор, каквото и да означава това.

Разпределението на делата – фундамент на съдебната корупция

От продължението на разговора между Мондешки и Янева, който приема сериозен тон става ясно какви са залозите ако Янева бъде отстранена. А те са два – разрешаването на СРС-а в полза на службите, за които става дума в предишния разговор, и случайното разпределение на делата. Загубата на контрол върху тези два ключови прерогатива на шефа на градския съд е притеснило много ПИБаджиите, а и по-общо – всички.

В разговора с Мондешки, Янева обяснява как след като бъде отстранена в съда ще настане “батак”. Следващата по старшинство в съда е “Бони” (Богдана Желявска), срещу която обаче министър Иванов бил внесъл искане за дисциплинарно отстраняване заради нарушения в случайното разпределение на делата.

Пример и доказателство за това колко е важно делата на ПИБ да попадат при правилния съдия е иск на APIA срещу ПИБ да възстанови милионите, за които банката е издала гаранции на клошаря Валери. Именно при “Бони” се пада най-ключовото дело с най-голям материален интерес.

zhelyavska-pib-1

От иска на APIA, с който Биволъ разполага става ясно, че има решение на съда в Букурещ, което заплашва банката с блокиране на сметките й ако тя откаже да плати 22 милиона евро. Искането за екзекватура идва в СГС. Там Богдана Желявска някак си е успяла да го разпредели на себе си, а впоследствие и да го реши в полза на “пибаджиите”.

Това разбира се не е единственото дело в СГС, което е свързано с материалните интереси на ПИБаджии и на “всичко живо”. Именно тук се крие обяснението за безпокойството на маститите банкери и готовността им да “спасяват редник Янева” чрез посредника Мондешки, който трябва да каже “на кого трябва да се плаща и какво трябва да се плаща”.

Престъпление с 2 страни свързано с търговия с влияние?

От разговора излиза черно на бяло, че ПИБаджии са се готвели да подкупват властта. Може би дори с държавни пари, защото към този момент милиардният заем към бюджета за спасяването на банката още не беше върнат. Според НК, подкупът и дори намерението за него е углавно престъпление и би трябвало веднага прокуратурата да се самосезира и да образува производство по данните от записите изнесени в Биволъ! Нервният смях на участниците в разговора е защото всички те са юристи и прекрасно си дават сметка за какво разговарят и колко години затвор предопределят евентуалните им дори и вербални хипотези. Янева още в момента на произнасянето на фразата: “Да ходят при Бойко и да ги дадат”, вече е попаднала в състава на “Раздел IV” от НК!

Практиката да се купуват магистрати е свързана и с такава да се купуват и медии със скъпи рекламни карета и платени промоционални кампании по вестници с многомилионни заеми, заедно с агресивни реклами във всички национални телевизии.

Засега не се знае, кои са “всички останали” според Мондешки, но може да се допусне, че това са субекти и структури, свързани с банката от една страна и лично с Владимира Янева от друга, защото тя явно си ги знае. Имайки предвид общата тревога и заинтересованости, особено от “разпределението на делата”, една обективна проверка, лесно може да установи приекипните играчи във фондонабирането за спасителната операция.

 

Чуйте записа тук:

Чуйте обработен срещу шум звуков файл тук:

 

Разговорът:

Мондешки: С ПИБаджиите говорих и с всички останали щото всички са притеснени много за тебе. Казаха давайте, казвай какви пари да съберем, някакъв фонд, за да те спасяваме.

Янева: А-ха-ха-ха-ха (смее се гръмогласно)

Мондешки: А-ха-ха. Всички са готови фонд за спасение, вика, знаеш ли на кого трябва да се плаща и какво трябва да се плаща.

Янева: Да ходят при Бойко да ги дадат.

Мондешки: Давай, всички са готови да дават пари.

Янева: Да ходят при Бойко и да ги носят (смее се).

Мондешки: Сутринта съм ги прогонил всичките. ПИБ, всичко живо чака.

Янева: смее се

Мондешки: Много са притеснени.

Янева: Еми, знаеш ли какъв батак ще стане.

Мондешки: Ама не, готови са да помагат.

Янева: Ти гледай ся какво правят. Министърът внася едновременно с това на Сотир, министърът внася дисциплинарка срещу мене и Бони. Срещу мен за СРС-та, срещу Бони за

Мондешки: Разпределението…

Янева: За разпределението на делата. И сега, след мене, ако мене ме отстранят най-старша е Бони. И трябва да поеме тя съда. Обаче те ще искат да я уволнят нея или да я отстранят за шест месеца и тогава следващият по старшинство е Ники Димов.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: