Корупционен скандал с подозрения за шпионаж

Български златен паспорт. Скандал в Уругвай с полковник от руското МВР

В България Андрей Каштанов взе гражданство с 0 лв. инвестиции и съдействие на министър. Кандидатства и за уругвайски паспорт с протекции на президентски съветници
Последвайте:

Бивш полковник на Министерството на вътрешните работи (МВР) на Руската Федерация Андрей Валериевич Каштанов от 2008 г. притежава паспорт на Република България по скандалната програма “Гражданство срещу инвестиции”. „Биволъ“ писа за този високопоставен полицейски шеф, който така и не е инвестирал нищо в България, в материала от 2018 г. „Български паспорт. Евтино“. Каштанов е от гр. Одинцово, Московска област, бил е на много ръководни позиции в МВР, включително през 2009 г. е назначен за зам.-началник на Управлението на МВР в Нижегородска Област в третия най-голям руски мегаполис Нижни Новгород. Отговарял е и за извънведомствената охрана на МВР на Русия. През 2021 г. се озовава в Уругвай, където с протекциите на най-високо ниво, президентството, получава изключение да влезе в страната по време на затворените заради карантина граници, и дори претендира за “инвеститор”, който има право за гражданство, сигнализираха „Биволъ“ колеги в латиноамериканската държава. В Уругвай се разгоря мащабен корупционен скандал покрай незаконното издаване на паспорти на чужденци, включително съмнителни руснаци, с протекции на високопоставени служители – медиите в страната информират и за наличие на подозрения в шпионаж.  

Уругвай, юни 2021 г. Границите са затворени поради пандемичната обстановка. Но 55-годишен руснак и приятелката му получават право да влязат в страната през гр. Чуй. Мъжът обаче е с двойно гражданство – на Руската федерация и на Република България. Казва се Андрей Каштанов. Спътничката му е руска гражданка Олеся Джумелия. Кои са и кой им позволява да пресекат границата в период на карантина?

Уругвайският в. El Observador за казуса “Астесиано” с бившия шеф на сигурността на президента Луис Лакале

Случаят изплува в рамките на много мащабен корупционен и шпионски скандал, който в последните месеци се разиграва в Уругвай. Оказа се, че Алехандро Астесиано*, бившият вече началник на службата за сигурност на президента Луис Лакале Лоу е разследван за ръководене на организирана престъпна група (ОПГ), която се занимава с фалшификация на документи срещу възнаграждения, за да могат чуждестранни граждани да получат гражданство на Уругвай. Сред замесените е и бившият консул на Уругвай в Москва, редица дипломати, чиновници и посредници с руско гражданство.

В момента прокуратурата в Уругвай провежда следствени действия, разпити и задържания по нашумелия скандал „Астесиано“, като

налице са и подозрения за участие на групата в промишлен шпионаж в ползата на трети страни, които не се споменават.

Медиите обаче визират включително и Москва, тъй като мнозина от посредниците в схемата, както и „клиентите“ им,  получили право за постоянно местожителство и паспорти на страната са граждани и на Руската федерация, става ясно от публикации в местните медии, вкл. вестник El Observador.

Европейски паспорт. Евтино

Паспорт срещу голи намерения за инвестиции 

Както писа през 2018 г. „Биволъ“, руският гражданин Андрей Валериевич Каштанов е сред лицата получили гражданство на Република България срещу намерения за инвестиции. Тогава той получава паспорт през 2008 г., защото декларирал намерение да участва в изпълнението на проекти със съвместно финансиране в изграждането на „Дунав Мост 2”. За сериозността на тези намерения е гарантирал тогавашния министър на икономиката Петър Мутафчиев.

Ако Каштанов наистина е участвал в реализирането на този европейски инфраструктурен проект, това е станало много тайно. Той няма и никога не е имал регистрирана в България фирма. Няма и данни да е инвестирал средства в обекта с официално име „Нова Европа“, представляващ пътен и железопътен мост над река Дунав, свързващ българския град Видин и румънския Калафат. С изграждането му транспортната мрежа на България съществено се отваря към европейските транспортни мрежи.

Из отчета на администрацията на вицепрезидента за натурализацията на чужди граждани (Архив: Биволъ)

Проектът има ключово значение за цялата югоизточна транспортна ос на Европа и на трансевропейската транспортна мрежа, поради което е финансиран приоритетно и изцяло от публичните структурни фондове на ЕС и изграден от испанска фирма.

Андрей Каштанов обаче е имал и други, по-реалистични намерения, освен да ни построи Дунав мост 2.

След като получава паспорт той инвестира в собствено жилище. През 2014 г. Андрей Валериевич брои 201 450 лв. за апартамент от 106 кв. м. ситуиран на петия етаж в кооперация на централна софийска улица “Солунска”. Екипът на Биволъ тогава посети адреса, но успя да открие Каштанов. Името на дискретния инвеститор липсва на входния звънец.

Руският полицейски шеф Тимур Валиулин се прости с поста си заради недекларирани имоти в България

Каштанов е високопоставен полицейски шеф, когато става „българин“

Оказа се, че през 2008 г., когато става български гражданин, Каштанов е виспокосптавен полицейски шеф в структурите на МВР на Руската федерация и е странно как Паспортна служба на МВР, ДАНС и др. служби въобще са го допуснали до територията на Република България.

Така, българският вече гражданин Каштанов, на 4 декември 2009 г., е назначен за заместник-началник на Главното управление на Министерството на вътрешните работи по Нижегородска област с ресор „Личен състав“. Това съобщават от пресслужбата на Централното управление на Министерството на вътрешните работи по Нижегородска област, вижда се и от публикации на прессъобщението в местните медии в Нижни Новгород.

Прессъобщението от 2009 г. за новия зам.-шеф на областното МВР в Нижни Новгород (Източник: niann.ru)

Каштанов Андрей Валериевич е роден на 10 декември 1966 г. в гр. Одинцово, Московска област. През 1988 г. завършва ВВКУС “Маршал на Съветския съюз К. С. Москаленко” (гр. Полтава, Украинска СССР), през 2003 г. – Московската държавна технологична академия, владее свободно английски език.

Има дългогодишна кариера като от 1997 г. работи основно в руското МВР. Започва кариерата си в милицията като следовател към Отдел за борба с икономическите престъпления в Управлението на МВР на международното летище „Шереметиево“ към Московското управление на МВР за въздушен и воден транспорт. През 2001 г. става зам.-началник на Oтдел за борба с икономическите престъпления на Управление на МВР летище Шереметиево.

Андрей Каштанов е вписан като ръководител на една от охранителните структури на МВР на Руската федерация в гр. Раменское, Московска Област (източник: audit-it.ru)

По данни за 2002 г. Каштанов също така е бил ръководител на Отдел за извънведомствена охрана „Раменское 2“ към Управлението на МВР – гр. Раменское, Московска област. През януари 2003 г. Каштанов е назначен за зам.-началник на Отдела на МВР и началник на Милицията за обществена сигурност на летище “Шереметиево”.

От септември 2003 г. е началник на отдела за ново оборудване в Главното управление за частна охрана на МВР. А през 2007 г. оглавява Управлението за частна охрана към Главното управление на МВР за Московска област. От септември 2007 г. полковник от полицията Каштанов е и зам.-ректор на Московския университет на МВР на Руската федерация.

Поне три от длъжностите на Каштанов в руското МВР се потвърждават при справка в руски медии и регистри като украинския RuAssets, извършена от „Биволъ“. След това обаче следите на високопоставения офицер от МВР на Руската федерация се губят, но през 2018 г. „Биволъ“ установява, че е

руски гражданин с български „златен“ паспорт срещу инвестиции. 

През февруари 2023 г. Каштанов изведнъж е изсветлен на другия край на света – в Латинска Америка – уругвайското издание излезе с поредица от статии за Каштанов, като едната е посветена на българската връзка, разкрита от „Биволъ“ за издаването на паспорта му у нас през 2008 г. с протекции на тогавашния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Мутафчиев, който в кабинета „Станишев“ бе от квотата на БСП.

 
Източник: Базата данни на руски физически и юридически лица RuAssets, 
създадена от YouControl (Киев, Украйна) 

„Инвеститор“ с протекции от президентството на Уругвай  

Оказва се, че според Crónicas del Este Андрей Каштанов и Олеся Джумелия са влезли в Уругвай през юни 2021 г. по изключение, което им е предоставено от най-високо ниво. Медията цитира уругвайския журналист Антонио Ладра, който е успял да публикува резолюцията на Президентството, с която се разрешава влизането в Уругвай на 43 души, включително Олеся Джумелия и Андрей Каштанов.

И двамата според изданието са с руско гражданство и са свързвани с казуса „Астесиано”:

„Лицето, което разреши да има такова изключение, беше не кой да е, а секретарят на президента Алваро Делгадо“.

Не е ясно обаче дали Каштанов влиза с руския или българския си паспорт, като за гражданите на ЕС и съответно на България не му трябва виза в Уругвай. Виза не му трябва и с руския паспорт, но с ограничението до 90 дни престой, като трябва да  също така да представя на граничарите обратен си билет и банково извлечение за издръжката си по време на престоя в страната.

 
Гражданите на Република България и Руската Федерация нямат нужда от визи за Уругвай 

(Източници: МВнР, immigrantinvest.com, скрийншотове: "Биволъ") 

„Това, което е останало незабелязано от държавата ни: Андрей Каштанов не е просто някой руснак, а високопоставен служител на руското държавно разузнаване“, пише Crónicas del Este, като не е ясно дали колегите в Уругвай приравняват МВР на Русия към специалните служби като ФСБ, СВР и ГРУ. Изданието цитира и разследването на “Биволъ” по казуса, свързвайки същевременно Каштанов с “руската мафия”.

Медията го подозира в работата за руско разузнаване, тъй като е смятан за личен приятел на бившия шеф на охраната на уругвайския президент Алехандро Астесиано.

Медията го нарича „скромен съчастник“ на Астесиано, когото подозират в ръководене на организирана престъпна група за предоставяне на уругвайско гражданство

на чуждестранни граждани, най-вече руснаци, които нямат право за такова, включително чрез подправяне на документи като актове за раждане.

Уругвайската лична карта на Андрей Каштанов, публикувана от Crónicas del Este (Скрийншот: Биволъ)

Медията смята, „тази важна информация за приятеля на Астесиано“, влязъл в страната със специалното разрешение на секретаря на президентството Алваро Делгадо, е „необходимо задълбочено разследване“. Журналистите настояват прокурорът по делото „Астесиано“ Габриел Фосати да разпита високопоставените държавни служители за това на какви основания са допуснали в Уругвай Андрей Каштанов, както и дали са в течение, че в миналото е топ полицай:

„Не знаем дали все още не е високопоставен служител на руското разузнаване“.  

Медията иска незабавни обяснения и от Алваро Гарсе, който директор на Държавния секретариат за стратегическо разузнаване: „Как е възможно уругвайското разузнаване да не е знаело за този персонаж, който влезе в страната ни през Чуй? Каква държава сме?“.

Същевременно изданието MVD Noticias информира, че имат потвърждение от кмета на гр. Чуй, Департамент Роча, Едуардо Калабуиг , че на 19 април 2022 г. е оформил официално брака на Каштанов с Джумелия по тяхна молба.

Сред свидетелите е Рафаел Кардозо, братовчед на съпругата на градоначалника.

Руснаците по думите му са обещали “да направят инвестиции”.

Адресът по местоживеене, посочен в свидетелството за сключен брак, е на майката на Рафаел Кардозо.

Конфликт на интереси и чадър от топ политици

Съдействието от страна на кмет също е конфликт на интереси, тъй като градоначалникът на Чуй съдейства на чуждестранен гражданин, използвайки и роднините си, с цел облагодетелстване. Същото може да се каже и за протекциите, предоставени на Каштанов в България преди 15 години от страна на тогавашния министър Петър Мутафчиев, който е от ръководството на БСП в Пловдив и също така с официално писмо удостоверява „намерението за инвестиции“ и на друг руснак с паспорт у нас – мултимилионера Сергей Адониев, основател на фабриката за руски смартфони Yota Devices.

Путиновият “олигарх с български паспорт” прави първите руски смартфони Yota Phone

След като Антикорупционен фонд (АКФ) и “Биволъ” установяват през 2018 г. наличието на незаконно придобито гражданство у Адониев с липсата на каквито и да било инвестиции у нас, той е лишен от паспорт в България. Не е ясно обаче дали в периода на тоталните санкции от страна на ЕС и дори масовото неиздаване на визи за руски граждани,

защо бивш високопоставен служител на руското МВР все още е български гражданин.

При всяко положение, информация за лишаване от български паспорт покрай това лице Каштанов липсва. Както и дали е проверен надлежно от службите ни относно евентуалната заплаха за националната сигурност на Република България.

Crónicas del Este за разследването на “Биволъ” – “Български паспорт. Евтино”

“Биволъ” се свърза с източниците си в МВР и в правозащитния сектор на Руската федерация, с цел да научи повече информация за Андрей Каштанов, за който данните онлайн са много оскъдни.

“Гражданското общество в Нижни Новгород няма претенции към А.В. Каштанов”,

резюмират източниците ни, пожелали анонимност.

“Работил е в Главното управлението на МВР непродължително, няма информация за наличие на лоши отзиви от страна на колегите му (сътрудниците, работили там преди). Преди това е отговарял за техническата част в Управлението на извънведомствената охрана на МВР”, гласи кратката бележка за Каштанов.

“Самите бивши сътрудници на МВР в Нижни Новгород казват, че е помагал на хората, бакии след себе си не е оставил” 

Пояснява се, че “в Одинцово вече не го помнят (работил е в началото на криерата си там – б.р.). По летището “Шереметиево” засега не е получена някаква информация”, обобщиха източниците ни в Руската федерация.

Разследването на “Биволъ” и Organized Crime and Corruption Reporting Project от 2018 г. за златните паспорти в България

В интерес на истината, проверката на „Биволъ“ показва, че някои от детайлите, които установяват колегите в Уругвай, всъщност са по грешка или недоразумение. Така, според Crónicas del Este в миналото Каштанов

не е само „високопоставен служител на МВР на Русия“, но и „шампион по ръкопашен бой“.

Наистина, през 2010 г. в гр. Симферопол, Кримска Автономия на Украйна, е задържан лейтенант на украинската полиция Андрей Каштанов, за побой в нощен клуб, довел до смъртта на жертвата. Но това е просто съименник на Андрей Каштанов, който по това време ръководи регионалното МВР в Нижегородка област, и който вече е полковник в руската милиция.

Още една неточно е по повод това, че през 2021 г. Андрей Каштанов регистрира в Лондон, в Обединеното Кралство, фирма, дружество с ограничена отговорност ETHERIAR LTD. От справка в международния регистър Open Corporates става ясно, че дружеството е активно и по данни към 2023 г., показва проверката на колегите от уругвайския седмичник Crónicas del Este. Но става дума за друг съименник или роднина, роден през 1995 г., а не през 1966 г. както е бившият полковник от руската полиция Андрей Валериевич Каштанов. Посочените като постоянно местоживеене адреси също не съвпадат – те не са в България или в Уругвай, а във Франция и Дубай.

Роман Доброхотов: “Магнитски” – катастрофа за Сергей Адониев. Синовете му – все още “българчета” (Обновено)

Това обаче не отменя факта, че полковник на руското МВР, най-вероятно в оставка, е използвал връзките си в България и Уругвай, за да получи право на постоянно местожителство и да кандидатства за гражданство.

За гражданство срещу онези “инвестиции”, които засега липсват и не е ясно дали някога ще бъдат направени

– банките в ЕС масово отказват регистриране на сметки на физически и юридически лица от Руската федерация. На територията на ЕС Каштанов би могъл да предизвика сериозни подозрения у почти всяка от местните служби (освен българските, очевидно). Докато в самата Русия пък Каштанов би подпаднал под мобилизация, тъй като е едва на 58 г. и е бивш служител на органите на реда със съответната подготовка.

*Заглавната снимка: Алехандро Астесиано, вляво от автомобила на президента Луис Лакале

(Източник: GettyImages / BBC News)  

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: