Швейцария продава на търг имотите на Брендо в Монтрьо

Екип на Биволъ

monika-brendo

Швейцарската мрежа на “краля на кокаина”

Марио Тони, Льо Курие, Женева, 04.04.2014·

Пране на пари. Кланът на българина Евелин Банев, осъден през 2013 г. в своята страна е укрил милиони в швейцарски банки и притежава апартаменти в Монтрьо.

На 23 май два кокетни апартамента в центъра на Монтрьо ще бъдат продадени на търг от Службата за съдебни преследвания на Ривиерата във Во (кантона Во в Швейцария б.прев.). Вече няколко години техните собственици – две сестри от София – не са плащали таксите за кооперацията и различните данъци за собствеността. Процедурата за публична продажба е задвижена, както се прави редовно. В резиденцията Бо-Седр този епилог се чака отдавна.

Всъщност, зад този банален административен акт се крие заплетена история, достойна за холивудски филм. Сценарият смесва трафик на дрога в големи размери между Латинска Америка и Европа, пране на пари в различни страни, сред които и Швейцария, съмнителни инвестиции в имоти на брега на езерото Леман… Без да броим убийството през 2005 г. на един от героите на тази афера в България.

Начело на тази обширна мрежа е един ключов персонаж: българинът Евелин Банев – Брендо, наречен също “кралят на кокаина”. През февруари 2013 този мъж на 50 е осъден от съда в София на седем години и половина затвор за пране на пари от трафика на дрога. Екстрадиран в Италия малко след това, той получи двайсетгодишна присъда. Двете дискретни собственички в Монтрьо са били част от клана. Като съучастнички, те са осъдени на три години условно. Едната от тях е бившата жена на “шефа” (става въпрос за бившата жена на Брендо – Моника и сестра й Десислава).

Без много шум, тази афера занимава швейцарската прокуратура от февруари 2008 г., след молба за съдебна взаимопомощ от България “Прокуратурата води наказателно разследване по подозрения в пране на пари в особено големи размери и принадлежност към престъпна организация” – потвърждава говорителката Жанет Балмер. Общо около 15 млн. франка, вложени в швейцарски банки, са били секвестирани, както и апартаментите в Монтрьо, посочва тя. Разследването продължава.

Дванайсет заподозрени

Към момента дванайсет лица са заподозрени в Швейцария, уточнява Прокуратурата. През последните години някои от тях са обект на присъди от Наказателния федерален съд, докато обжалват предварителния си арест. Научаваме подробноси за техните предполагаеми дейности, включително и на един българин, екстрадиран от Словения през 2011 г.: “А. е заподозрян, че е дясната ръка на Б. (Брендо б.ред.), основно натоварен с установяването и управлението на икономическите и финансови структури, обслужващи дейностите по изпиране на парите.”

Помощникът управлявал в Швейцария многобройни банкови сметки, но също и фирми, и недвижима собственост, сочи постановлението на съда. Заподозреният се появява като бенефициент на сметки отворени от Брендо и бившата му съпруга, чиито пари са послужили за гаранция за покупката на апартаментите в Монтрьо. Споменато е също придобиването на вила в Женева за 3 милиона евро. “Дясната ръка” обаче е пуснат на свобода през 2012 г. сигнализира прокуратурата.

Тази съдебна литература разкрива дейността на клана. Като опитът през 2005 г. да се внесе депозит от 1 млн. евро в дребни банкноти на гишето на швейцарска банка, “който служителите са отказали”. Друг пример: през 2006 г. член на мрежата пробва да прекара 2,5 млн. евро от Испания. “Парите, скрити в автомобила, са конфискувани на френско-испанската граница, като са били предназначени за Цюрих, за депозит в банка”, пише съдът. За оправдаване на произхода на средствата многократно са използвани фалшифицирани документи.

Необитавани жилища

Дали в Монтрьо знаят за съмненията, тегнещи над тази криминална мрежа? Сред хората, с които разговаряхме – всички желаещи анонимност – някои признават смътно, че са се съмнявали в нещо. Администраторът на кооперацията не ни казва нищо с мотива, че личният живот на собствениците не го засяга. Едно е сигурно обаче – никой от съседите никога не е виждал двете български сестри. Според нашите източници апартаментите са празни и никога не са били обитавани.

“Това не ме учудва толкова, реагира адвокатът на управата на кооперацията. Когато клиенти от чужбина плащат недвижимостта кеш и никога не стъпват в нея, може да си представим някои неща…” Но в този силно престижен и туристически район е нормално богатите чужденци да купуват ваканционни имоти, в които живеят само няколко дни или седмици в годината. Трудно е да се отсее плявата от зърното.

Каквото и да става, с публичната продажба на търг, съкооператорите се надяват да си върнат няколко десетки хиляди франка неплатени такси. По-големият апартамент – две стаи с балкон, е оенен на 920 000 франка от публичния съдебен изпълнител. По-малкият, едностаен, на 190 000 франка. Сума, която е доста под пазарната им стойност, отбелязва познавач на местния имотен пазар. “Би трябвало лесно да се продадат за 10, 15% отгоре”.

Интервю с Оливие Лоншан

Шефът на финансите и данъците в Берн Оливие Лоншан често се е занимавал със случаи на пране на пари в Швейцария.

Дали пазарът за недвижими имоти на Ривиерата във Во е особено подходящ за пране на пари?

Нищо не ни позволява да го твърдим. Но можем да кажем, че навсякъде където пазарът на недвижими имоти е динамичен, или имотите имат висока стойност и се продават лесно, съществува повишен риск. Такъв е случаят в Женева, в Монтрьо също.

Контролът достатъчен ли е?

Недвижимите имоти не са обект на Закона срещу прането на пари. Това е пропуск на швейцарското законодателство, който дори професионалистите в бранша признават. Ако парите, предназначени за купуване на недвижим имот идват от швейцарска банка, тя е тази, която трябва да приложи Закона. Този закон задължава да се знае кой е бенефициентът на сметките, какви са икономическите дейности, с които се оправдават средствата и да се обявят евентуални съмнения за незаконност.

Какво ви говори тази афера?

По-скоро съм шокиран от нейната финансова страна. Прокуратурата говори за 15 млн. швейцарски франка, които са конфискувани, което не е малко. Можем да се питаме дали банките са изпълнили дълга си за проучване според Закона срещу прането на пари. Финансовите посредници рядко са преследвани от прокуратурата в този тип афери, техните адвокати са много упорити. Те обаче са първите носещи отговoрност за коректното прилагане на Закона.

Превод Биволъ

От редакцията:

Биволъ припомня, че Евелин Банев – Брендо беше освободен от българския съд и се намира под домашен арест.

Разследване на Капитал, направено с помощта на Биволъ и Organized Crime and Corruption Reporting Project разкри някои неизвестни до момента връзки в мрежата на Брендо. Оказа се, че финансовите посредници на Евелин Банев в Австрия са едни и същи с тези на Моника Станишева, съпруга на шефа на БСП и ПЕС Сергей Станишев и Анелия Крушкова, бивша шефка на Държавната агенция по туризъм.

Вижте превода на английски на статията от Капитал тук:

https://www.bivol.bg/monika-brendo-english.html

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also