Биволъ спечели важно дело по GDPR

КЗЛД няма да глобява за публикувани EGN, само ще предупреждава
by Екип на Биволъ

Комисията за защита на личните данни е отхвърлила жалба на гражданин срещу Биволъ за разкриване на лични данни, заведено с позоваване на Регламент 2016/679 или GDPR, показва решението по административно дело ППН-01-126/30.10.2017 г. на КЗЛД. То е публикувано на 03.12.2018, но даваме гласност на решението днес, 28 януари, по случай Световния ден на защитата на личните данни.

Преписката е образувана по жалба на Л. Л. П. срещу „Бивол” ЕООД., в която тя твърди, че “всеки един потребител на интернет посредством интернет сайта на Бивол, а именно www.Ьivol.bg, може да получи богата информация относно това какви фирми има, с какво ЕИК са регистрирани, включително и промените, които са направени в тях. Освен това, в същия сайт има информация за това дали е имала сметки в „Корпоративна търговска банка” АД и какви средства е имала в сметки в тази банка.”

Освен това Л. Л. П. се жалва и срещу Столичен общински съвет (СОС) заради PDF файл с информация за прекратяване на съсобственост със Столична община, в който не са заличени лични данни, вкл. е афиширан ЕГН номера на жалбоподателя.

Биволъ беше защитаван по това дело от адв. Александър Кашъмов.

Комисията констатира очевидното. Данните в търсачката на Биволъ, която е копие на Търговския регистър, не нарушават ЗЗЛД и Регламент 2016/679 – прочутия GDPR – защото се отнасят до орган на управление на юридическо лице.

Комисията не е открила в сайта ни информацията за сметки в КТБ. Такава има, но тя също е копие от официалните публикации на Фонда за гарантиране на влоговете след вдигането на банковата тайна от парламента.

Ето защо КЗЛД решава, че жалбата срещу Биволъ е несъстоятелна. Но пък санкционира Столичен общински съвет с “официално предупреждение” за публикуването на ЕГН на жалбоподателя.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Решението за санкцията също е важно, защото ако институцията отнася такова “строго наказание” за огласяване на лични данни на гражданин, би трябвало и медиите да бъдат третирани по същия начин, ако по погрешка публикуват нечие незаличено ЕГН.

Междувременно обаче българските депутати приеха недопустимo рестриктивни норми във връзка с Регламент 2016/679 като на практика дадоха на КЗЛД правомощия да цензура медиите, каквито не се предвиждат във въпросния регламент. Авторитетни журналистически организации и общественици вече призоваха президента Радев да наложи вето на закона.

В съседна Румъния GDPR вече беше използван от управляващите като “бухалка” срещу нашите партньори от Rise Romania, заплашени от огромна глоба от 20 милиона евро, заради публикация за корупция на силния човек на управляващите Ливиу Драгнеа.

Европейската комисия възрази остро срещу тази санкция, но засега не е предложила промени в GDPR, които да отнемат “бухалката” на авторитарни правителства, изкушени да си послужат с европейското законодателство за въвеждане на медиен намордник.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also