ОПГ свързана с “Килърите” и ПИБ, пере пари от трафик на наркотици

Акцията е след сигнал от DEA, българските власти покриват мафиотската група

“Килърите” на Мила Георгиева организирали мащабен трафик на цигари и наркотици, и кражби от еврофондове. Помагат им бивши и настоящи служители на ДАНС. “Инвестициите” в престъпния бизнес и изпирането на парите от престъпната дейност ставали с кредити и кешови плащания от ПИБ.

На 30 май 2016 г. прокуратурата разпространи прессъобщение, че на 28.05 са арестувани О. Попов и П. Йорданова с над 100 кг. амфетамини. На следващия ден им е повдигнато обвинение по чл.354а от НК за държане на наркотични вещества с цел разпространение. В текста има едно важно уточнение:

“По предварителна информация в схемата е участвало и трето лице, но в хода на разследването е установено, че не се касае за организирана престъпност, а престъплението е извършено от Йорданова и Попов в съучастие.”

Разликата по НК е “само” в наказанието, което е от пет до петнадесет години за действие в организирана престъпна група. Тоест, ако прокурорът беше наредил да бъде задържано и загадъчното трето лице, тримата щяха да бъдат съдени от Специализирания съд по алинея втора от същия член: особено голямо количество наркотици и в ОПГ. Сега двамата съучастници рискуват най-много от три до дванадесет години. А третият не рискува нищо. Налице е поредният показен пример за “чадъросване” на криминални лица и покриване на престъпна дейност от страна на българската прокуратура.

Още на следващия ден медиите от кръга на Делян Пеевски се включиха с “оперативна” информация. Не е тайна, че бившият краткосрочен шеф на ДАНС има в Агенцията и в прокуратурата свои доверени хора, които редовно захранват неговите медии с контролирани течове. “Решихме да ги атакуваме точно след като бяха купили рекордното количество от 101 кг амфетамини”, обяснили за “Телеграф” антимафиоти. В подадената информация няма нито дума по основните въпроси: Откъде идва този наркотик? С какви пари е купен? В България ли е произведен или е от чужбина? За кого е предназначен? Кое е мистериозното лице, което не е задържано?

Вместо това е съобщено, че двамата арестувани нямали интимни отношения, и също така, едва ли не като извинение, че ГДБОП е действала по сигнал на американската служба за борба с наркотиците DEA.

В случая интимните отношения на Олег Попов не са без значение, защото той е съпруг на Деница Николова, служител на ГДБОП и дъщеря на Наташа Александрова Николова, която е бивша шефка на 6 РПУ – София. В съобщението на прокуратурата се казва още, че Попов е обвинен за участие в Организирана престъпна група по друго дело, което се наблюдава от Специализираната прокуратура. Пропуска се обаче неприятният факт, че Попов не е стоял в ареста след задържането му, а е освободен в същия ден благодарение на неговата тъща. Задържането дори не е отразено по делото. което е известно като “Килърите” и е срещу Мила Георгиева, нейният син и Олег Попов за поръчкови убийства, рекет и изнудване.

С две думи налице е ясна симбиоза между тежката организирана престъпност и лица облечени с власт, като вторите се стараят да прикрият деянията и да смекчат наказанията на първите. Нещата обаче са много по-зловещи, отколкото изглеждат и разплитането на този случай може, а и би трябвало да доведе до дългоочакваната дълбока чистка на ДАНС и на прокуратурата от корумпирани елементи, работещи за сметка на организираната престъпност.

Оперативният доклад за дейността на ОПГ

Биволъ разполага отдавна с оперативна информация за разследването срещу тази престъпна група, което се следи и от чужди служби. Акцията на ГДБОП наистина е по сигнал на DEA. От години обаче служителите, ангажирани с разследването се притискат да бездействат, а разкритията на спецовете не намират умишлено реализация. Извършените проверки от Биволъ по събраната оперативна информация, единствено потвърждават данните в доклада. Последната акция на ГДБОП, проведена заради оказаното външно внимание към групата, също валидира данните, които са обхванати в разработката. Представяме я във вида, в който я притежаваме, подплатена с извършените от нас допълнителни проверки и разкрития.

Изрично уточняваме, че тази публикацията би трябвало да се третира от Прокуратурата, като добросъвестно подаден сигнал по придобита информация за извършването на престъпления от общ характер, който да бъдат надлежно и обективно проверен след самосезиране от съответните органи.

Мила Георгиева е доведената дъщеря на бившия шеф на ГУ “Митници” в златните времена на мутренската контрабанда – Христо Кулишев. Известна е също като тартор на две ОПГ “Универсалните” и “Килърите”. От няколко години тя е разследвана и за цигарена контрабанда по оста Солун – София.

Вътрешните източници разкриват зловеща схема за покриване на широкомащабна престъпна дейност, свързана с висша корупция и пране на пари:

Кипърските цигари “Ракел”

Миналата година в България пристига молба за правна помощ от чужда прокуратура. Чак през март 2016 тя стига до СО на СГП, където е заведена с номер П-136/2016. В молбата се искат различни документи. Сред тях са и документите, които са станали основание за издаване на референтно банково писмо от ПИБ на лицето Иван Христов Карацанов.

Иван Христов Карацанов е малоимотен българин, който при нормални обстоятелства е невъзможно да стане приносител на референтно банково писмо за милиони евро. Ролята му е на подставено лице на Мила Георгиева. Той е също така управител на фирмата “Ракел България”, която е собственост на панамската офшорка J-MAX. За съжаление панамските документи не разкриват нищо за нейния реален собственик.

RAQUEL” e небезизвестната и много модерна на българския черен пазар марка цигари на фабриката “EXPLOSAL LTD” , която се намира в безмитната зона на град Ларнака, Кипър.

От 2009 година Мила Георгиева работи с двама кипърци Христофорос Торнаритис (Christoforos Tornaritis) и Захариас Запитис (Zacharias Zapitis), които са собственици на фабриката. Имената им често се срещат в медиите във връзка с разследвания за контрабанда (виж тук и тук).

Те доставят цигарите до тайни складове около Атина и Солун, откъдето хората на Георгиева ги качват на камиони с тапа от тоалетна хартия и ги прекарват през Кулата. Установено е, че човекът на Георгиева в Солун е Красимир Петров, собственик на фирма “Перин” – тази фирма официално се занимава с търговия, но има достатъчно данни, че това е само параван за контрабандата на цигари. Красимир Петров е установен и като човекът организирал товаренето на цигарите, складовете, документи и т.н.

Но защо са му референтни писма от банка на собственика на “Ракел България” Карацанов? “Ракел България”  е регистрирана, защото в даден момент Мила Георгиева е имала намерения да стане официален дистрибутор на “Ракел”, а това не може да стане без пари с официален произход. Плановете за бял бизнес пропадат, но контрабандата с цигарите процъфтява.
Отговорник за трасето на контрабандните цигари през Кулата е бил Борислав Манджуков, който беше застрелян в София на 24 март 2014. Разследващите имат оперативна информация, че Манджуков е застрелян от човек на Роди Черния по заповед на Мила Георгиева, заради заловен контрабанден камион цигари, за който на Манджуков са платени 100 000 евро.

След разстрела на Манджуков, Георгиева е загубила позициите си на Кулата и минава в нов бизнес, с нов съдружник. Именно тогава се появява Олег Попов.

Трафик на Хероин с групата на “Турците”

Олег Николов Попов е от Велинград, собственик на АГРО-ОЛЕГ ПОПОВ ЕТ. Основният му бизнес е локализиран не като земеделски, а източване на ДДС и трафик на наркотици. Той е бил арестуван заедно с Георгиева през януари месец 2015 год. при акцията “Килърите”. Oще същия ден обаче е пуснат, защото тъщата му Наташа Николова е бивш началник на 6-то РПУ София! Освободен е без дори ареста му да бъде отбелязан по делото.

Мила и Олег са засечени да организират логистиката и транспорта на количества хероин от Турция за Гърция.

Според графика на движението им в началото на 2014 година Георгиева и Попов са пътували до Ларнака, за да се срещнат с производителя на цигари Тормаритис, а на следващия ден с ливански контрабандист на име Натали, който е и митнически агент, представител на няколко корейски марки цигари и работещ с арабин на име “Доктора”.

И на двете места Мила Георгиева е удрила на камък, тъй като след провала с Манджуков никой вече е нямал доверие в нея. На другия ден Георгиева и Попов са кацнали в Солун където се срещат с групата на “Турците”, оглавявана от турски гражданин на име Осман.

Осман и неговите съучастници са снабдявали Георгиева с цигари произведени от Тормаритис през 2010-2012. Заради обвинения в контрабанда Осман напуска Истанбул и се премества в Солун. За база на групата му служи хотел “Електра Палас”.

Засечката е, че Мила Георгиева и Олег Попов са се срещнали с тях в подземният етаж на кафето срещу хотела. Там са се разбрали да работят заедно по трафик на хероин. Направени са два успешни вноса на малки количества, но на 14.04.2014 става голям провал в град Александропулос.

При удара на гръцките служби са заловени 6-ма българи и наркотика, който е прекаран с лодка. Операцията е широко отразена в гръцките медии вкл. със снимков материал на заловената дрога, коли, валута и телефони.

ОПГ свързана с “Килърите” и ПИБ, пере пари от трафик на наркотициОПГ свързана с “Килърите” и ПИБ, пере пари от трафик на наркотициОПГ свързана с “Килърите” и ПИБ, пере пари от трафик на наркотици

След този случай Осман е обвинил Георгиева и Попов, защото наркотикът не е бил платен. Българите са излъгали, че трафикът ще е с кола, а заловеното количество е било прекарано с лодка. През ноември 2014 е организирана среща в град Гоце Делчев с представители на Осман. Според вътрешни източници, Георгиева е била закарана до там от Ивайло Божилов – Малкия Тенис, брат на Георги Божилов – Големия Тенис – също част от групата за мокри поръчки на Роди Черния и Мила Георгиева.

На срещата Георгиева е поела ангажимент за трафик на валута – 30 000 000 евро – от Амстердам до Средния Изток. Поет е ангажимент и за трафик на халюциногенни хапчета от България за Турция, скрити в тайници на леки автомобили.
На 09.12.2014. Олег Попов заминава за Амстердам, но не успява да установи връзка със собственика на парите. Георгиева заминава няколко дни по-късно, като използва маршрут през Солун, за да не се засече от българските власти крайната й цел – град Амстердам.

На 14.01.2015, Мила Георгиева, нейният син Мартин Георгиев и даже Олег Попов са билиарестувани при акцията “Килърите”. Олег Попов е пуснат още същия ден, без дори ареста му да бъде отразен в материалите по делото!

Финансовият гръб от ПИБ – 100 милиона кредити

През цялото време Георгиева поддържа тесни връзки със собствениците на Първа Инвестиционна Банка и по-точно с лицето Ивайло Мутафчиев. Още през 2007 г. тя е купила от него апартамент за 359 873 лв., финансиран с ипотечен кредит от ПИБ.

mila-ivaylo

Тогава е създаден и обръч от фирми : Вейлмес, Дженезис, Никстом, Еликс, Зитера, ВМП и ВМК. Тези фирми са получили над 100 000 000 лв. кредити за месо, захар, жито и нищо не е върнато. Биволъ е разкрил една голяма част от схемите за източване на пари чрез тези фирми:

По предварителна информация дупката към началото на 2012 е 104 000 000 лв., дадени на роми и социално слаби.

Сметки в тази банка обслужват и плащанията по трафика на цигари. Дистрибутор на цигарите RAQUEL е фирмата ROSTCOCK. Към тази фирма има плащания на суми с 5 цифри от сметка на фирмата-фантом БРАНДЪЛ СЕНТ 2000 в ПИБ.

 

Превод към дистрибутора на цигари "Ракел" от сметка на Брандъл Сент 2000.

Превод към дистрибутора на цигари “Ракел” от сметка на Брандъл Сент 2000.

 

Сметката е захранвана в кеш със стотици хиляди евро без това да направи впечатление на банката или на финансовото разузнаване въпреки факта, че БРАНДЪЛ СЕНТ няма дори регистрация по ЗДДС. От същата сметка са превеждани големи суми към офшорката ZORGANE ASIA, която е собственик на фирма на Мила Георгиева, а също и към BALKAN HOLIDAYS в Англия, която е управлявана от съпругата на Цеко Минев – Радка Минева.

Всичко това е класическо пране на пари, за което ДАНС си затваря очите, защото по това време шеф на финансовото разузнаване е Полина Кавръкова, която има потребителски кредит за 200 000 лв. от ПИБ.

Независимо от всички разследвания срещу нея, Георгиева редовно обслужва кредита си към ПИБ, вероятно с парите от незаконния трафик. Кредити за милиони има и нейната фирма Дженезис Лаборатори, собственост на ZORGAN ASIA. Като управител на фирмата Мила Георгиева редовно тегли големи суми кеш от нейните сметки.  Освен това, адвокати на банката я представляват по наказателните й дела и тя официално използва контактите на Мутафчиев в ДАНС. Пример – вече цитираната Кавръкова.

Само през периода 12.2015 – 02.2016 г. службите са засекли две тайни срещи между Мила Георгиева и Ивайло Мутафчиев. Има данни, че Георгиева, заедно с престъпната й група, е започнала да събира незаконно просрочените кредити на ПИБ.

Кражби на еврофондове

Мила Георгиева и неназован представител на ПИБ са споменати изрично и в обвинителния акт на румънската антикорупционна прокуратура, която ги подозира за кражбата на 26 милиона евро от помощите за бедни. Парите са за доставки на олио и брашно, които трябва да бъдат извършени от куха фирма, собственост на малоимотния българин Валери Милорадов, когото Биволъ интервюира. Валери е вербуван за подставено лице от Веселин Лафчиев. Последният е обвиняем заедно с Мила по делото “Универсалните”. Името му фигурира и в румънското обвинение.

bucarest-sud-reshenie-3

Договорът с румънците става възможен, защото ПИБ предоставя на клошара банкови гаранции за 26 милиона евро без никакво обезпечение. След като парите са разплатени от румънската Агенция по земеделието те изчезват в офшорни сметки. Доставки на олио и брашно няма, а ПИБ отказва да плати банковата гаранция на потърпевшата страна – в случая румънската агенция (виж тук).

Парите откраднати от европейските данъкоплатци, трябва да се проследят и да се провери, дали с тях банката не покрива старите кухи заеми, раздадени преди това на “клошарските” фирми, напр. “Еликс”, “Зитера” и “ВМК”? И което е още по-притеснително – дали с тях не е финансиран трафикът на цигари и дрога?

Тук решаваща роля има европейската служба ОЛАФ, която обаче е проследила преводите само до Хонг Конг и е вдигнала ръце, въпреки оперативна информация в нашите разследвания, която дава насоки къде да се търси и кои кипърски сметки да бъдат проверени.

Шест месеца след публикацията на съвместно разследване по този случай на Биволъ и румънския сайт за разследваща журналистика Rise, българската прокуратура се прави, че не го е видяла. Действие, което само говори по себе си за корупционната същност на тази правоохранителна институция! Румънската обаче действа. Може би защото там още не са победили корупцията както у нас.

Развръзка?

Но да се върнем на наркотиците. След провала в Александропулос българските разследващи от ГДБОП опитват да разменят информация с гръцката Служба за борба с наркотиците, но удрят на камък. Контактите с гърците са им забранени, а на всички запитвания от Гърция не се дава информация за Мила Георгиева. Нещо повече: ДАНС започва оперативно дело за шпионаж срещу служители на ГДБОП, които контактуват с гръцките си колеги по този случай. Всъщност това е повод те да бъдат подслушвани и информацията се донася на престъпната група на Георгиева.

Тази история сигурно ще има тежък финал, но ще бъде и ново начало. Тежък финал, защото разплитането на всички връзки и арестите на виновните вече няма как да бъдат възпрепятствани. Арестите или бягството на съучастниците в ОПГ-а нямат алтернатива. Най-важното е тази част от службите, която иска да работи на чисто и наистина да се бори с организираната престъпност да използва повода и да разчисти ДС-утайките в ДАНС, които сега са поставени в услуга на Пеевски и неговите банкстери от ПИБ.

Остава въпросът какво да се прави с “шпицкомандата” в прокуратурата на Цацаров, която вече години тупка топката и обслужва нагло Модела #КОЙ. Ако чакат европейски заповеди за арест от чужбина, за да се плеснат по челото и да симулират с изненада, че тепърва научават за престъпна група в третата по големина банка – Ресто, не струва. По същия начин прокуратурата пасуваше за КТБ, докато Пеевски беше ортак с Цветан Василев и банката се източи. В случая с ПИБ обаче последствията могат да бъдат още по-тежки, заради мащаба, продължителността и дързостта на схемите за грабеж.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: