За “Бирата” по същество

Екип на Биволъ

ledenikaВече е налице достатъчно информация по казуса с Мишо Бирата, изскочил от скандалните записи на властта, за да се премине към анализ на съдържанието и фактите около митническата проверка, в която се намесва лично властимащото “същество номер 1” в държавата. По дело N°1 от 11 г. в момента работи и Прокуратурата, но поради големия обществен интерес и подозренията, че може да бъде оказан натиск над съдебната власт, е добре да се огласят някои уточнения и разсъждения преди да e приключила официалната проверка.

Какво е известно от документите?

09-11.11.2009 – проверка на Агенция “Митници” във фабриката на “Леденика ММ” в Мездра

08.02.2010 – поради констатирани нарушения, с решение N°55 на шефа на Агенция “Митници” Ваньо Танов е отнет лиценза за данъчен склад на “Леденика ММ”. Заповедта влиза в предварително изпълнение;

10.02.2010 – извършена е инвентаризация за складова наличност;

23.02.2010 – “Леденика ММ” чрез адвоката си Сашо Пенoв (тогава все още юридически съветник на президента) подава жалба в Административен Съд – София срещу Агенция “Митници”;

01.03.2010 – В АС – София е получена административната преписка и обяснително писмо по делото от ответника Агенция “Митници”;

09.03.2010 – Съдът с председател Милена Славейкова разглежда административно дело 1613 по описа на 2010 г. Агенция “Митници” не е представена. “Леденика ММ” е представена от адв. Пенoв. Той поддържа жалбата срещу заповедта за отнемане на лиценза и иска спиране на предварителното производство. Съдът приема искането и постановява спиране на предварителното производство на заповед N°55, като дава 7 дневен срок за обжалване. Адвокат Пенoв иска и съдът определя да му бъде издаден незаверен препис от съдебното заседание. Съдът отлага делото по съществото на спора за 13.05.2010;

17.03.2010 – Определението от 09.03.2010 не е обжалвано от Агенция “Митници” и влиза в сила. Адв. Пeнов иска и получава заверен препис. От този момент може да се счита, че “Леденика ММ” временно си e възстановила лиценза, който е отнет на 08.02.2010. Дали лицензът ще бъде отнет или не зависи от крайното решение на съда, който се произнася през юни 2010 в полза на “Леденика ММ”;

Какво знаем от изтеклите разговори и публичните изяви на героите в тях?

След 08.02.2010 са проведени разговори и срещи между Ваньо Танов и Мишо Бирата, както и между Симеон Дянков и Мишо Бирата. Има договорка фабриката да добутилира произведена бира, като бутилираното количество се запечатва в данъчния склад без право да бъде реализиранo на пазара. Работният процес в пивоварната се извършва под наблюдение на служители на Агенция “Митници”, които вечер запечатват инсталацията.

Някъде в този период, по време на среща с Ваньо Танов Мишо Бирата е казал следното:

Ваньо Танов:… Предният път като идва, на асансьора каза: “Аз съм се разбирал с всички власти и съм си плащал и сега съм изненадан защо така се процедира с мене”.

От публичните изяви на Мишо Бирата се разбра, че той многократно се е жалвал за отнетия лиценз на хора във властта, включително на президента Първанов. От разговора между Бойко Борисов и Ваньо Танов става ясно, че Мишо Бирата е говорил по въпроса и с премиера, при това нееднократно:

Бойко Борисов: Ало, здрасти. Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак.

Премиерът и Мишо Бирата обаче не потвърждават, че е имало такива разговори. Премиерът даде от парламентарната трибуна и пред Министерски съвет следното обяснение за разговорите с Танов: президентът му се обадил, за да се намеси и да предотврати незаконосъобразни действия на Агенция “Митници” срещу фабриката на Мишо Бирата.

Четирите разговора по темата, които са известни до този момент, са се провели на 12-ти март, петък или 13-ти март събота. В този ден лицензът на “Леденика ММ” все още не е върнат, тъй като определението на съда от 9-ти март все още не е влязло в сила.

От публичните изяви на Антоний Странджев става ясно, че в деня на разговорите във фабриката се е бутилирала произведена преди отнемането на лиценза бира под надзора на митнически служители, които са запечатали инсталацията в 18ч.

Към 20.30 ч. обаче се получава сигнал, че във фабриката е запалено осветлението и се произвежда нова бира. Странджев предупреждава Ваньо Танов и изпраща мобилна митническа група на проверка.

В 20.35 Ваньо Танов звъни на Симеон Дянков и му съобщава за случилото се. От разговора става ясно, че Танов се притеснява от реакцията на премиера, но Дянков му дава карт-бланш да спре нарушителите.

В.Т.: Здравей. Извинявай, че пак ви притеснявам по туй… Сега, обадиха ми се моите хора, че са влезли отново в “Леденика” и те работят на намалено сцепление, работят вътре. Сега, аз не знам какво сте се разбрали последно. Уговорката беше това, което имат като наличност, да го бутилират и да го изведат. Обаче те в момента произвеждат. И в дневника са намерили, че им пише при намалено сцепление, за да не бъдат хванати, че работят.

С. Д. Ами, спираш ги. Нищо не сме се разбрали. Аз нищо не съм им обещавал.

В. Т. Въпросът е, не знам, премиерът е обещал и да не каже, че аз съм пратил нарочно да ги проверяват, та да нямат изход от положението.

С. Д. Не, не, не. Премиерът ми го даде на мен и каза: “Ти се оправяй”. Аз се срещнах два пъти с него, но извън това, нали, да се бутилира това, което е произведено, нищо друго не сме се разбирали. Така че, ако има нещо, ги затваряй.

В. Т. Аз исках да знам. Да не би да му е казано: “Абе, ти си работи, докато минеш през съда”. Той сигурно е казал: “Аз в съда ще си платя и ще се оправя“. Това исках да знам, защото сега като напишем акта и той посмъртно никога няма да си върне лиценза.

С. Д. Не, не, нямаме никакво разбирателство. Така, че си действай спокойно.

В. Т. Мм… Шефът ще подскочи страшно много. Ще каже, че е нарочно. А аз съм им възложил задачи и не мога да им кажа сега не си изпълявайте.

С. Д. Добре. Бойко да подскочи. Той беше казал аз да се оправям. Така че ще се оправям.

В. Т. Тук има свръхконтрол и той не е само на едно място, а навсякъде, за всички. И тука веднага го узурпират. И сега аз трябва да им кажа: “Недейте пишете. Недейте вършете работата”.

С. Д. Да, де да. Не, не, не. Действайте си, действайте, аз ще го поема.

В. Т. Добре.

С. Д. Ще поема. Хайде, чао.

В. Т. Чао.

Докато тече проверката и се изписват протоколите, след които Бирата “посмъртно няма да си върне лиценза”, защото към този момент произвежда без редовен лиценз, митничарите са били заплашени от шефа на охраната на “Леденика”, твърди Странджев. Очевидно шефът на охраната е звънял на Мишо Бирата, а той е звънял на премиера, тъй като в 21.35 Борисов “подскача страшно много”, обажда се на Танов и му нарежда да прекрати проверката, защото е поел ангажимент да не закача Мишо Бирата. Танов от своя страна обещава да държи материалите на своето бюро докато се върне от командировка.

Б.Б. Ало, здрасти. Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак.

В.Т. Да?

Б.Б. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция.

В.Т. Значи, когато беше разговорът при вас, и нали вие казахте да се срещна с него и да се разбера. Аз го извиках при мене и почнахме да разговаряме. Обади се г-н Дянков и каза: “Аз карам влака, да дойде при мене”.

Б.Б. Да.

В.Т. И аз го изпратих и повече… Сега в момента ми се обадиха, че някакъв гражданин звъни, че туй работи, Бирената. И има и дежурен телефон, че са изпратили мобилната група да види какво правят през нощта вътре в завода. В смисъл, казва, че работи заводът при отнет лиценз. Аз му звъннах по мобила и му казах: “Тази бира, която е налична, бутилирай я, докато оправим нещата” … го извика и аз не знам те какво са се разбирали.

Б.Б. Аз го видях Дянков и го пратих при него да се разберат.

В.Т. Аз звънях на министъра и му казвам: “Г-н министър, имахме уговорка с премиера по този въпрос. Вие го извикахте, кажете ми какво сте се разбрали последно. Той ми вика: “Нищо не съм се разбирал с него. Казах му да си извади тази бира, която е останала там и това е”. И аз сега не знам какво да им кажа. По принцип звъннах и няма да… щото аз заминавам утре за Македония, тъй като има три дена среща на Световната. И им казах: “Хората са писали, няма да го завеждат и искам да ми го докладват на мене”. За да мога да разговарям с вас и да видим какво да…

Б.Б. Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не

В.Т. Да де, обаче работим в различни посоки. Аз правя едно, а министърът…

Б.Б. Не бе. Аз го виках и му казах и точно това съм му казал. Затова, кой е пратил групата там?

В.Т. Ами то е станало по обаждане…

Б.Б. Добре, обади се. Обади се, извади ги оттам и като се видиме, ще го говориме…

В.Т. … защото, ако ги заведа, той няма лиценз…

Б.Б. Да. И това да се направи в момента.

В.Т. Аз това казах. Материалите да бъдат на моето бюро и няма да се прави нищо, докато не се върна да взема решение по въпроса.

Б.Б. Добре. Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.

В.Т. Разбрано. Сега ще звънна на министъра и ще му кажа…

Б.Б. Кажи му на министъра. Значи звънни му на министъра, кажи му какво съм казал и същото и на Мишо му се обади и му го кажи.

Относно този разговор и Бойко Борисов и Ваньо Танов не отричат, че е проведен, но твърдят, че му е променено съдържанието чрез монтаж, което означава добавяне, изрязване, преместване или вмъкване на думи или фрази. До този момент никой от двамата не е посочил къде точно, в коя фраза (или фрази) са разпознали наличието на монтаж.

Повтаряме още веднъж: от обясненията на Борисов пред парламента и министрите излиза, че президентът му се е обадил и го е помолил да спре неправомерна проверка. В никой момент обаче в коментарите си за този разговор премиерът не се позовава на решението на съда от 9-ти март, а това би било най-логичния аргумент срещу проверката, въпреки, че влизането в сила на това решение предстои на 17-ти март.

Логично би било поне президентът да е запознат с това решение и да се позове на него в разговора си с Борисов, тъй като към този момент президентският съветник Сашо Пенов е наясно с решението и е получил незаверен препис.

Отделен въпрос е колко важен човек в тази държава е някой си Мишо Бирата, щом като само за час след влизането на митничарите във фабриката, жалбата му стига до върховете на властта и тутакси е уважена.

В 21.57 Танов звъни на Странджев, преразказва му почти дословно думите на Борисов и му нарежда да извади проверяващите и да държи при него протоколите от проверката докато Танов се върне в сряда от пътуване в Македония, след което ще умуват какво да правят с тях. Автентичността на този разговор е потвърдена и от Странджев и от Танов.

Впрочем, сряда е 17-ти март и на тази дата решението на съда от 9-ти март вече е в сила, тъй като не е обжалвано. На 17 март “Леденика ММ” вече си е върнала лиценза.

Антоний Странджев съобщи за Биволъ, че към момента на проверката на 12 или 13 март нито той, нито мобилните митнически екипи са имали никаква информация за решението на съда от 9-ти март. Очевидно и Танов няма информация, че съдът вече се е произнесъл, защото казва следното на Странджев:

В.Т. … той ще ни натиска. Тогава аз ще трябва да направя нарушение на закона, за да изляза от положението. Пък сега казвам: “Нека съдът да се произнесе. Тука е свършено със стария случай”.

Факт е, че Агенция “Митници” проявява странна незаинтересованост към съдебното дело 1613 на АС – София от 2010 г. Тя не е представена процесуално на заседанието на 9-ти март, когато съдът спира предварителното изпълнение на заповед N°55 и не обжалва това решение в дадения 7 дневен срок.

Много от въпросите биха отпаднали ако обществеността можеше да се запознае със съдържанието и съдбата на протоколите от тази проверка в нощтта на разговорите. По думите на Странджев протоколите са изведени както е по закон, въпреки нареждането на премиера, и сега са приложени към дело N°1/11 на ВКП. Важен е въпросът защо те не са били приложени от Агенция “Митници” към преписката по дело 1613/10 на АС – София. Eфектът от констатирането на производство без лиценз е формулиран ясно от Танов: “Леденика” “посмъртно няма да си върне лиценза”. Вместо това съдът оправдава “Леденика” за нарушенията констатирани от митниците през ноември 2009, връща им лиценза и е “свършено със стария случай”.

Интересен момент в казуса е, че по дело 1/11 Прокуратурата няма как да не посочи нарушител. Ако фабриката е работила незаконно във вечерта на разговорите, както твърдят Танов и Странджев, то премиерът е престъпил закона като е наредил да бъде спряна митническа проверка. Ако “Леденика” е работила редовно в този момент, то митничарите са извършили нарушение и отговорността трябва да бъде понесена от техните началници.

Но имайки предвид досегашното развитие на скандала и реакциите на Прокуратурата, никак няма да бъде учудващо, ако на публиката бъде сервирано някакво витиевато заключение: Борисов хем е възпрепятствал редовна митническа проверка, хем е осуетил неправомерен митничарски натиск над производителя, тъй като съдът поне де юре му е възстановил лиценза.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: