В поредния епизод от Яневагейт съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова планират СПА процедури, за да се отърсят от стреса на “опраскването”. Ченалова разкрива заговор на „соросите“ и Америка за България, четейки биографията на бившия министър на правосъдието Христо Иванов. Мондешки вижда в това „огромна стратегия“ по сценарий от Румъния и се опасява да не се премине към наказателни дела.

Този фрагмент от срещата на тримата при Ченалова в деня на отстраняването на Владимира Янева преминава твърде емоционално. Изреченото не се вписва във версията на Момчил Мондешки, че разговорите са били внимателно планирани от него и съдийките, за да злепоставят премиера, главния прокурор и членове на ВСС като застраховка, която да бъде изтъргувана с… Христо Иванов. В досега публикуваните записи има и множество други детайли, които оборват тази версия, подсказана от премиера Борисов и тутакси тиражирана от медиите зависими от Делян Пеевски.

В предишните епизоди от разговорите също се чува как тримата разсъждават върху произхода на „това чудо“, което се стоварва на главата на съдийките Ченалова и Янева и разбива добре отработени схеми със съдебните решения в СГС.

Като възможни източници са цитирани задкулисни фактори: „Бойко“, „Цецо“, който „натиска яко“ и „игра на главния прокурор“. В крайна сметка „каките“ и „баткото“ стигат и до най-очевидната версия със „стратегията от Румъния“, което се припокрива с официалната политика на министър Христо Иванов и гражданския натиск за реформиране на съдебната система, наследен от протестите срещу модела #КОЙ. Интерпретацията на съдийките и адвокатът изцяло следва публикации в медиите на Делян Пеевски, станали „опорни точки“ на официални лица както при кабинета „Орешарски“, така и при кабинета „Борисов II“ – гражданските протести и натискът за съдебна реформа били заговор, платен от САЩ през фондации. 

От думите на Мондешки се разбира, че той се опасява най-вече от повдигането на наказателни дела срещу съдийките. Ченалова реагира спонтанно и твърде нервно – Стига, бе, Момчиле, а Янева с примирение: „При мене е тва“.

Тази сценка може да претендира за награда „Аскеер“ за актьорско майсторство, ако наистина е изиграна по предварителен сценарий, както твърди Мондешки. Ченалова обаче твърди, че Мондешки безсрамно лъже. Владимира Янева до момента отказва да коментира записите.

Чуйте записа тук:

 

В.Я.: Румка ние сега с тебе кво ще праиме?

Р.Ч.: Мии, ей го басейна, фитнесче, басейн, парна баня…

В.Я.: Аз трябва да ида да си посъбера вещите в понеделник.

Р.Ч.: Земи си ги, щот не се знае.

М.М.: Има ли право някой да ти влиза в кабинета?

В.Я.: Не.

М.М.: Еми заключваш го, бе!

В.Я.: Ема аз трябва да ги изнеса, щото откъде да знам в кой момент… ще изберат там, най-старшия може да иска да си влезе в кабинета. То няма да иска никой да влезе.

М.М.: Как щи влезе в кабинета?

Р.Ч.: Еей, голяма тактика тая, Америка за България, тва момчето от биографията на Министъра, той в Щатите е бил, точно се е обучавал по тия неправителствени. Всичко е там.

М.М. Стратегията е огромна:

Р.Я.: Соросите

М.М.: Две… Аз откога ви го разказвах и, а. Въпросът е само да не преминат към План Б. Наказателните дела.

Р.Я.: Стига, бе, Момчиле

М.М. Добре бе, вие мене всеки път ма дюркате, аз съм ви го разказвал…

Р.Ч.: Еми добре де, кво да направим. Кво да направим?

В.Я.: При мене е тва.

Р.Ч.: Щото, това е сценарият, който е подаден от Румъния, от Румъния…

В.Я.: Тихо, че Жоро…

Кой е “Жоро” и какво съобщава на Янева ще стане ясно от следващия епизод.

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

263 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 4883 €.
709 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3390 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>