На вниманието на Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет (БОРКОР)

Копие до Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси в Народното събрание

Уважаеми,

Приложено Ви изпращаме за анализ и отношение три журналистически разследвания, които съдържат подробни анализи, доказателства и свидетелства за корупционни практики и незаконосъобразни действия на овластени лица, от които са възникнали многомилионни щети за държавата и обществения интерес.

– Продажбата през 2002 г. на 130 декара общинска земя на брега на къмпинг „Корал“, община Царево на фирмата Витатур Инвест, в която чрез фирмата Европа 5 има участие сегашният кмет на Бургас Димитър Николов, член на ИК на ГЕРБ. Земите са продадени по 7 долара на кв/м срещу ангажимент за крупни инвестиции от страна на купувачите, осигуряване на работни места и изграждане на инфраструктура. През 2007-2008 г. „Витатур Инвест“ продава земите без да е реализирала нито едно от инвестиционните си задължения по договора с община Царево. Димитър Николов и приближените му бизнесмени съдружници във Витатур Инвест реализират печалба от около 30 милиона евро. Налице са данни за търговия с влияние оказано от Димитър Николов над общински съветници в Царево. Има и съмнения и за давани подкупи. Документално потвърдено е, че кметът на Царево Петко Арнаудов не изпълнява решението на Общинския съвет за вписване на клауза за разваляне на сделката, в случай, че фирмата не изпълни инвестиционните си ангажименти. Той и юристконсултът на Община Царево заблуждават Общинския съвет, че ще включат клауза за разваляне, но не го правят. По този начин става възможно земите да бъдат препродадени от частната фирма с огромна печалба. Случаят е интересен и от гледна точка на взаимодействието на лица от различни политически сили (БСП, СДС, НДСВ) в името на материалната облага за сметка на обществения интерес. Показателно са и следните факти: общински съветници от Царево, гласували за тази сделка, впоследствие получават на безценица скъпи терени на брега на морето като лица с установени жилищни нужди. На тях те са построили хотели и апартаменти за продан. Върховният Административен Съд, който одобрява сделката, оспорена от областния управител, също се сдобива с терен за почивна станция на брега на морето в с. Лозенец на символична цена. Съпругата на съдията от ВАС Николай Урумов – Здравка, получава терен като крайно нуждаещ се в Ахтопол. Урумов е шеф на 3-то отделение на ВАС, което разглежда казусите с местното самоуправление и администрация. 

Журналистически разследвания по темата: http://www.mediapool.bg/show/?storyid=170849 http://www.mediapool.bg/show/?storyid=166339 http://www.mediapool.bg/show/?storyid=166599 Документация по сделката: https://picasaweb.google.com/parisvesti/GzuZzD# Видео със свидетелство на бивши общински съветници: http://www.youtube.com/watch?v=qY8yxdwCbys

– Издаване на разрешение за строеж на ваканционно селище „Златна Перла“ на базата на фалшифициран документ от МОСВ. Случаят стана скандално известен след журналистически публикации и прокуратурата започна разследване. Установено беше наличието на фалшив подпис на зам-министър Йордан Дардов на писмо, с което се одобрява инвестиционния проект в границите на парк Странджа. Разследването е приключено без да бъде разследвано докрай кой е използвал фалшификата и е входирал документа в Община Царево. По този начин е прикрита отговорността на действителния поръчител и на бенефициента от криминалното деяние. Има данни, че лицето, което е внесло документа в Общината е юристконсултът Евгений Мосинов.

– Продажба на частни юридически лица на земи на територията на Парк Странджа, които са публична държавна собственост. През 2004 и 2005 г. в община Малко Търново са продадени на търг 974 декара от Държавния Поземлен Фонд. Това грубо нарушение е констатирано от Прокуратурата, но въпреки това тя отказва да образува досъдебно производство. Аргументът на отказа е абсурден: министърът и зам.-министрите от Министерството на земеделието и горите (ДПС) не били запознати със статута на Природен парк Странджа и неговите граници. Така виновните не са понесли отговорност и сделките не са анулирани въпреки, че търговете са  опорочени. Нещо повече, собствениците на придобитите по корупционен начин земи от ДПЗ (фирми от предполагаемия „обръч“ на Ахмед Доган), усвояват неправомерно средства от европейските фондове, което би представлявало интерес за инспекторите на ОЛАФ. Показателно е, че прокурорът от ОП Бургас Огнян Стоянов извършва нарушения по преписката, за които ОП Бургас е изготвила доклад до ВСС със заключение, че с действията си той е накърнил престижа на Съдебната власт. ВСС обаче не санкционира виновния прокурор.

Всички случаи са сигнализирани на Прокуратурата, но до този момент няма осезаем ефект от нейните действия. Дори напротив, налице са откази от образуване на досъдебно производство в случая с продажбата на общинска земя край къмпинг Корал, където е замесен висш политик от управляващата партия ГЕРБ, и в случая с продадените земи на територията на Парк Странджа. Тези откази, които пренебрегват и омаловажават трудно оспорими доказателства за корупционно поведение са тревожен индикатор за липсата на независимо разследване и за наличие на политически натиск над съдебната власт. Поради съмненията за такъв натиск в ОП Бургас сме сезирали ВКП с искане за отвод на бургаската Прокуратура, но до този момент нямаме отговор.

Реакцията на БОРКОР по тези сигнали ще е показателна за реалната воля и капацитета на съфинансираната от германските и българските данъкоплатци новосъздадена институция да открива корупционни практики и да инициира разследвания срещу тях. В случай, че в разумен срок не видим активизиране на разследващите органи, ще отнесем сигналите към компетентните европейски институции.

Ако Комисията ни потърси и пожелае да ни изслуша ще се явим и ще дадем допълнителна информация, която не сме съобщавали до този момент поради липса на доверие в разследващите институции, за които имаме съмнения, че са корумпирани и политически зависими.

С уважение,

Асен Йорданов, Атанас Чобанов

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.