Станимир Флоров и операцията “Опицвет”

Екип на Биволъ

velichkov-mladenov

Подсъдимите в делото “Опицвет” Валери Величков – ляво и Кристиян Младенов. Снимка Красимир Юскеселиев, Дневник

В предложението за откриване на разработка на НСС с кодовото име “Араби”, датирано от 21.10.1999 е записано следното: “Според непроверена оперативна информация, отразена в докладна записка рег. N° B-5713/27.09.99 Флоров е работил по делото “Опицвет” заедно с обекта, като срещу 20 000 д.м. се е бил ангажирал да предупреждава обектите при възникване на заплаха за тях.”

“Обектът” тук е началникът на видинското РПУ Васил Василев, с който Флоров е близък. Кои са “обектите”, предупреждавани от Флоров не става ясно от този документ. Цитираната докладна записка N° B-5713/27.09.99 не е сред изтеклите сканирани страници. Очевидно в този доклад се съдържат данни, заради които прокуратурата реагира светкавично, образувайки досъдебно производство на Флоров.

“От съдържанието на документите, както и от други доказателствени източници, е направен извод, че са налице достатъчно данни за извършено от Флоров престъпление по чл. 302а – подкуп в особено големи размери и представляващ особено тежък случай”, съобщиха обвинителите.

Флоров беше отстранен от ГДБОП, но в негова защита се изказа семейният му приятел Цветан Цветанов, определяйки решението на прокуратурата като “национално предателство”. Главният секретар на МВР Калин Георгиев също оневини бившия шеф на ГДБОП и провидя заговор: “Това с Флоров е претоплена история от 10 г. Явно е комплот… Ако не беше Флоров, нямаше да има “Опицвет”. Дори бе награден от премиера Иван Костов. Флоров може да е остър, понякога груб, но не е бандит”, каза още Георгиев.

Флоров “под прикритие”?

Операцията в “Опицвет” се провежда на 18 декември 1997 г. След два дни наблюдение на открито при отрицателни температури, екип предвождан от Флоров атакува халета в с. Опицвет и конфискува 333.13 кг амфетамин база и два работещи реактора, заредени с 666 кг. от прекурсора бензил-метил-кетон (БМК). На място е задържан химикът Валери Величков. По-късно на 4 февруари 1998 г. в Унгария е задържан човекът, който е поръчал производството – Кристиян Младенов.

Любопитна версия за ролята на Флоров беше огласена от журналистката Люба Кулезич. Тя се позовава на неназован източник от МВР, според който Станимир Флоров е участвал в “Опицвет” като “агент под прикритие” със санкцията на висшестоящото ръководство. Според тази версия историята с подкупа и предупреждаването на обектите при възникване на заплаха, описани в докладната записка на НСС, се явяват част от “оперативната игра”. Ако тази версия е вярна за прокуратурата не би било проблем да я потвърди, тъй като задължително трябва да са запазени документите с рапортите на внедрения агент.

Ръководството на тази операция на НСБОП се осъществява от Сергей Дамянов, който докладва на зам. директора Венцислав Великов и Кирил Радев. Биволъ се свърза със Сергей Дамянов, който опроверга версията за внедряването. “Разработката е водена от Флоров, но той не е бил внедряван” – категоричен беше Дамянов пред Биволъ и разясни, че според правилата на ГДБОП такова внедряване няма как да стане, защото той е щатен служител. Дамянов сподели още, че е призован от прокуратурата да дада показания по досъдебното производство срещу Флоров.

“Всъщност БОП-а разби фабриката преди тя да започне да работи, на етап опити” – спомня си още Дамянов. Той явно иронизира решение на ВКС от 2002 г. Тогава върховните съдии оправдават Младенов и дават една година условно на Величков, отменяйки тежките присъди на окръжния и апелативния съд. Според ВКС химикът само правел химически експерименти по поръчка на Младенов и “към момента на намесата на органите на МВР не е знаел, че полученото вещество е с търговското наименование амфетамин база”.

Решението скандализира партньорските служби и посолства. Делото е върнато за преразглеждане. В крайна сметка Величков и Младенов са окончателно осъдени през 2008 г. Младенов като поръчител получава 5 години, а Величков 3 години затвор. Никъде в съдебната сага “Опицвет”, която трае 10 години не се появяват доказателства набавени чрез агент под прикритие.

Величков не лежи дълго. Още през март 2010 г. той е освободен и обитава луксозната си къща в Бояна. Биволъ разкри, че тази къща струва милиони, след което срещу Величков и съпругата му беше образувано досъдебно производство за пране на пари в Софийска градска прокуратура.

През 1998 г. Флоров е награден за операцията “Опицвет”, която се счита официално за успешна реализация на НСБОП. Но друг източник на Биволъ, пожелал анонимност, припомня и за критиките към операцията. Заради прибързаната реализация не са заловени истинските собственици на лабораторията. Има улики, че това са оръжейният търговец Николай Гигов и ливанецът Адел Абдо Саркис, но събраните доказателствата не са достатъчни за обвинение.

Така се очертава кръгът на заподозрените, с които Флоров би могъл да обменя информация за разработката “Опицвет” срещу подкуп, или като агент под прикритие. Това са Валери Величков, Кристиян Младенов, Николай Гигов и Адел Саркис.

Редно е тук да припомним какво пише през 2001 г. в. “24 часа” за Адел Саркис:

============

Залавянето на ливанецът Адел – предотвратяване на евентуални терористични актове в България?

Слави АНГЕЛОВ, 24 часа, 15.10.2001, стр. 16

Ливанецът Адел финансирал нарколаборатория

Ливанецът Адел Абдо Саракис, който беше задържан от антимафиоти в столичния кв. “Драгалевци”, е замесен в наркоаферата “Опицвет” и се опита преди 2 години да изкупи контролния дял в Централна и кооперативна банка.

Чужденецът попада за втори път в ареста слея акция на НСБОП. Той биле задържан на 10 октомври, след като антимафиотите атакуваха вилата му в “Драгалевци” и се натъкнаха на 7 души охрана.

От дома на Адел те иззеха килограм бижута, пари с неустановен произход, 5 пушки – различен калибър и модел, и два пистолета -” Зигзауер” и” Смит енд Уесън”. Вторият пищов се оказа незаконен.

Пистолетът обаче не е най-тежкото провинение на 44-годишния ливанец. Неслучайно той не беше задържан от униформени от Шесто РПУ, а от НСБОП, при това от направление “Терор” на службата.

Адел Саракис е замесен в контрабанда на цигари и различни криминални престъпления на територията на цялата страна, твърдят източници от НСБОП.

Антимафиотите имат оперативна информация, според която ливанецът отчита печалбите от нелегалния внос на цигари в щабовете на терористични организации извън пределите на България. “Акцията срещу Адел цели да бъдат предотвратени евентуални терористични актове в страната”, формулира МВР съобщението за ареста на чужденеца.

Най-вероятно обаче ливанецът ще напусне ареста още тази седмица, прогнозираха от НСБОП.

“Този случай показва за пореден път колко трудно е да накараме прокуратурата, следствието и съда да работят заедно – коментира вчера главният секретар на МВР Бойко Борисов.

-Проблемът им бил, че само едно от оръжията, открити в дома на ливанеца, е незаконно. Е с колко оръжия се убива човек?! Малко им е един пистолет, сигурно искат да го хванем в танк!”

Кой е Адел Абдо Саракис?

Задържаният мъж е бил бодигард на бившия ливански президент Амин Джемайел. Той напуска Ливан през 1988 г., веднага след смяната на Джемайел.

Адел е в България от 10 години, от 8 години е с български паспорт, женен е за българка.

По неофициални данни той е завлякъл държавната хазна в родината си. В. “24 часа” писа за това още през март 1998 г., когато стана ясно, че финансовоброкерската къща на Адел “Юнона монета” е финансирала нарколабораторията за амфетамини в софийското с. Опицвет, а после е изпирала мръсните капитали от дрогата.

Малко след като бе разкрита нелегалната лаборатория, ливанецът бе обявен за издирване, а при обиск в апартамента му бяха открити 10 000 долара с неустановен произход.

“Юнона монета” е създадена в Пазарджик на 17 ноември 1993 г. от петима пазарджишки бизнесмени. На 25 юли 1995 г. става финансова къща “Юнона монета” , а на 3 април 1998 г. -“Фининвест”.

Съдружник във фирмата бе и Рослан Младенов – брат на бившия член на УС на ФК “Локомотив” (Сф) Кристиян Младенов, който вече получи присъда по делото “Опицвет”.

През 1998 г. бяха арестувани още двама съдружници във “Фининвест” – Николай Велков и счетоводителката Соня Талатинова. Те имат дял и във фармацевтичната фирма” Амон Ра”, която закупи машината за таблетиране на амфетамина, открита в Банкя. През 1999 г.” Фининвест” купи 4,95% от акциите на ЦКБ и кредитира кампанията на ЛВК “Гъмза” – Сухиндол, като за обезпечение прие акциите й за близо 20% в ЦКБ.

“Фининвест” имаше намерение да кандидатства за още 5 % от банката при вдигане на капитала й на общо събрание на 28 юни 1999 г.

Разследване на “24 часа”, публикувано дни преди общото събрание, провали намеренията на наркобосовете.

============

Това, което не е засякъл колегата Слави Ангелов е, че самият Кристиян Младенов е бил съдружник с Адел Саркис в “Юнона монета” до 26 януари 1998, дни преди да бъде арестуван в Унгария. Тогава той прехвърля акциите си на Юлия Киселова, която впоследствие ги джиросва на брата на Младенов – Рослан. Адел Саркис също продава акциите си на Рослан Младенов в края на 1998 г. Така акционери в “Юнона монета”, вече преименувана на “Фининвест”, остават Рослан и Николай Велков. Последният е известен и от делото “Октопод” срещу Алексей Петров – Трактора.

Capture-2013-04-23-at-11.59.07

Проверка на Биволъ в ДАКСИ показа, че Адел Саркис има действащ бизнес в момента в България чрез фирмата Н.Д.Е. (ЕИК 130303538), която е на печалба и притежава имоти. Кристиян Младенов пък от затвора управлява фирмата “Крис Мит” (ЕИК 121250848), търгуваща с обувки.

Сред всички тези “оперативно интересни” лица най-интересен за сюжета е Адел Саркис, сочен като свързващото звено между “Опицвет” и разработката на НСС с кодово име “Араби”, започнала в края на 1999 г. срещу Флоров и негови колеги. Тази връзка обаче не е очевидна, тъй като Саркис не фигурира поименно в справката. Споменава се, че Флоров и колегата му често ходели до магазин за авточасти на ул. Христо Ботев 102, където се срещали с вербувано от тях лице от арабско-палестински произход, търгуващи с наркотици. Службите се усъмнили в твърде приятелските отношения, които антимафиотите изградили с техните агенти.

Биволъ установи собствениците на магазина по това време – ливанците Хасан Ел-Хатиб Махер и Махер Ел Хатиб. Евентуални връзки на тези лица с Адел Саркиз не могат да се открият чрез публичните регистри, но очевидно такава връзка е проучвана от НСС през 1999 г. Възможно е те да са били подставени лица, а реалният собственик да е друг, например Адел Иса, който купува фирмата за авточасти през 2004 г. Според публикация във в. Стандарт, последният е известен като трафикант на амфетамини и е бил свидетел по дело срещу Златомир Иванов – Баретата през 2006 г. Връзка между Адел Иса и Адел Саркис също не може да се засече през публичните регистри.

Може обаче да се докаже, че в професионален смисъл Станимир Флоров съвсем неотдавна е имал повод да си спомни за Валери Величков. Това става в рамките на разследване за опит за убийство, водено от ГДБОП.

Има ли “чадър” над Величков и в момента?

На 16.05.2012 г. МВР гръмко обявява, че е разкрито убийство на бизнесмен. Всъщност МВР няма никаква роля за предотвратяването на това престъпление. Наетият за изпълнител ливански гражданин Мустафа Мохамад Исмаил се явява в полицията и разказва как сърбинът с албански произход Битики Хаки го наел срещу 20 000 лв, за да убие бизнесмена Божин Божинов.

Битики Хаки е задържан. В него е намерена снимка на Божинов, но той мълчи за мотивите си. Самият Божинов обаче е категоричен в показанията си пред ГДБОП. Според него поръчител на убийството е Валери Величков, а снимката открита у Хаки е направена от химика от “Опицвет”.

Причината Величков да стигне до този краен ход са неуредените бизнес отношения между неговата фамилия и Божинов, които са съдружници в “Мегатрон ауто лизинг” и “Мегатрон лизинг” (ЕИК 130976659). “Мегатрон” е лъскава автокъща, която се управлява от сина на Валери – Деян Величков. “БНБ Консулт” на Божинов държи половината капитал на “Мегатрон ауто лизинг”, а останалите дялове са разпределени межу децата на Валери Величков – Деян и Теодора, съпругата на Величков – Асенка, снаха му Албена Младенова Георгиева и Мария Веселинова Чучулайн. Последната е майка на Константин Чучулайн, лице приближено на Величков и негов съсед в Бояна.

“Мегатрон лизинг” е собственост на “БНБ Консулт” на Божинов и на сейшелската офшорка “Стокер корп”, представлявана в България от съпругата на Деян Величков Албена Георгиева. Фирмата в момента е в ликвидация и дължи милиони за доставени коли и взети заеми. От имотния регистър обаче се вижда, че през последните години “Мегатрон лизинг” е прехвърлила няколко имота в София, Русе и на морето в Лозенец на “Мегатрон Сервиз”. Тя от своя страна препродава имотите в София и в Русе на “СС Кемикалс”. Тези сделки пораждат съмнения, че се прави опит да се укрият активи от кредиторите.

Съпругата на Валери Величков също развива мащабна бизнес дейност. Докато съпругът и е подсъдим през 2004 г. тя се води безработна, но успява да построи къща за милион евро (виж къщата в Google Street View). Същата година възрастната тъща на Величков придобива изключително апетитен имот зад киноцентъра Бояна за 400 000 евро, като произходът на парите е загадка. Докато химикът от “Опицвет” излежава присъдата си, съпругата му става собственик на фирмата за дограми “Полистрой”, която пък притежава терен и индустриални сгради в… село Опицвет. През юли 2012 тези имоти също са продадени на “СС Кемикълс”, представлявана от някой си Стефанов Самоладас, който работи като шофьор на Деян Величков.

Всичко това би трябвало да заинтригува в най-висока степен родните антимафиоти. Те обаче не проявяват никакъв интерес към Величков, фамилията му, нейното необяснимо имане и сложните финансови взаимоотношения с Божинов, които са възможен мотив за посегателство върху живота му. Към момента досъдебното производство за планираното убийство на Божин Божинов върви към провал. Ако прокуратурата не внесе до 16.05 обвинителен акт срещу Битики Хаки, сърбинът ще излезе на свобода.

Дали шефът на ГДБОП Станимир Флоров, заподозрян в покровителство на лица от “Опицвет”, сред които е Валери Величков, има роля за забатачването на този случай и отклоняване на вниманието от Величков? Информирани източници на Биволъ разкриха, че МВР не е било никак усърдно в разкриването на истинския поръчител и дори е протестирало решения на водещия прокурор Николай Христов от СГП. От държавното обвинение засега няма отговор на въпросите зададени от Биволъ във връзка с това конкретно дело.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: