Първият мандат на Ирина Бокова като генерален директор на UNESCO беше белязан от приемането на Палестина за член на организацията в края на 2011 г. Това доведе до спиране на финансирането от САЩ и Израел и трудности за бюджета на организацията, която е към ООН.

За разлика от финансите на UNESCO, личните финанси на семейството на Бокова са в блестящо състояние от 2011 до днес – показа проверка на Биволъ в публичния имотен регистър на Ню Йорк.

Тя е придобила два апартамента в Манхатън за 2,4 милиона долара като е платила в брой, наведнъж. Няма данни за банкова ипотека. Нейният син от първия брак е успял да изплати само за 4 години ипотека от 870 000 долара.

Ирина Бокова придобива първия си апартамент в Манхатън, Ню Йорк на 6 ноември 2012 г. (виж тук) Цената, платена без ипотека, е 1 189 438 долара. Съсобственик се явява нейният съпруг Калин Митрев. Квартирата от 84,6 кв.м. е близо до сградата на ООН на 46-та улица и 3-то авеню. Като пълномощник по сделката е посочен синът на Бокова Павел Коларов, като тя е посочила за свой адрес неговия адрес в Ню Йорк, въпреки факта, че официално по това време Ирина Бокова пребивава постоянно в Париж.

bokova-tax-nyc-1

Вторият апартамент, с който се сдобива семейството срещу 1 225 000 долара е малко по-далеч от ООН – на 2-ро авеню и 53-а улица. Той е малко по-малък като площ – 76,5 кв.м., но пък е в модерна сграда построена през 2006 г. Покупката се е случила на 3 април 2014 г. и пълномощник отново е синът на Бокова.

bokova-tax-nyc-2

Самият Коларов сключва ипотечен заем за 870 000 долара на 5 декември 2008 г., с който придобива апартамент в близост до 5-то авеню. По това време Бокова вече е избрана за шеф на Юнеско и трябва да встъпи в мандат от 1.1.2009 г. На 4.10.2012 г. заемът към банката JP Morgan Chase, по който длъжници са Коларов и жената, с която съжителства, вече е заличен.

kolarov

От закуски?

Биволъ проучи официалните доходи на Ирина Бокова през последните години, както и имотните сделки, която тя е извършвала в България. Всички нейни заплати накуп, плюс продажбите на имоти в България и спестяванията стигат за един от апартаментите.

Заплатата на Ирина Бокова като директор на UNESCO е около 146 000 $ чисти годишно (виж тук). За периода от влизането в длъжност, до април 2014 това прави около 780 000 долара.  През 2012 Ирина Бокова е продала в България два имота на обща стойност 633 000 лв (380 000 долара). Към тази сума трябва да се прибавят и спестяванията на Бокова, която беше 4 години посланик в Париж. Въпреки по-скоро скромната посланическа заплата от 3000 евро месечно, тя не е харчила за жилище и режийни и теоретично е можела да спести за този период около 130 000 долара.

Така сумата от заплати и продажби на имоти на Ирина Бокова покрива цената на единия апартамент в Манхатън.

За втория апартамент трябва да се преценят доходите на Калин Митрев, който беше дългогодишен представител на България в ЕБВР, назначен там от Жан Виденов. Нетната му годишна заплата като директор на ЕБВР за България, Полша и Албания е съпоставима с тази на съпругата му в UNESCO. Освен това през 2014 г. Митрев продава имот в България за 288 000 лв.

Логично е да се приеме, че за да обезпечи инвестицията в Манхатън, семейството е спестявало и е ограничило до нула всички свои разходи за храна, облекло и пътувания. Така сметката излиза.

Биволъ се опита да се свърже с Ирина Бокова за коментар, но не получи обратна връзка от секретариата на UNESCO в Париж. Информацията за имотните декларации и декларациите за конфликти на интереси на персонала на ООН не е публична, а от организацията не отговориха на запитването за информация относно декларациите на Ирина Бокова.


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English