Посещения на български СПА курорти с Путин от Цецка Цачева и румънска стратегия за съдебната система от Румен Радев са две теми, които се откроиха в президентския дебат проведен преди два дни. За да ги коментираме събрахме в студио „Биволтон“ триото Владимира Янева, Румяна Ченалова и Момчил Мондешки на извънредна сесия. Мондешки беше притеснен да участва непосредствено след разпита в прокуратурата, но дългът пред изкуството на радиотеатъра взе връх в душевните му терзания. С шегите – дотук. Парадоксът е, че и двете теми присъстват в записите направени преди година и половина, което е постижение достойно за врачката „Ели“.

В поредния епизод от #Яневагейт съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова планират СПА процедури, за да се отърсят от стреса на “опраскването”. Ченалова разкрива заговор на“ сороси“ и Америка за България, четейки „биографията на министъра“. Мондешки вижда в това „огромна стратегия“ по сценарий от Румъния и се опасява да не се премине към План Б: наказателни дела.

Този фрагмент преминава твърде емоционално и трудно се вписва във версията на Момчил Мондешки, че разговорите са били планирани от тримата, за да злепоставят премиера, главния прокурор и членове на ВСС като изтъргуват записите с… Христо Иванов. В досега публикуваните записи има и множество други детайли, които оборват тази версия, подсказана от премиера Борисов и тутакси тиражирана от медиите зависими от Делян Пеевски.

В по-рано публикувани записи от #Яневагейт тримата разсъждават откъде се е взело „това чудо“ – натискът за „опраскване“ на Владимира Янева. Като възможни източници са заподозрени няколко задкулисни фактора: „Бойко“, който натискал главния прокурор, „Цецо“, който „натискал яко Бойко“, а като трети вариант се обсъжда самостоятелна „игра на главния прокурор“ който действал чрез члена на ВСС Галя Георгиева, проверяваща по това време СГС. Става ясно също, че „Делян“ говорил с „Бойко“ и „Сотир“, но не можел да помогне повече, защото не бил на власт, за да „притисне и излъже нещо“. Премиерският приятел Сталийски не искал да посредничи, но предал, че „Бойко“ искал „да си се види“ с нея. Янева обаче отказва поради страх от сексуално посегателство и компромати.

Сега трупата „узрява“ и за най-очевидната версия, която е официална политика на министър Христо Иванов – натиск от европейските и натовски партньори за радикална съдебна реформа по румънски модел. „Двете каки“ и „баткото“ обаче се придържат едно към едно към „опорните точки“ на противниците на съдебната реформа, задавани от медиите на Делян Пеевски както при правителството „Орешарски“, така и при правителството „Борисов 2“ – в ход бил заговор за държавен преврат финансиран от САЩ и Джордж Сорос чрез фондации.

Почти същите опорни точки срещу противниците на режима се тиражират в Русия, но също и в съседна Сърбия, Македония и дори Унгария. Проследяването на първоизточниците насочва към единен команден център в Москва, където се планират операциите на хибридната информационна война срещу НАТО и Европейския съюз.

На финала на записа Ченалова, Янева и Мондешки разиграват сценка, която би била достойна за „Аскеер“ за актьорско майсторство, ако е планирана както гласи версията на Мондешки. Адвокатът се притеснява да не се премине към повдигане на наказателни дела срещу съдийките, Ченалова реагира бурно, а Янева примирено. Сюблимният момент е прекъснат рязко от обаждане на “Жоро” до Янева.  Кой е той и какво съобщава на Янева ще стане ясно от следващия епизод.

Чуйте записа тук:

В.Я.: Румка ние сега с тебе кво ще праиме?

Р.Ч.: Мии, ей го басейна, фитнесче, басейн, парна баня…

В.Я.: Аз трябва да ида да си посъбера вещите в понеделник.

Р.Ч.: Земи си ги, щот не се знае.

М.М.: Има ли право някой да ти влиза в кабинета?

В.Я.: Не.

М.М.: Еми заключваш го, бе!

В.Я.: Ема аз трябва да ги изнеса, щото откъде да знам в кой момент… ще изберат там, най-старшия може да иска да си влезе в кабинета. То няма да иска никой да влезе.

М.М.: Как щи влезе в кабинета?

Р.Ч.: Еей, голяма тактика тая, Америка за България, тва момчето от биографията на Министъра, той в Щатите е бил, точно се е обучавал по тия неправителствени. Всичко е там.

М.М. Стратегията е огромна:

Р.Я.: Соросите

М.М.: Две… Аз откога ви го разказвах и, а. Въпросът е само да не преминат към План Б. Наказателните дела.

Р.Я.: Стига, бе, Момчиле

М.М. Добре бе, вие мене всеки път ма дюркате, аз съм ви го разказвал

Р.Ч.: Еми добре де, кво да направим. Кво да направим?

В.Я.: При мене е тва.

Р.Ч.: Щото, това е сценарият, който е подаден от Румъния, от Румъния…

В.Я.: Тихо, че Жоро…

 

Print Friendly, PDF & Email

This post is also available in: English