Борисов: “Аз този Мишо Бирата не го познавам”

by Екип на Биволъ

mmbb

Вчера Бойко Борисов заяви в интервю за Politikat, че не познава Михаил Михов, известен още като Мишо Бирата.

“Аз примерно си спомням много добре как казах няколко нецензурни думи, които ги нямаше в записа. Помня го като ден-днешен. Това беше свързано с това, че президентът (Георги Първанов – бел.ред.) ми се обади и каза, че митничарите правят безобразия. И с няколко леки пипания, разговорът придобива съвсем друг характер. Но помня една голяма ругатня по линия на президента, която я нямаше в записа. Защото, от това става ясно, че той ми се е обадил и всъщност… аз този Мишо Бирата не го познавам. Точно обратното, той дава на БСП масите, столовете по бирфестите на Бузлуджа. Това всички го знаят. Той (Михаил Михов – Мишо Бирата – бел.ред.) си беше приятел ан Първанов, на Румен Петков. Вътре няма още няколко реплики, които вече не си спомням. Но по-важният факт е, че няма нито едно последвало обстоятелство – неизвършена проверка или прикрито, или каквото и да било. Проверката си е направена, протоколирана. Няма никакво последствие, освен за мен – шамарът, публично, който получих, заради това, че съм се намесил в нещо, което нямаше как да не реагирам като президента ми се обади. Не е правилно, не е трябвало да го правя, но Първанов ме помоли и аз съм си такъв – всеки човек си има своите грешки – аз реагирах и се обадих на Танов, прекрасно знаеки, че телефонът на Танов е под контрол.”

Биволъ потърси и откри две събития, на които Бойко Борисов и Михаил Михов са присъствали заедно.

Дарик Радио 17 февруари 2009 г.

В София вече пристигнаха президентът на ФИБА Европа Джордж Василакопулос и генералният секретар на европейската централа Нар Занолин. Двамата, заедно с президента на БФБаскетбол Михаил Михов ще се срещнат на кафе с председателя на ДАМС г-жа Весела Лечева, а в 18,30 часа тримата ще гостуват на кмета на София г-н Бойко Борисов.

Sportal.bg 28 септември 2010

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на БФБаскетбол Михаил Михов днес откриха  официално помощната зала на новия спортен комплекс в столицата – спортната зала на комплекс “4-и километър”. По време на събитието шефът на баскетцентралата връчи на премиера екип с номер 13.

Вижте видеото, в което Бойко Борисов дружески разговаря с напълно непознатия за него Михаил Михов, който му подарява тениска.

В същото интервю Борисов прави самопризнание, че е наредил на Ваньо Танов да прекрати митническа проверка във фабриката “Леденика” и, че е знаел, че телефонът на Танов се подслушва.

Биволъ припомня, че разговорите, станали известни като скандала “Мишо Бирата”, са се провели на 12-ти март, петък или 13-ти март събота 2010 г.. Към момента  “Леденика ММ” е с отнет лиценз.

От публичните изяви на зам.-шефът на митниците Антоний Странджев става ясно, че в деня на разговорите във фабриката се е бутилирала произведена преди отнемането на лиценза бира под надзора на митнически служители, които са запечатали инсталацията в 18ч.

Към 20.30 ч. обаче се получава сигнал, че във фабриката е запалено осветлението и се произвежда нова бира. Странджев предупреждава Ваньо Танов и изпраща мобилна митническа група на проверка.

В 21.35 Борисов се обажда на Танов и му нарежда да прекрати проверката, защото е поел ангажимент да не закача Мишо Бирата. Танов от своя страна обещава да държи материалите на своето бюро докато се върне от командировка.

В 21.57 Танов звъни на Странджев, преразказва му почти дословно думите на Борисов и му нарежда да извади проверяващите и да държи при него протоколите от проверката докато Танов се върне в сряда от пътуване в Македония, след което ще умуват какво да правят с тях. Автентичността на този разговор е потвърдена и от Странджев и от Танов.

Както казва и самият Борисов в интервюто, проверката все пак се е състояла и е документирана, въпреки нареждането му да бъде спряна. Това нареждане, за което признава Борисов, само по себе си е закононарушение. След такова самопризнание прокуратурата би трябвало да се самосезира.

Не се знае обаче какво точно пише в протоколите, за които говори и премиерът. Преди няколко месеца Ваньо Танов отказа да ги предостави на Биволъ след запитване по ЗДОИ. Срещу отказа на Агенция Митници е заведено дело пред Административния съд.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also