Сарафови станаха милионери. Политици от ГЕРБ им харизали скъпи имоти

Симулативни имотни сделки за милиони на семейството на шефа на НСлС и зам.Главен Прокурор трябва да бъдат разследвани за корупция, криене на данъци и пране на пари.

Синът, майката и бившата съпруга на шефа на Националната следствена служба Борислав Сарафов са станали едри строителни предприемачи. В основата на тяхното забогатяване стават дарение на скъп имот в София от бивш депутат на ГЕРБ и продажба за символична цена на парцели за строителство до Божурище от бивш общински съветник и кандидат кмет на ГЕРБ. Освен апетитни терени от политици, семейството придобива и жилищни имоти от лица, разследвани за пране на пари.

Безимотен магистрат с предприемчив син

Синът на Борислав Сарафов се прочу покрай сагата “Апартаментгейт” през 2019 г., когато Биволъ разкри, че едва на 21 години той е платил 540 000 лв. за два апартамента в луксозния комплекс “Еделвайс”. Цената на тези имоти е силно занижена спрямо пазарната. Обясненията на висшия следовател бяха, че той е помогнал за покупките на сина си, след като през 2017-2019 г. е продал три наследствени апартамента (81.85 кв.м., 65.2 кв.м. и 46.46 кв.м.) в София. Последва проверка от НАП, но … само за единия имот на младия Боби Сарафов.

НАП е проверила само една от трите имотни сделки на Сарафов-син

Тя приключи без последствия за него или за баща му. Тогава така и не става ясно откъде са парите на сина му за покупката на двете жилища в луксозната кооперация “Еделвайс” в “Бояна”. 

След като разпродава имуществото си, Борислав Сарафов се развежда. Новата му съпруга е Борислава Александрова Сарафова – прокурор във Върховна касационна прокуратура (ВКП). В последните декларации на Сарафов е видно, че той живее безвъзмездно в апартамент в София, който е собственост на нейните родители.

За разлика от безимотния си баща, синът Боби разширява владенията си след 2019 г. и се ориентира към строителния бизнес. В момента той ударно строи луксозна жилищна сграда с фитнес в район Витоша. Заедно с майка си, той притежава директно и индиректно апетитни имоти в района на Божурище, където се очаква строителен бум.

Скъп софийски имот дарен от бивш депутат и братовчед

Ключова роля за бизнес възхода на Боби Сарафов – младши, има едно дарение на недвижим имот в София. На 03.02.2021 г. Светлин Димитров Танчев дарява парцел от 1783 кв.м. в район Витоша на Венета Стоилова Сарафова. Тя е майка на заместник главния прокурор и директор на НСлС Борислав Боби Сарафов.

Няколко месеца по-късно, на 25.11.2021 г. баба Венета дарява имота на внука си Боби Борислав Сарафов. Данъчната оценка на имота към този момент е 107 000 лв., което е смешно ниска цена за такъв участък в София.

Танчев е бивш депутат, който в 41-ти и 42-то НС е избран от ГЕРБ, а в 43-то НС от “Български демократичен център – Народен съюз”. Танчев е първи братовчед на Борислав Сарафов, съобщи “Медиапул” след избора му през 2012 г.

След като се сдобива с апетитния парцел, Боби учредява фирмата “Иксора Резидънс” ООД (вписана на 08.12.2021 г.) с предмет на дейност строителство, продажба и отдаване под наем на недвижими имоти и др. дейности. Дружеството е учредено с 1000 лв. капитал разпределен по равно между Сарафов младши и “Креатив Студио” ООД – негова еднолична собственост от 03.12.2020 г.

През януари 2022 г. Боби Борислав Сарафов увеличава капитала на “Иксора Резидънс” чрез апортиране на поземления имот, който вече е оценен на … 885 400 лв.! Непаричната вноска е вписана в Търговски регистър на 06.01.2022 г. Месец и половина по-късно, на 22.02.2022 г. бившата съпруга на Борислав Сарафов – Евгения Цветкова Сарафова става втори управител на дружеството.

Без да се бави, Иксора вади разрешително за строеж на многофамилна жилищна сграда с фитнес и подземни гаражи с РЗП 1426 кв.м. То е датирано от 06.06.2022 г.Строителните работи започват още същата година, както се вижда от Google Street. През октомври 2022 г. основите на бъдещата сграда вече са налети.

Google Street, октомври 2022 г.

Любопитен факт е, че фирмата се сдобива с финансиране за строителните работи чак през януари 2023, когато получава заем от 4 млн. лв. от ЦКБ срещу ипотека върху бъдещите апартаменти.

Строеж на комплекс “Иксора Резидънс”. Снимка: BIRD.BG

С какви пари са финансирани първоначалните строителни дейности, които са доста мащабни, не е ясно. Но е очевидно, че строителството напредва бързо, а при сегашните цени и търсенето на жилищни имоти, младият Боби скоро ще стане мултимилионер в евро. Така връщането на заема едва ли ще му е проблем.

Парцели за строеж до София за 5 лв./кв.м. от бивш общински съветник и кандидат кмет на ГЕРБ

През 2022 г. Боби и неговата майка правят няколко “скромни” имотни придобивки в землището на село Пролеша, което е точно до Божурище. Майката Евгения брои 24502 лв. за парцели с обща площ 4623 кв.м. Боби купува за 18303 лв. няколко съседни парцела с обща площ 3453 кв.м. А фирмата му Креатив Студио се сдобива за 17130 лв. с 3232 кв.м.

Имотите и собствениците им

Така средната цена на придобития кв.м. се движи около 5 лв., но реалната стойност на тези земи е поне двадесет пъти по-висока. Защото не става дума за земеделска земя, а за УПИ с предназначение ниско строителство. Участъци в района на Пролеша се предлагат в момента за около 50 евро на кв.м. Ако тези имоти бъдат продадени сега, Боби и майка му ще спечелят над 1 милион лева.

Кадастъра показва, че само тези имоти са обособени за строителство, а наоколо са ниви.

Продавач на всички тези имоти е фирмата “Парк Авто”, чийто съсобственик е Станимир Жарков – бивш общински съветник и кандидат-кмет от ГЕРБ в Божурище.

Преди да стане политик, Жарков се прочува с мутренски изпълнения и с присъдата си за малтретиране на  служители на фабриката “Олинеза”. Станимир Жарков и управителят на “Олинеза” Христо Кръстев събличали работниците голи, обгаряли със запалени вестници половите им органи и гасили фасове по телата им, пишат медиите, отразили през 2000 г. за скандалния процес.

Очевидно жестокостта на Жарков се е сломила след присъдата и това се проявява също като липса на материална заинтересованост и гоненето на печалба за фирмата му, която буквално е харизала скъпите имоти на магистратското семейство. 

Община Божурище бе определена като плацдарма на проект за най-големия индустриален парк в България от правителството на Бойко Борисов преди няколко години. Лично Борисов като Премиер промотира значимостта на бъдещата индустриална зона, а инвестициите там скочиха стократно. /виж тук/ Съответно това доведе и до главоломно повишение на цените на парцелите. Особено скъпи в момента са регулираните земи, които се продават около и над 50 €/m2.  Подобни на имотите, които Сарафови са придобили по 2.5 €/m2, вече са обявени за продажба на реални пазарни цени – по 45€, т.е. …..с 1800% завишение!! /виж тук/

Подобни на имотите, купени от Сарафови за 2.5 евро на кв,метър са пуснати за продажба за 45 евро на квадратен метър! Разликата в цените е …18 пъти!

На други парцели от същото място вече са направени проекти за застрояване на жилищни селища, като само заради проекта, стойността на парцелите вече скача главоломно до над 100€/m2, без да е извършена никаква допълнителна дейност върху парцела!

На парцели около селото, само заради направен проект за бъдещо строителство, цената скача още повече >100€/m2

Това е напълно съществен мотив за мащабна проверка от страна на съответните институции за прикриване на дънъци, пране на пари и възможна корупция, свързана с хора от семейния кръг и най-близко обкръцение на висш магистрат – вслучая Шефа на НСлС и зам.Главен Прокурор на Република България!

Има и други обяснения за тези сделки със симулативен характер. Те обаче предполагат незаконосъобразни действия. Например, че Боби и майка му са платили реална цена, но под масата. Или пък, че цената е такава, защото е обвързана с евентуална насрещна престация от овластения глава на семейството. Това би трябвало да заинтересува както данъчните, така и КПКОНПИ, и прокуратурата, чийто зам.-шеф се явява Сарафов. С този случай е редно да се занимае и специално ВСС.

Милион в Дубай и евтини апартаменти от перачи на пари

Биляна Боби Стоянова, по баща Сарафова, е сестра на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Както разкри BIRD.BG, тя е собственик на апартамент за над 1 милион долара в Дубай.

В България синът Боби и майка му Евгения продължават да купуват имоти в същия комплекс “Еделвайс”, където през 2019 г. Боби се сдобива с два апартамента. През 2020 и 2021 г бившата съпруга на Борислав Сарафов – Евгения Цветкова Сарафова купува ателие 136.7 кв.м. и гараж 23.5 кв.м. с прилежащите им части от дворно място в комплекс “Еделвайс”.

Ателието е закупено на 06.02.2020 г. при цена от 809 евро/кв.м. когато имоти в комплекса са предлагани на цени 1500-1600 евро/кв.м. Гаражът е закупен през януари 2021 г. за малко под 28 хиляди лв.

Същата година през месец май синът и бившата съпруга на Сарафов придобиват и прилежащи части от дворното място. Общата декларирана стойност на придобитите след 2019 г. имоти на двамата в комплекс “Еделвайс” е 290 882.60 лв. Така заедно с предишните 540 000 лв. броени от Боби за двата апартамента, владенията на семейството в “Еделвайс” стават на стойност близо 800 000 лв.

Всички тези имоти са продадени на семейството от фирмата “Еделвайс – 3 Бояна” ЕООД. Тя строи комплекс “Еделвайс” в Бояна с финансиране от арестувания и съден в момента на Сейшелите за присвояване, пране на пари и тероризъм Мукеш Валабджи, както разкри разследване на BIRD в края на м.г.

Българските партньори на Валабджи са предприемачът Христо Чепишев и основателят на групировката СИК. По делото на Мукеш протичат също наркобосът Христофорос Аманатидис – Таки, както и братът на депутата от ГЕРБ и зам.-председател на парламента Росица Кирова – Константин Върбанов. Копия от паспортите на двамата са открити в компютъра на Мукеш. Разследването се води от сейшелската Антикорупционна комисия, както съобщихме през ноември 2022 г.

Независимост: Политици не можели да искат оставки на магистрати. Но могат да им дават имоти?

Името на Борислав Сарафов отново нашумя през изминалата седмица покрай инцидента с взрива до кортежа на началника му Иван Гешев. Сарафов беше на първа линия в медиите да обяснява колко мощна е била експлозията и как е имала за цел да убие Гешев и семейството му.

Впоследствие той беше опроверган от вътрешния министър Иван Демерджиев. Оказа се, че нито семейството на Гешев е пътувало с него, нито взривът е можел да преодолее защитата на бронирания автомобил, в който е бил главния прокурор.

По този повод от ПП-ДБ поискаха оставката на Сарафов. Той отговори, че не можело политици да искат оставката на независим магистрат, както той не си позволявал да иска оставката на политици.

“Искам ясно да изразя, че както аз, така и болшинството мои колеги смятаме, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда – в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните и правомощия.” – каза още зам.-главния прокурор Сарафов в позиция изпратена до БТА.

Но имотните подаръци от политици и дълбокото нагазване на прокурорски роднини в доходоносни строителните терени по-скоро създават зависимости, и подхранват съмнения в обществото за нечисто преплитане на интереси между независимите, на хартия, власти.

Нека да не забравяме, че Борислав Сарафов беше предложен и назначен на сегашния си висок пост именно от Главния Прокурор Иван Гешев и винаги е минавал, като един от най-верните магистрати на Статуквото!

Гешев предложи Борислав Сарафов за втори мандат като директор на НСлС

Водеща снимка: Комплекс “Иксора Резидънс” (строеж), Борислав Сарафов – заместник главен прокурор и директор на НСлС (вдясно).

Вижте правото на отговор изпратено от Боби Сарафов – младши след публикацията.

Съвместно разследване на Биволъ и BIRD.BG

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also

%d