“Соросите” и Румъния подават сценарий за “опраскването” на Янева

#Яневагейт С3, Е15: Янева и Ченалова ще ходят на спа
by Екип на Биволъ

В поредния епизод от Яневагейт съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова планират СПА процедури, за да се отърсят от стреса на “опраскването”. Ченалова разкрива заговор на “соросите” и Америка за България, четейки биографията на бившия министър на правосъдието Христо Иванов. Мондешки вижда в това “огромна стратегия” по сценарий от Румъния и се опасява да не се премине към наказателни дела.

Този фрагмент от срещата на тримата при Ченалова в деня на отстраняването на Владимира Янева преминава твърде емоционално. Изреченото не се вписва във версията на Момчил Мондешки, че разговорите са били внимателно планирани от него и съдийките, за да злепоставят премиера, главния прокурор и членове на ВСС като застраховка, която да бъде изтъргувана с… Христо Иванов. В досега публикуваните записи има и множество други детайли, които оборват тази версия, подсказана от премиера Борисов и тутакси тиражирана от медиите зависими от Делян Пеевски.

В предишните епизоди от разговорите също се чува как тримата разсъждават върху произхода на “това чудо”, което се стоварва на главата на съдийките Ченалова и Янева и разбива добре отработени схеми със съдебните решения в СГС.

Като възможни източници са цитирани задкулисни фактори: “Бойко”, “Цецо”, който “натиска яко” и “игра на главния прокурор”. В крайна сметка “каките” и “баткото” стигат и до най-очевидната версия със “стратегията от Румъния”, което се припокрива с официалната политика на министър Христо Иванов и гражданския натиск за реформиране на съдебната система, наследен от протестите срещу модела #КОЙ. Интерпретацията на съдийките и адвокатът изцяло следва публикации в медиите на Делян Пеевски, станали “опорни точки” на официални лица както при кабинета “Орешарски”, така и при кабинета “Борисов II” – гражданските протести и натискът за съдебна реформа били заговор, платен от САЩ през фондации. 

От думите на Мондешки се разбира, че той се опасява най-вече от повдигането на наказателни дела срещу съдийките. Ченалова реагира спонтанно и твърде нервно – Стига, бе, Момчиле, а Янева с примирение: “При мене е тва”.

Тази сценка може да претендира за награда “Аскеер” за актьорско майсторство, ако наистина е изиграна по предварителен сценарий, както твърди Мондешки. Ченалова обаче твърди, че Мондешки безсрамно лъже. Владимира Янева до момента отказва да коментира записите.

Чуйте записа тук:

 

В.Я.: Румка ние сега с тебе кво ще праиме?

Р.Ч.: Мии, ей го басейна, фитнесче, басейн, парна баня…

В.Я.: Аз трябва да ида да си посъбера вещите в понеделник.

Р.Ч.: Земи си ги, щот не се знае.

М.М.: Има ли право някой да ти влиза в кабинета?

В.Я.: Не.

М.М.: Еми заключваш го, бе!

В.Я.: Ема аз трябва да ги изнеса, щото откъде да знам в кой момент… ще изберат там, най-старшия може да иска да си влезе в кабинета. То няма да иска никой да влезе.

М.М.: Как щи влезе в кабинета?

Р.Ч.: Еей, голяма тактика тая, Америка за България, тва момчето от биографията на Министъра, той в Щатите е бил, точно се е обучавал по тия неправителствени. Всичко е там.

М.М. Стратегията е огромна:

Р.Я.: Соросите

М.М.: Две… Аз откога ви го разказвах и, а. Въпросът е само да не преминат към План Б. Наказателните дела.

Р.Я.: Стига, бе, Момчиле

М.М. Добре бе, вие мене всеки път ма дюркате, аз съм ви го разказвал…

Р.Ч.: Еми добре де, кво да направим. Кво да направим?

В.Я.: При мене е тва.

Р.Ч.: Щото, това е сценарият, който е подаден от Румъния, от Румъния…

В.Я.: Тихо, че Жоро…

Кой е “Жоро” и какво съобщава на Янева ще стане ясно от следващия епизод.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also