Една от офшорките на Николай Банев разкрити в от в. „24 часа„, медиен партньор на ICIJ в проекта #PanamaPapers е използвана, за да се фалира „ФИК АКБ-Форес“ АД, показват документи от Търговския регистър.

С определение 6789 от 2013 г. на съдия Ченалова от Търговското отделение на СГС фирмата „Холандска Мечта“, която е наследник на „Финансово-Индустриален Концерн АКБ-Форес“ е обявена в несъстоятелност по производство инициирано от „Хънтли Оувърсийз Трейдинг“ – една от офшорките на Баневи.

Претенциите на „Хънтли“ (Банев) към „Холандска Мечта“ (Банев) са, че „Хънтли“ финансирал покупката на два самолета „Чесна“, но „Холандска Мечта“ не му върнала парите.

Ченалова приема, че са налице данни за допускане на обезпечителна мярка и назначава временен синдик на „Холандска Мечта“.

В същото време Холандска Мечта има големи задължения към Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), която се опитва да ги събере като запорира и продава нейни имоти.

Така чрез мними кредити от офшорки, притежавани от Банев, той лъже държавата, за да не плати задълженията си по приватизационен договор, за които Биволъ пише подробно от години.

Името на Николай Банев фигурира и в дипломатически доклад на посланик Пардю за българската организирана престъпност от 2005 г., изтекъл в Wikileaks, където за него е отбелязано следното:

„M. (C) КОРПОРАЦИЯ АКБ. КОРПОРАЦИЯ АКБ ръководена от НИКОЛАЙ ЙОРДАНОВ БАНЕВ (български гражданин, роден на 16-ти август 1959 г.), участва главно в приватизацията на държавни производства. Нейните основни незаконни дейности включват приватизационни измами и корупция.“

chenalova-huntley

Офшорка на Баневи се е наредила и на опашката на кредиторите след фалита на друга фирма на Баневи – Полимери АД. „Дрън Асет Мениджмънт“ е претендирала за 1,15 млн. лв, но не е представила доказателства и синдикът не е приел нейните претенции.

drun

„Дрън Асет Мениджмънт“ в момента е собственик на няколко дружества, които са в управителните съвети на фирми на Банев, сред които и „Холандска мечта“. Това показва справка в информационната система „Дакси“.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet

This post is also available in: English