Миналия петък Софийски районен съд осъди на първа инстанция сръбския гражданин от албански произход Битики Хаки на 4 години и половина затвор за поръчителството на убийството на бизнесмена Божин Божинов. Този несъмнен успех за МВР и прокуратурата – първа ефективна присъда за поръчител на предотвратено убийство, мина при пълна медийна тишина!

На 16.05.2012 г. МВР гръмко обяви, че е разкрито убийство на бизнесмен. Всъщност МВР няма никаква роля за предотвратяването на това престъпление. Ливанският гражданин Мустафа Мохамад Исмаил се явил в полицията и разказал как сърбинът с албански произход Битики Хаки го наел срещу 20 000 лв, за да убие бизнесмена Божин Божинов.

Битики Хаки е задържан. В него е намерена снимка на Божинов, но той мълчи за мотивите си. Самият Божинов обаче е категоричен в показанията си пред ГДБОП. Според него поръчител на убийството и автор на снимката е Валери Величков, химикът от делото „Опицвет“. Причината Величков да стигне до този краен ход са неуредените бизнес отношения между неговата фамилия и Божинов, които са съдружници в няколко фирми. Делото срещу Хаки обаче беше засекретено, медиите нямаха достъп до заседанията на съда и до показанията на свидетелите.

Биволъ писа още през 2012 г., че докато Валери Величков е разследван, през 2004 г. неговата съпруга успява да построи къща за милион евро. Същата година възрастната тъща на Величков придобива изключително апетитен имот зад киноцентъра Бояна за 400 000 евро, като произходът на парите е загадка. След тази публикация по нареждане на главния прокурор Борис Велчев прокуратурата образува досъдебно производство за пране на пари, което също потъна в тайнственост.

Величков е ключова фигура и за делото срещу бившия главен антимафиот Станимир Флоров, който е разследван за изтичане на информация по разработката „Опицвет“ срещу подкуп. В предложението за откриване на разработка на НСС с кодовото име „Араби„, датирано от 21.10.1999 е записано следното:

„Според непроверена оперативна информация, отразена в докладна записка рег. N° B-5713/27.09.99 Флоров е работил по делото „Опицвет“ заедно с обекта, като срещу 20 000 д.м. се е бил ангажирал да предупреждава обектите при възникване на заплаха за тях.“

Както припомни Биволъ, Величков е в кръга от заподзрените, които Флоров е информирал за разработката. Другите заподозрени са Кристиян Младенов, Николай Гигов и Адел Саркис.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.