В поредния епизод от Яневагейт съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова планират СПА процедури, за да се отърсят от стреса на “опраскването”. Ченалова разкрива заговор на „соросите“ и Америка за България, четейки биографията на бившия министър на правосъдието Христо Иванов. Мондешки вижда в това „огромна стратегия“ по сценарий от Румъния и се опасява да не се премине към наказателни дела.

Този фрагмент от срещата на тримата при Ченалова в деня на отстраняването на Владимира Янева преминава твърде емоционално. Изреченото не се вписва във версията на Момчил Мондешки, че разговорите са били внимателно планирани от него и съдийките, за да злепоставят премиера, главния прокурор и членове на ВСС като застраховка, която да бъде изтъргувана с… Христо Иванов. В досега публикуваните записи има и множество други детайли, които оборват тази версия, подсказана от премиера Борисов и тутакси тиражирана от медиите зависими от Делян Пеевски.

В предишните епизоди от разговорите също се чува как тримата разсъждават върху произхода на „това чудо“, което се стоварва на главата на съдийките Ченалова и Янева и разбива добре отработени схеми със съдебните решения в СГС.

Като възможни източници са цитирани задкулисни фактори: „Бойко“, „Цецо“, който „натиска яко“ и „игра на главния прокурор“. В крайна сметка „каките“ и „баткото“ стигат и до най-очевидната версия със „стратегията от Румъния“, което се припокрива с официалната политика на министър Христо Иванов и гражданския натиск за реформиране на съдебната система, наследен от протестите срещу модела #КОЙ. Интерпретацията на съдийките и адвокатът изцяло следва публикации в медиите на Делян Пеевски, станали „опорни точки“ на официални лица както при кабинета „Орешарски“, така и при кабинета „Борисов II“ – гражданските протести и натискът за съдебна реформа били заговор, платен от САЩ през фондации. 

От думите на Мондешки се разбира, че той се опасява най-вече от повдигането на наказателни дела срещу съдийките. Ченалова реагира спонтанно и твърде нервно – Стига, бе, Момчиле, а Янева с примирение: „При мене е тва“.

Тази сценка може да претендира за награда „Аскеер“ за актьорско майсторство, ако наистина е изиграна по предварителен сценарий, както твърди Мондешки. Ченалова обаче твърди, че Мондешки безсрамно лъже. Владимира Янева до момента отказва да коментира записите.

Чуйте записа тук:

 

В.Я.: Румка ние сега с тебе кво ще праиме?

Р.Ч.: Мии, ей го басейна, фитнесче, басейн, парна баня…

В.Я.: Аз трябва да ида да си посъбера вещите в понеделник.

Р.Ч.: Земи си ги, щот не се знае.

М.М.: Има ли право някой да ти влиза в кабинета?

В.Я.: Не.

М.М.: Еми заключваш го, бе!

В.Я.: Ема аз трябва да ги изнеса, щото откъде да знам в кой момент… ще изберат там, най-старшия може да иска да си влезе в кабинета. То няма да иска никой да влезе.

М.М.: Как щи влезе в кабинета?

Р.Ч.: Еей, голяма тактика тая, Америка за България, тва момчето от биографията на Министъра, той в Щатите е бил, точно се е обучавал по тия неправителствени. Всичко е там.

М.М. Стратегията е огромна:

Р.Я.: Соросите

М.М.: Две… Аз откога ви го разказвах и, а. Въпросът е само да не преминат към План Б. Наказателните дела.

Р.Я.: Стига, бе, Момчиле

М.М. Добре бе, вие мене всеки път ма дюркате, аз съм ви го разказвал…

Р.Ч.: Еми добре де, кво да направим. Кво да направим?

В.Я.: При мене е тва.

Р.Ч.: Щото, това е сценарият, който е подаден от Румъния, от Румъния…

В.Я.: Тихо, че Жоро…

Кой е “Жоро” и какво съобщава на Янева ще стане ясно от следващия епизод.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.