Бат Сали заменил ливада за стотинки срещу атрактивен имот в Самоков

by Екип на Биволъ

Capture_2013-12-16_a_20.00.31

Депутатът от ДПС Александър Методиев, известен като Бат Сали, е заменил през 2007 г. ливада седма категория в землището на с. Марица за централен имот в Самоков. По това време Методиев е общински съветник в Самоков, а кмет е покойният Ангел Николов от БСП.  Бат Сали, който дълги години беше лидер на Евророма в града, придоби национална известност след разследване по НТВ, в което той лъсна като шеф на “циганското енерго” в Самоков.

Capture_2013-12-16_a_20.00.46

Сделката разкрива изключителния търговски нюх на Александър Методиев. Той се сдобива с ливадата на цена от 19 стотинки на кв./м. само две години по-рано, през 2005, когато купува общо 7 декара ниви в района.

През 2007 г. лицензиран оценител пресмята, че ливадата от 3290 кв./м., купена за 19 ст./кв. вече струва 92 120 лв. или 28 лв. на квадратен метър. Общинският парцел е оценен на малко повече: 96 432 лв. за 2296 кв/м. или по 42 лв/кв., но към цената се добавя и ДДС.

Бат Сали плаща разликата от 23 984,13 лв., за да влезе във владение на имота. Като се включи и стойността на ливадата, около 60 лв., квадратният метър за този апетитен градски парцел е струвал на ромския лидер около 7 лв.

Освен в качеството си на частно лице, като общински съветник Бат Сали върти имотни сделки с общината и с едноличната си фирма. Пак през 2007 година Александър Христов Методиев ЕТ купува от община Самоков градски имот от 1400 кв.м. за 29098 лв (близо 20 лв./кв.), показва имотния регистър.

За сравнение, най-скромните цени за регулирани парцели в Самоков в момента започват от 50 евро/кв., показва справка в сайтовете за недвижими имоти. В с. Марица, което е на 10 км. от Боровец, сега може да се купи къща от 140 кв.м с двор 450 кв.м за същата цена, на която през 2007 г. е оценена ливадата на Бат Сали.

В кадастралния регистър е отбелязано, че в имота придобит от ромския лидер има сграда за обществено хранене на 1 етаж с площ 37 кв./м. Реалността е по-прозаична: сградата за обществено хранене всъщност е изоставена обществена тоалетна, показва Google Street View

Имотът, който е на главен път и на брега на р. Искър има голям инвестиционен потенциал. В непосредствена близост има построена нова луксозна кооперация. Александър Методиев обаче решава да се раздели с него през май т.г. На 29/05/2013 имотът е продаден срещу “скромната” сума от 36 276 лв. Така Бат Сали урежда и стар дълг към трето лице, запорирало същия този имот през 2011 г.

Потърсен за коментар от Биволъ, депутатът от ДПС не видя нищо нередно във факта, че като общински съветник се е възползвал от толкова изгодна заменка. “Не съм експерт по този казус. Просто си има експерти, които оценяват тези имоти” – оправда се Методиев. “Беше проведено обществено обсъждане. Има протокол от това обсъждане… всичко е законно” – категоричен беше той. Бат Сали потвърди, че е продал имота, който според него не бил атрактивен, защото бил “в циганската махала”. 

Методиев разви и виждането си за ролята на общинските съветници, от които според него нищо не зависи и няма как той да е повлиял на решението за заменката. “Един общински съветник какъв фактор е?” – попита той?  “Ние сме едни общественици, които се занимават с обществените дела на една община, какъв фактор?” На напомнянето, че по това време той е лидер на Евророма, партия със съществена електорална база в града, Методиев се отрече от бившата си партия: “Значи Евророма е затворена страница за мен. Не искам да се споменава за тази партия… Защото тя нищо не е направила за циганския етнос. Декларира, че върши някакви неща за циганската нация в Република България, а точно обратното… дивиденти на гърба на бедните циганчета” – разви мисълта си бившият ромски лидер.

Въпреки, че Методиев нито е фактор, нито експерт по оценка на имоти, той участва в комисия за определяне на цените на общинските имотите в курорта Боровец. Това показва Решение N 1490 на Общински съвет Самоков от 2006 г. От общината не откликнаха на настойчовото запитване да изпратят експертизата, според която всеки квадратен метър от ливадата, купен от Бат Сали за 19 ст., само за две години е поскъпнал до 28 лв.

Друг интересен факт е, че Методиев е записал същия този имот в декларацията си по ЗПУКИ като народен представител. Тя е подадена след встъпването му в длъжност на 18.07.2013, два месеца след продажбата на терена. В декларацията този имот фигурира с цена на придобиване 116 104 лв., а не 23 984 лв., колкото е платено реално за него.

Това отбелязване в декларацията на практика “избелва” произхода на една солидна сума от 92 120 лв – разликата между декларираната цена и заплатените от Бат Сали 23 984 лв.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also