monika-brendo

Швейцарската мрежа на „краля на кокаина“

Марио Тони, Льо Курие, Женева, 04.04.2014·

Пране на пари. Кланът на българина Евелин Банев, осъден през 2013 г. в своята страна е укрил милиони в швейцарски банки и притежава апартаменти в Монтрьо.

На 23 май два кокетни апартамента в центъра на Монтрьо ще бъдат продадени на търг от Службата за съдебни преследвания на Ривиерата във Во (кантона Во в Швейцария б.прев.). Вече няколко години техните собственици – две сестри от София – не са плащали таксите за кооперацията и различните данъци за собствеността. Процедурата за публична продажба е задвижена, както се прави редовно. В резиденцията Бо-Седр този епилог се чака отдавна.

Всъщност, зад този банален административен акт се крие заплетена история, достойна за холивудски филм. Сценарият смесва трафик на дрога в големи размери между Латинска Америка и Европа, пране на пари в различни страни, сред които и Швейцария, съмнителни инвестиции в имоти на брега на езерото Леман… Без да броим убийството през 2005 г. на един от героите на тази афера в България.

Начело на тази обширна мрежа е един ключов персонаж: българинът Евелин Банев – Брендо, наречен също „кралят на кокаина“. През февруари 2013 този мъж на 50 е осъден от съда в София на седем години и половина затвор за пране на пари от трафика на дрога. Екстрадиран в Италия малко след това, той получи двайсетгодишна присъда. Двете дискретни собственички в Монтрьо са били част от клана. Като съучастнички, те са осъдени на три години условно. Едната от тях е бившата жена на „шефа“ (става въпрос за бившата жена на Брендо – Моника и сестра й Десислава).

Без много шум, тази афера занимава швейцарската прокуратура от февруари 2008 г., след молба за съдебна взаимопомощ от България „Прокуратурата води наказателно разследване по подозрения в пране на пари в особено големи размери и принадлежност към престъпна организация“ – потвърждава говорителката Жанет Балмер. Общо около 15 млн. франка, вложени в швейцарски банки, са били секвестирани, както и апартаментите в Монтрьо, посочва тя. Разследването продължава.

Дванайсет заподозрени

Към момента дванайсет лица са заподозрени в Швейцария, уточнява Прокуратурата. През последните години някои от тях са обект на присъди от Наказателния федерален съд, докато обжалват предварителния си арест. Научаваме подробноси за техните предполагаеми дейности, включително и на един българин, екстрадиран от Словения през 2011 г.: „А. е заподозрян, че е дясната ръка на Б. (Брендо б.ред.), основно натоварен с установяването и управлението на икономическите и финансови структури, обслужващи дейностите по изпиране на парите.“

Помощникът управлявал в Швейцария многобройни банкови сметки, но също и фирми, и недвижима собственост, сочи постановлението на съда. Заподозреният се появява като бенефициент на сметки отворени от Брендо и бившата му съпруга, чиито пари са послужили за гаранция за покупката на апартаментите в Монтрьо. Споменато е също придобиването на вила в Женева за 3 милиона евро. „Дясната ръка“ обаче е пуснат на свобода през 2012 г. сигнализира прокуратурата.

Тази съдебна литература разкрива дейността на клана. Като опитът през 2005 г. да се внесе депозит от 1 млн. евро в дребни банкноти на гишето на швейцарска банка, „който служителите са отказали“. Друг пример: през 2006 г. член на мрежата пробва да прекара 2,5 млн. евро от Испания. „Парите, скрити в автомобила, са конфискувани на френско-испанската граница, като са били предназначени за Цюрих, за депозит в банка“, пише съдът. За оправдаване на произхода на средствата многократно са използвани фалшифицирани документи.

Необитавани жилища

Дали в Монтрьо знаят за съмненията, тегнещи над тази криминална мрежа? Сред хората, с които разговаряхме – всички желаещи анонимност – някои признават смътно, че са се съмнявали в нещо. Администраторът на кооперацията не ни казва нищо с мотива, че личният живот на собствениците не го засяга. Едно е сигурно обаче – никой от съседите никога не е виждал двете български сестри. Според нашите източници апартаментите са празни и никога не са били обитавани.

„Това не ме учудва толкова, реагира адвокатът на управата на кооперацията. Когато клиенти от чужбина плащат недвижимостта кеш и никога не стъпват в нея, може да си представим някои неща…“ Но в този силно престижен и туристически район е нормално богатите чужденци да купуват ваканционни имоти, в които живеят само няколко дни или седмици в годината. Трудно е да се отсее плявата от зърното.

Каквото и да става, с публичната продажба на търг, съкооператорите се надяват да си върнат няколко десетки хиляди франка неплатени такси. По-големият апартамент – две стаи с балкон, е оенен на 920 000 франка от публичния съдебен изпълнител. По-малкият, едностаен, на 190 000 франка. Сума, която е доста под пазарната им стойност, отбелязва познавач на местния имотен пазар. „Би трябвало лесно да се продадат за 10, 15% отгоре“.

Интервю с Оливие Лоншан

Шефът на финансите и данъците в Берн Оливие Лоншан често се е занимавал със случаи на пране на пари в Швейцария.

Дали пазарът за недвижими имоти на Ривиерата във Во е особено подходящ за пране на пари?

Нищо не ни позволява да го твърдим. Но можем да кажем, че навсякъде където пазарът на недвижими имоти е динамичен, или имотите имат висока стойност и се продават лесно, съществува повишен риск. Такъв е случаят в Женева, в Монтрьо също.

Контролът достатъчен ли е?

Недвижимите имоти не са обект на Закона срещу прането на пари. Това е пропуск на швейцарското законодателство, който дори професионалистите в бранша признават. Ако парите, предназначени за купуване на недвижим имот идват от швейцарска банка, тя е тази, която трябва да приложи Закона. Този закон задължава да се знае кой е бенефициентът на сметките, какви са икономическите дейности, с които се оправдават средствата и да се обявят евентуални съмнения за незаконност.

Какво ви говори тази афера?

По-скоро съм шокиран от нейната финансова страна. Прокуратурата говори за 15 млн. швейцарски франка, които са конфискувани, което не е малко. Можем да се питаме дали банките са изпълнили дълга си за проучване според Закона срещу прането на пари. Финансовите посредници рядко са преследвани от прокуратурата в този тип афери, техните адвокати са много упорити. Те обаче са първите носещи отговoрност за коректното прилагане на Закона.

Превод Биволъ

От редакцията:

Биволъ припомня, че Евелин Банев – Брендо беше освободен от българския съд и се намира под домашен арест.

Разследване на Капитал, направено с помощта на Биволъ и Organized Crime and Corruption Reporting Project разкри някои неизвестни до момента връзки в мрежата на Брендо. Оказа се, че финансовите посредници на Евелин Банев в Австрия са едни и същи с тези на Моника Станишева, съпруга на шефа на БСП и ПЕС Сергей Станишев и Анелия Крушкова, бивша шефка на Държавната агенция по туризъм.

Вижте превода на английски на статията от Капитал тук:

https://www.bivol.bg/monika-brendo-english.html

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet

This post is also available in: English