Документ от Бюрото по СРС доказва:

“Шпицкомандата” е подслушвала незаконно следовател Бойко Атанасов

Главният прокурор и ВСС са уведомени, но мълчат
by Екип на Биволъ

Следовател Бойко Атанасов е бил подслушван незаконно без данни за съпричастност към престъпления и с разрешение от окръжен съдия, вместо от шефа на СГС. Това става ясно от справка на Националното Бюро за Контрол на СРС, която той самият е поискал и получил. За незаконното подслушване са уведомени Главния прокурор и ВСС.

boyko-atanasov-srs

Пред Биволъ Бойко Атанасов заяви, че е станал обект на репресии след като е бил изнудван да решава дела по определен начин, но е отказал.

“Учудващо е, че липсват данни, които да сочат съпричастност към разследвани престъпления в искането за контролирането ми със СРС… Това означава, че просто е направено искане да бъда следен, да бъда слушан, да бъдат следени моите близки. Всички хора, с които контактувам, моите приятели, обкръжението ми от колегите. Целта е била на мен да ми се навреди. Прокуратурата си е позволила това нещо, разсъждавайки, че никой няма да ми каже. Аз да не разбера, нищо, че работя в прокуратурата, какви безобразия се вършат и срещу магистратите вътре в самата прокуратура от ръководството.”

“Второто, което е още по-зловещо като нарушение е българският съд, който в момента правораздава, в частност става въпрос за Софийския окръжен съд, е дал разрешение за използване на СРС, нарушили са правилата за подсъдността. Шокиран съм от безобразното отношение на прокуратурата, в която работя и аз.” – допълни Бойко Атанасов.

Членът на ВСС Калин Калпакчиев коментира, че очевидно става дума за нарушение на Закона за СРС, тъй като Атанасов е магистрат и разрешението за СРС трябва да бъде дадено от председателя на СГС или управомощен от него зам.-председател. Калпакчиев припомни, че заради същите нарушения в момента е подсъдима бившата шефка на СГС Владимира Янева. Той подчерта и важната роля на Бюрото за контрол на СРС, което на практика разкри престъпление с незаконно подслушване.

“Това е направено при пряк умисъл от лицето, което го е извършило. Целта е била на мен да ми се навреди, по недвусмислен начин. Благодарение на преписките, които са се водили срещу мен съм изнудван, както заявих предния път. Не знаех, че са извършени чак такива безобразия. Да се погази закона само и само да се създадат веществени доказателствени средства, които до момента аз по нито едно производство не съм разпитван и като свидетел. Не ми е известно за какво е водено това дело” – каза още Бойко Атанасов.

“Дали е имало преписка срещу председателя на Окръжен съд – София, която да е послужила той да наруши закона и дали е налице изнудване, което е съставомерно?” – попита Бойко Атанасов. Той обаче се показа скептичен дали ще бъде разкрит този, който го е направил.

В серия от интервюта за Биволъ следователят от Софийското следствие Бойко Атанасов разкри, че в Софийска градска прокуратура действа “шпицкоманда”, която използва преписки за контролиране и изнудване на министри и депутати. “Шпицкомандата” се отчитала на Цацаров, който лично контролирал технологията на “прокуратурата-бухалка”. При 5-6 следователи от Столичното следствие отиват всички важни дела за политическа корупция и престъпления във висшите сфери на властта. Делата се водят срещу неизвестни извършители и стоят на трупчета, но се възобновяват когато трябва да се окаже политически натиск. Последният пример е около съдебната реформа. Има и дело срещу Бойко Борисов заведено още докато е бил кмет, което е било възобновено, за да се “опраска” реформата. Прокурорите не трябва да решават по вътрешното си убеждение, а съгласно нарежданията и инструкциите на главния прокурор. В противен случай биват “опрасквани” – намаляват им заплатата, завеждат им дисциплинарки и ги затрупват с преписки „за изпотяване”. – разказа Бойко Атанасов в първото си интервю за Биволъ, което предизвика скандал и етичната комисия на ВСС започна проверка.

В следващо интервю Бойко Атанасов разказа, че шпицкомандата е била организирана от скандалния магистрат Петьо Еврото, който дори предложил на Бойко Атанасов да я оглави, за да разследва “бившите управляващи” от ГЕРБ. Следователят отказал и сигнализирал за натиска с доклад до Сотир Цацаров, който обаче не предприел нищо.

След това обаче самият Бойко Атанасов се оказал обект на разследване. Срещу него е образувано досъдебно производство, по което той е трябвало да бъде задържан, разказва той. Засега не е ясно дали подслушването със СРС е част от това досъдебно производство или става въпрос за отделно дело.

Биволъ зададе въпроси до пресцентъра на Главния прокурор по кое дело е поискано СРС срещу Бойко Атанасов и кой е наблюдаващия прокурор, но не получи отговор до публикуването на материала. Отговор не дойде и от ВСС, който също като Главния прокурор е бил уведомен от бюрото на Бойко Рашков и би трябвало вече да е образувана проверка за тази тежка злоупотреба със специалните разузнавателни средства.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also