ДАНС и КПКОНПИ работят по случая

Уволнен е директорът, пробутвал тайно турска банка в пристанищата ни

Човекът на СЕК Добромир Янев бе шеф на "Пристанищна инфраструктура" от август до 1 февруари. Брат му е новият зам.-областен управител на Бургас
Екип на Биволъ

Миналата есен офис на турска банка в България получава по мейл офертите на други банки в страната към едно държавно дружество, подадени в рамки на конкурс за избор на обслужващи сметките в този второстепенен бюджетен разпоредител, за да предложи по-изгодни условия, показват документите, с които „Биволъ“ разполага. Мейлът е изпратен от досегашния и.д. генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ Добромир Янев. През август 2021 г. той поема едно от ключовите държавни дружества в Министерството на транспорта и съобщенията, бидейки същевременно неотписан като съдружник в поне 1 фирма и 1 сдружение. Назначението му и членовете на борда на директорите става по време на служебния министър на транспорта Георги Тодоров в първия кабинет „Янев“ и се проверява от КПКОНПИ. Тодоров, наследилият го във втория служебен кабинет Христо Алексиев и новият министър Николай Събев издават заповеди за отмяна на насрочваните конкурси за нов генерален директор. Добромир Янев е бивш кандидат за общински съветник на местните избори в Бургас от партията-мандатоносител Средна европейска класа, използвана за регистрация от управляващата ПП „Продължаваме промяната“. Въпреки проверките на КПКОНПИ и ДАНС, през декември 2021 г. министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев в писмо до “Биволъ” отказва да уволни Янев. А на 1 февруари 2022 г. изведнъж обявява, че е освободен, без да е проведен конкурс за нов генерален директор. Същевременно брат на довчерашния директор на ДППИ – Пламен Янев само преди дни е назначен за зам.-областен управител на Област Бургас. 

На 23 декември 2021 г. “Биволъ” е получил отговор от името на министъра на транспорта Николай Събев относно скандалната дейност на 40-годишния бургаски финансист начело на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ). След цели 6 месеца начело на ДППИ,

Транспортното ведомство най-накрая сменя Янев

На 1 февруари 2022 г. от пресцентъра на МТ информираха, че Анна Натова е назначена за генерален директор на ДППИ “до провеждане на конкурсна процедура”. А Добромир Янев е “освободен като временно изпълняващ длъжността генерален директор”.

Назначението на 40-годишния финансист без ценз на ключовата позиция като и.д. генерален директор на ДППИ за пореден път потвърждава съмненията на „Биволъ“ за частичната „подмяна“ при кадровата политика в двете служебни и редовното правителства т.г. Но не само самото назначение на Янев преди 6 месеца се проверява от службите.

Добромир Янев Снимка: chernomorie-bg.com

„Биволъ“ се сдоби с документ, който може да е основание за подозрения в дръжавна измяна при предоставяне на държавен финансов ресурс на Република България на частна банкова институция от трети страни извън Европейския съюз.

Сайтът „Биволъ“ е уведомил Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за спорния „конкурс“ на Добримир Янев за избор на банки. Съответният сигнал се проверява от ДАНС.

Самият Янев твърди, че нито е бил длъжен да напуска фирмите си, нито впоследствие е избрана турската банка за една от обслужващите ДППИ. Защо бургаският финансист остава на ключовия за морския транспорт пост почти половин година?

Милиардите на българските пристанища – в турска банка?

На 21 октомври 2021 г. Добромир Янев пише писмо до директора на софийския офис на турската чаатна банка Ziraat BankasiЮмит Топджу. Оказа се, че на 20 октомври е имал среща с един от ръководителите на софийския филиал на турската банка Иса Айдоган.

Писмото на Добромир Янев до Ziraat Bankasi от 21.10.2021 г.  (Източник: "Биволъ") 

Той изпраща на него и на Топджу таблицата на ДППИ с резултатите от проведения конкурс сред българските банки за обслужване на операциите на дружеството. И предлага турците да предложат своя оферта, изразявайки надежда за скорошно сътрудничество.

Офисът на “Зираат” Банк в София

Според източниците на „Биволъ“, турската банка е получила оферта за първия договор без да е минала през Закона за обществените поръчки (ЗОП), който предполага праг за сключване на договори при суми над 50 хил. лв.

Условиято в проектодиговора за 30 000 лв. за срок от 3 години, което условие настъпи първо, практически предполага пряко възлагане. Впоследствие обаче държавното предприятие може да сключва съответни анекси към първоначалния договор, ако примерно сумата от 30 000 лв, за банкови такси се окаже твърде ниска. Общо в дружеството работят около 400 души, което означава, че само за заплатите при минимума от 1 500 – 2 000 лв. на месец, операциите възлизат на 6 – 8 млн. лв.

В поканата за участие към банковите истинтитуции (вижте я във файла долу) пише следното по повод тази сума:

“С оглед на нетната експозиция на паричните средства и правилата за концентрация, Възложителят предвижда да сключи договори за финансови услуги за срок от 3 (три) години или до достигане на сумата от 30 000,00 (тридесет хиляди) лв. без ДДС, която е максималния финансов ресурс за целия срок на договорите за всички изпълнители. 

Покана за участие

Покана за участие: „Предоставяне на финансови услуги от кредитни или финансови институции на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” (Източник: "Биволъ") 

Възложителят ще възложи директно обществената поръчка на основание чл. 20, ал. 4, т. 3 от ЗОП, предвид прогнозната стойност на поръчката, която е до 30 000,00 /тридесет хиляди/ лв. без ДДС” 

Ако с цел заобикаляне на ЗОП, се сключва договор на сума под прага от 50-те хиляди, значи следва да бъдат сключени още редица анекси, за да може банката да обслужва по-нататъчните операции на едно дръжавно дружество.

Праговете по Закона за обществените поръчки (Източник: Lex.bg, скрийншот: “Биволъ”)

Освен това, ДППИ има договори за обслужване с три български банки – „ДСК“ на унгарската банкова група OTP Group, „Пощенска банка“ на гръцката Postbank и свързаната с „Химимпорт“ (Варна) „Централна кооперативна банка“АД (ЦКБ).

Тръжната процедура на ДППИ

На 2 ноември 2021 г., доста след приключването на конкурса, от офиса на турската банка отговарят на Добромир Янев (вижте скрийншота на имейла долу).  Същевременно в сайта на ДППИ е публикувана само обява (вижте снимката горе) за процедурата, не и е резултатите от нея.

На запитване по телефона от ДППИ отказаха да дадат информация, въпреки че резултатите от конкурса би трябвало да бъдат публични.

Христо Алексиев, по чието време се провежда конкурсът за избор на банките в ДППИ, бе озадачен от информацията на „Биволъ“, че Добромир Янев е изпращал мейл до чуждестранна банка с прикачените оферти и таблицата с условията за обслужване на други конкурентни банкови институции.

„По принцип, не е много правилно, не е коректно това“.

Отговорът на имейл офертата от “Зираат” (Източник: “Биволъ”)

Според него тепърва научава за този подход на шефа на ДППИ към проведения конкурс. Ексминистърът поясни, че при приключването на такава процедура Янев е бил длъжен да уведоми Дирекцията „Контрол на търговски дружества“ в МТИТС.

Нали, има си закон, който те (ДППИ) трябва да спазват“.

Приложение № 1 – образец на оферта

„Ако фактологията е такава, то дирекцията „Вътрешен одит“ трябва да провери по какъв начин и дали коректно е проведен конкурсът за избор на обслужващите банки“, смята Алексиев.

„Аз това не го знаех, нямах го като информация“.

„Ако е така, то не е редно, защото ти така ги информираш за условията на другите“, казва ексминистърът.

Христо Алексиев (Снимка: в. Дума)

„По принцип, всички цени, оферти, условията, трябва да отворят наведнъж, за да има конкуренция, иначе не е много коректно“, смята Христо Алексиев.

Той поясни, че при установени от „Вътрешен одит“ нарушения се сезира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) към Министерството на финансите, а също така Прокуратурата и др. компетентни органи.

Поредното политическо назначение

На 4 август 2021 г. 40-годишен финансист от Бургас без никакъв опит в транспортния сектор Добромир Георгиев Янев е назначен за генерален директор на ДППИ. Заповедта за това е на Георги Тодоров – бившия служебен министър на транспорта в първия кабинет на Стефан Янев. Директорът е “спуснат” без конкурс и опит в структурата, докато в министерството тече редовен конкурс за длъжността. Кандидатите в конкурса обаче са били дисквалифицирани, а самият конкурс според изискванията на Закона – отменен!

Скрийншот: “Биволъ”

Председател на Управителния съвет (УС) дотогава е Ангел Забуртов. В УС, освен Янев, тогава влизат Ивайло Иванов и Георги Димитров. Всичко това се случва при вече обявен от тогавашния министър Тодоров конкурс за генерален директор, стартиран по-рано, на 16-ти юли.

Кандидат-съветникът от СЕК (18-ти в листата на изборите от 2019 г.) Добромир Янев е назначен за временно изпълняващ длъжността в ДППИ, като предстои да остане на поста до назначаването на нов генерален директор, който ще бъде избран с конкурс. 

протокол.jpg

Протоколът на "Фин експерт Бургас" ЕООД

Добромир Янев е с икономическо образование и през 2019 г. е кандидат за общински съветник в Бургас от листата на “Средна европейска класа”. Той беше поставен под номер 18 в листата на СЕК, която бе водена от зам.-председателя на СЕК и настоящ депутат Константин Бачийски.

Бачийски, както е известно, е сред предоставилите документите на СЕК на новите управляващи от „Продължаваме промяната“ за регистрация на парламентарните избори от 14 ноември в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Добромир Янев е председател и член на УС на “С мисъл за всеки”. В сайта на организацията във визитката срещу въпроса “Кои сме ние?” пише:

Скрийншот: “Биволъ”

“Група ентусиасти,  които вярват че хората са най-важните за всяка компания и всяко общество”.

“Ние вярваме, че основният приоритет на всеки служител, работодател и въобще човек е развитието на човешкия потенциал. Искаме да помогнем за това развитие, като споделяме наш и чужд опит, разпространяваме полезни съвети и подпомагаме разрастването на мрежата от контакти на всеки, който го желае и се нуждае”.

“Заместник-председател и член на УС на същото сдружение е братът на Добромир ЯневПламен Янев, който е близък до председателя на СЕК – Константин Бачийски”, писа още сайтът „Черноморие“.

„По време на предизборната кампания за местния вот през 2019 г. Пламен Янев (вижте видеото долу) е работил в щаба на партията. СЕК е опозиция в Общинския съвет на Бургас, където е представлявана от петима съветници. На редовните парламентарни избори през април тази година партията се яви в коалиция с ВМРО“, писа още изданието. Преди години е известен като областен координатор на неактуалната вече партия “България на гражданите” на Миглена Кунева.

Само преди дни гореспоменатият топ активист на СЕК и “Продължаваме промяната”Пламен Янев, е назначен на важна държавна длъжност – зам.-областен управител на Бургас, научи “Биволъ”. Както е известно, областни и зам.-областни упртавители се назначават от Министерски съвет с подпис на министър-председателя, така че очевидно премиерът Кирил Петков даде този пост на човека на съпартиеца си в Бургас Бачийски.

Човекът с шампанското е Пламен Янев, брат на Добромир Янев (Видео: Flagman / YouTube)

Назначен, преди да е излязъл от фирмите си?

Засега единствената национална медия, обърнала внимание на спорното назначение на Добромир Янев, е сайтът Actualno.com., написал за казуса през октомври 2021 г. Медията се пита в материала си:

„доколко законно е назначението на Янев?“.

Според направената от сайта справка в Търговския регистър, към онзи момент той е представляващ сдружението „С мисъл за всеки“, което е с нестопанска цел. И е едноличен собственик и управител на „Фин Експерт Бургас“ ЕООД. Въпросната фирма е работила за определени банкови институции, според анонса и на самия Янев, което е пряко в конфликт на интереси с неговата длъжност като Директор на едно от най-голямите и оборотни държавни предприятия. Особено с първата си инициатива да вкара определена банка в неговата дейност. Преките интереси за частния бизнес от подобни действия на държавния директор, могат да бъдат извлечени и в бъдеще време. Според информация на запознати, Янев е имал взаимоотношения с редица от банките, които са работили и с ДППИ.

Предметът на дейност на фирмата е оповестен като следният:

„Консултантски услуги в сферата на финансите, счетоводството и застраховането; покупка на стоки или други вещи с цел препродажба в първоначален, преработен или обработен вид; продажба на стоки от собствено производство; търговско представителство и посредничество; комисионни, спедиционни и превозни сделки; складови сделки; лицензионни сделки; стоков контрол; сделки с интелектуална собственост; хотелиерски, туристически, рекламни, информационни, програмни, импресарски или други услуги; покупка, строеж или обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба; лизинг“.

“С мисъл за всеки”

Дружеството е учредено на 29 март 2021 г. и вписано в Търговския регистър в началото на април т.г. Има редица изисквания в Закона за публичните предприятия за управител или член на колективен орган за управление и контрол на публично предприятие. Посочени са изчерпателно в чл. 20, ал. 1. Едно от тях, визирано в точка 10, е да „не извършва търговски сделки от свое или от чуждо име“.

Дружество с участие на Добромир Янев  и роднината му Любка Атанасова Янева има и фирма ЛАД 59 ЕООД, което получи коронасубсидии на 2021-02-01 в размер на 4 638 лв. Същата дама наред с брата на Добримир Янев, Пламен Георгиев Янев, е в борда на дружеството „ИП 01“ с почти 42 000 лв. дългове към Националната агенция за приходите (НАП), става ясно от търсачката на „Биволъ“ и BIRD.bg (вижте скрийншота със сумите в червено). Членовете на семейството на Добромир Янев – братът му Пламен ЯневЛюбка Янева и Таня Серафимова Янева са също така съдружници във фирмите като „Корект Консулт“ и „Корект – Любка Янева“.

Бидейки управител, собственик и съдружник в повече от едно търговско дружество Добромир Янев към онзи момент, генералният директор на ДППИ изглежда не е отговарял на това изискване. Въпреки това обаче, в деня на назначението си той е декларирал изрично следното: „Не извършвам търговски сделки от свое или от чуждо име“.

„Известно ми е, че за неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от НК“.

Декларация по чл.20 от ЗПП ред

Допуснати до устната част на конкурса са: Евгений Москов, Петър Сеферов, Ивайло Иванов и Ангел Забуртов.  Но се назначава човек без опит, млад финансист, с политически връзки в кръга около тогавашния министър на икономиката Кирил Петков, топло посрещан по време пътуванията си в Бургаска област от партийния шеф на новоназначения и брат му – Константин Бачийски.

Според вътрешни източници от Министерството на транспорта именно Бачийски може да е лобирал за назначението на своя човек на ключовата длъжност. Както е известно, братът на Добромир Янев – Пламен Янев е член на ръководството на СЕК, близък до Бачийски. Тогава от Actualno.com отправят запитване по казуса с назначението на Янев до служебния министър на транспорта Христо Алексиев. На 11 ноември 21, три дни преди последните парламентарни предсрочни избори, медията получава отговор.

Скрийншот: “Биволъ”

„Накратко, според него, нарушение няма, въпреки че Янев извършва търговска дейност. Причината – извършваната дейност не била сходна с дейността на “Пристанищна инфраструктура”, писа Actualno. Но сред посочените в Търговския регистър дейности на „Фин Експерт Бургас“ ЕООД са и: „спедиционни и превозни сделки“, които имат директно отношение към трансопртния сектор.

Освен това отговаря ли на ценза за тази длъжност със задължителния 5-годишен опит. Ако инспекторатът признава, че дейността на Добромир Янев като финансист не е била „сходна“,

какво изобщо прави той в борда на една от водещите транспортни дружества в държавния сектор?

Освен това, ако не е напуснал частните си фирми и сдружения към момента на назначаването, защо все още оглавява държавното предприятие?

чл. 21 ЗДСл

Питаме доскорошния служебен транспортен министър Христо Алексиев, който е наредил проверката по сигнала на сайта „Актуално“ за назначението на Добромир Янев. Аз го дадох на Инспектората и на „Вътрешен одит“, коментира ексминистърът пред „Биволъ“.

По думите му, върнатият от експертите отговор бил, че не е налице нарушение или евентуален конфликт на интереси.

„Да, по принцип е така, извършиха проверка и това са заключенията“.

„По принцип, ако не работи в същата сфера, няма конфликт (на интереси)“, смята Алексиев.

Скрийншот: “Биволъ”

Янев: Не съм длъжен да излизам от фирмите си

Добромир Янев отрече да е бил в нарушение като не е излязъл от фирмите си при назначаването си в дръжавно дружество:

„Не излязох, защото не съм длъжен да излизам“.

Нямал задължение и по закон. Пред „Биволъ“ той признава, че заради сигнала на „Актуално“ „в момента върви проверка на КПКОНПИ“.

заличени данни.pdf

Учредителният акт на "Фин Експерт Бургас" ЕООД със заличени данни 

„И? Проверяват, пишат, КПКОНПИ ме проверяват“.

„Разбира се, това не дредбно нещо, процедурата и системите са задействани“, призна Янев.

„Установено е, че няма конфликт на интереси“, твърди Янев.

„Аз като подписвам не съм хванат от улицата, цял живот се занимавам с правни документи“.

„И да не си мислите, че са ме взели от небесата?‘, пита реторични Добромир Янев, който както е известно е бивш кандидат-съветник на СЕК.

Декларация за съгласие

Декларацията за съгласие на Добромир Янев - "Фин Експерт Бургас" ЕООД 

„Е и?“, отговаря пак Янев на въпроса дали има опит в транспортния бранш.

„Цял живот разписвам документи, договори и анализи“.

По данните му за избра на банките на ДПИИ са били отправени покани към „абсолютно всичките“ 26 банки в България и клоновете на чуждестранни такива. Само шест били подали офертите.

И само с пет от тях накрая са сключени договорите за обслужване, като Добромир Янев отказа да ги назове, понеже било „публична информация“. Само с едната не е подписано „поради изключително неизгодните условия“.

С турската банка „Зираат“ обаче не било подписано:

 „Те не дадоха оферта въобще“.

„Намерете си информацията, няма нищо скрито, всичко е явно“, препоръча ни Добромир Янев по повод спорната процедура в ДППИ.

Същевременно документите казват друго – трябва да е подал съответен протокол, че ще заеме ръководна длъжност в друго дружество (вижте Декларацията за съгласие горе). Както и в Търговския регистър, в съответния Учредителен акт (вижте горе) са посочени дейностите “Спедиционни и превозни дейности”, което се отнася към сектора “Транспорт” в компетенциите на ДППИ и МТС. Това означава, че евентуалният риск от наличие на конфликт на интереси все пак е налице.



Чл. 20, т. 10 и т. 11 от Закона за публичните предприятия, на които Добромир Янев не отговаря

По този начин нарушени са точките 10 и 11 от чл. 20 на Закона за публичните предприятия (ЗПП), по които като член на УС на ДППИ Добромир Янев не бива да извършва търговски сделки от свое или чуждо име и да бъде бъде съдружник в “командни или дружества с ограничена отговорност”, каквито са участията му според Търговския регистър. Самият Закон /ЗППИ/ е приет преди няколко години по изискване на ЕК, за да се синхронизира българското законодателство с европейските изисквания за превенция и предотвратяване на корупцията в държавните публични сектори. Неговото неспазване или погазване, което се забелязва напоследък, е тежък удар върху европейските принципи в законодателството ни и увеличават вероятността България да падне още надолу, като първенец в ЕС по корупция! 

Бившият служебен министър Георги Тодоров отказа да коментира за „Биволъ“ назначението си, понеже, бил по срещи и не можел да говори по телефона. От софийския офис на „Зираат Банкасъ“ получиха, но не отговориха на писменото запитване на медията ни.

Новият министър Николай Събев брани Янев и ДППИ

На какво основание със заповедта Ви е отменен конкурсът за избор на нов генерален директор на ДППИ?

Конкурсът за избор на генерален директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ бе прекратен във връзка с провеждането на кадровата политика в органите на изпълнителната власт и публичните предприятия, с цел повишаване на прозрачността, публичността и оповестяването на критериите относто конкурсните процедури за избор на органи за управление и надзор на дружествата с държавно участие.

Заповедта на Николай Събев

Ще осъществите ли проверка на базата на какъв ценз, по чия препоръка и с чии политически протекции г-н Добромир Янев е назначен за генерален директор на ДППИ?

Образователно-квалификационната степен, която притежава Добромир Янев е завършена степен бакалавър „Финасово дело“ в Стопанска академия „Д.А. Ценов“, град Свищов и степен магистър „Банков мениджмънт“, в същия унивеситет.

Той е назначен за временно изпълняващ длъжността генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ със заповед на служебния министър Георги Тодоров.

Г-н Добромир Янев към момента има статут на и.д. генерален директор ли е или на титуляр, подавал ли е заявка за участие в отменения конкурс за избор на нов генерален директор?

Николай Събев: Договорът му за възлагане на управлението на предприятието е със срок до провеждането на конкурсна процедура. Той не е подавал документи за участие в конкурса за избор на генерален директор на ДППИ.

Ще осъществите ли проверка на решението на Инспектората на МТИТС и „Вътрешен одит“ в МТИТС, които по разпореждане на бившия служебен министър г-н Христо Алексиев извършват проверката по сигнала на сайта „Актуално“ за незаконосъобразното назначение на г-н Добромир Янев в ДППИ без конкурс, без ценз и при активното му участие в редица частни фирми?

Няма как да се провежда конкурс за назначение, което е за заемане на длъжността „до провеждане на конкурс“. Добромир Янев е собственик на една фирма, регистрина през април т.г., преди да бъде назначен за директор на ДППИ. Фирмата няма персонал. Участва и в едно сдружение с нестопанска цел, което не извършва дейност.

Новият министър на транспорта Николай Събев (Снимка: Офнюз)

Според Инспектората и „Вътрешен одит“ на МТИТС, г-н Добромир Янев не бил в конфликт на интереси, понеже не е работил в транспортния сектор, тогава как е покрил условието за 5 години опит в транспортния сектор? Има ли такова изискване за временно заемащ длъжността?

Това, наистина е така. Законът за публичните предприятия, чл. 20, изисква най-малко 5 (пет) години професионален опит. Обстоятелство е вписано в подадената от Добромир Янев декларация.

Според Инспектората и „Вътрешен одит“ на МТИТС, г-н Добромир Янев не бил в конфликт на интереси, но едно от дружествата му има сред споменати дейности „спедиторски услуги“, това не ли е наличие на евентуален риск от конфликт на интереси?

Предметът на дейност на дружество е консултантски услуги в сферата на финансите, кредитирането и застраховането. Конкретно услугите, които предлага са консултиране на фирми и физически лица за намиране на най-доброто банково финансиране за техните нужди. В предметът на дейност

не са записани спедиторски услуги

Спедиционните и превозни дейности не ги вижда в предмета на дейност на "Фин Експерт Бургас" ЕООД вече трети пореден министър. Скрийншот: "Биволъ"

На 21 октомври 2021 г. г-н Добромир Янев изпраща мейл, с копие на който „Биволъ“ разполага, до ръководството на клона в София на турската банка „Зираат банкасъ“, в който посочва, че прикачва офертите на другите подали оферти за участие в конкурса на ДППИ за избор на обслужващи банки, както и таблицата с техните условия. Това не ли е нарушение на законодателството и на нормите за една тръжна процедура, в ущърб на едни участниците в полза на други?

заповед 203.pdf

Заповедта на служебния министър Георги Тодоров от 4 август 2021 г. за назначаването на Добромир Янев 

Процедурата за избор на обслужващи банки е приключила към момента на посочената от вас дата, 21 октомври. Във връзка с изпратеното съобщение по електронна поща, г-н Янев обясни, че целта му е била да получи по-ниски банкови такси, тъй като дружеството всеки месец плаща между 10-15 хил. лв. такси за наличности по сметки. Добромир Янев поясни, че не е изпращал конфиденциална информация, а само стандарнти условия при който дружеството работи в момента. В крайна сметка са подписани договори единствено с банките участвали в конкурса.

Има ли налице необходимостта от допълнителна проверка за наличие на риск от държавна измяна, при положение, че чуждестранна банка от трета държава извън ЕС и извън правомощията на БНБ и ЕЦБ получава информация за финансовите условия на банките, обслужващи стратегическо държавно предприятие?

Стандартните условия на банките не са тайна. Всички банки, опериращи на територията на страната притежават лиценз от БНБ и дейността им е подчинена и се контролира от БНБ съгласно всички закони на Република България.

Заповедта на Христо Алексиев

Има ли налице основания за проверка на обстоятелствата около подаването от ДППИ и г-н Добромир Янев и приемането от страна на Дирекция „Концесии и контрол върху дейността на търговските дружества и държавните предприятия“ на доклада за проведения конкурс за избор на обслужващите банки за нуждите на ДППИ?

В изпълнение на разпоредбите на Закона за публичните предприятия и правилиника за неговото прилагане органът, упражняващ правата на държавата, не се намесва в управлението или в текущата оперативна дейност на публичното предприятие. В следствие, на което Министерството на транспорта и съобщенията няма как да се произнесе по въпросния конкурс за избор на обслужваща банка.

В настоящия момент текат проверки срещу г-н Добромир Янев в КПКОНПИ и ДАНС. Това не ли е основание за незабавното му отстраняване, а също така за провеждане на нов конкурс за избор на УС на ДППИ съобразно законодателството?

В случай на провека, органите на реда са тези, които ще се произнесат дали действията на Добромир Янев са били законосъобразни.

Новият министър на транспорта Николай Събев очевидно е за "ненамесата" на държавата и в държавните предприятия (Видео: "Дневник")

Новият министър на транспорта Николай Събев е милионерът-основател на куриерската и спедиционна компания “Еконт”, чиято дейност също донякъде е в сектора “Транспорт”. За него се знаеше от интервютата на Кирил Петков, че ще бъде кандидатът за шеф на транспортното ведомство. Той е избран за народен представител в 47-то Народно Събрание като кандидат на “Продължаваме промяната” в Русе, която е коалиционен партньор на СЕК и използва регистрацията й в ЦИК за участието в изборите през ноември 2021 г.

СЕК и интереси на Доган прозират зад назначението?

„Биволъ“ има обосновани подозрения, че назначаването на Добромир Янев и използването на банка в Република Турция няма как да не е свързано и с най-мащабния проект на ДППИ – удълбочаването на пристанище „Варна“, от което имат интерес частното пристанище на ТЕЦ „Варна“, закупено от почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Както и друга компания, която има частно пристанище в района – „Агрополихим“ АД, предприятието-получател на пратката карбамид от Украйна, превозвано с кораба „Вера Су“.

Източник: Блогът на Георги Котев

Припомняме, че на 25 август 2021 г. тогавашният служебен министър на транспорта Георги Тодоров, същият, който е назначил в ДППИ Добромир Янев, е дал отчет пред Народното събрание за 393-те млн. лв. за задълбочаването на пристанище „Варна“. Самият Тодоров също е председател на борда на ДППИ, тъй че няма как да не е запознат в детайли с особеностите на водния транспорт и кадрите в сектора.

Служебният министър на транспорта Георги Тодоров доста неубедително се опита да защити пред парламента възложеното чрез инхаус поръчка за 393 млн. лв. удълбочаване на пристанище “Варна”, за което се говори от години, но реално бе задействано след като ТЕЦ “Варна”, към чието пристанище води единият от каналите, бе купен от почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Неорентираният служебен министър на транспорта Георги Тодоров (Снимка: Economic.bg)

Тогава министърът призна, че проектът е даден от ДППИ на друго държавно дружество с принциапл МТИТС„Транспортно строителство и възстановяване“ (ТСВ). ТСВ на свой ред е избрало консорциум от частни компании за изпълняване на проекта: „ЕС Билд“ ДЗЗД. В това ДЗЗД се оказа и скандалноизвестният подизпълнител, който е докарал дълбачките във Варна – ООО „Гидрострой“ (дъщерно дружество на ООО „Балтморгидрострой“) от третата държава извън ЕС – Руска Федерация, с регистрация в пристанищния гр. Калиниград на Балтийско море.

По този повод служебният министър обясни, че ТСВ имала „списък с 59 дружества“ като доставчици и изпълнители. На четири от тях била изпратила оферти и избрала точно “ЕС Билд” ДЗЗД за доставчик.

“Вероятно “Гидрострой” са представител на едно от съставните части на това ДЗЗД и вероятно заради това е избрана руската компания да извършва съответната дейност”, каза тогава Георги Тодоров.

Източник: Блогът на Георги Котев

Тогавашният министър увери депутатите, че договорът между ДППИ и ТСВ е бил сключен между двамата изпълнителни директори „без решение на УС“ на “Пристанищна инфраструктура”, на който по това време той е бил председател.

Дружеството с ограничена отговорност ООО „Гидрострой“ е учредено едва през 2015 г. в Калининградската област на Руска Федерация на адрес: гр. Калининград – 236022, ул. Мусоргского 10а.

Съгласно авторитетния руски частен търговски регистър Spark – Interfax, „Гидрострой“ досега е имала 109 съдебни и арбитражни дела „в качеството си на ответчик“ като 108 от тях са закрити.

„Основният вид дейност са изграждането на водни съоръжения“, пише за дружеството, което е собственост на 18 съдружници. Дружеството е изпълнител по поне 13 държавни поръчки в Руската федерация. Генералният директор е Оксьонов Александър Андреевич.

ООО “Гидрострой” Източник: Спарк-Интерфакс Скрийншот: “Биволъ”

Сред допълнителните дейности са: „Изграждане на жилищни и нежилищни помещемния“, „Изграждане на пристанищни съоръжения“, „изграждане на хидротехнически съоръжения“. А също така:

„Извършване на дъноочистващи, дъноудълбжаващи и брегоукрепващи дейности“.

Същевременно данните за годишните приходи на „Гидрострой“ показват, че за мащабите на руския пазар е малко предприятие: 1 938 620 000 рубли, което прави само 23,31 млн. евро.

Компанията се намира на 12 338-мото място по приходи в Руската федерация, на 967-то място по приходи в сектор „Строителство“ и на 90-тото място в региона Калиниградска област.

„Агрополихим“ с ДС-агенти в борда – също с пристанище

Припомняме, че българското предприятие “Агрополихим” АД (гр. Девня) – производител на азотни и фосфорни торове, е сред дружествата, които имат пристанище край Варна и се надяват на издълбаването му.

ДС – бордът на “Агрополихим” (Скрийншот: Биволъ, източник: Bird.bg)

Именно пристанището на „Агрополихим“ е било крайната дестинация на карбамида от пристанище „Южний“ в Одеска област (Украйна), който се превозвал от скандалноизвестния зааседнал кораб “Вера Су”.

Собственикът на това дружество е осветеният като агент на ДС Васил Александров, а предприятието се управлява от сина му Искър Василев Искров. Дружеството формално е собственост на регистрираната на Британските Вирджински острови офшорка.

Предприятието е получател на държавни субсидии и средства от еврофондове. Само за последните две години е получило над 1 млн. лв. корона-субсидии (вижте извадката), показва справката на “Биволъ”.

Като агенти на ДС излизат още двама от миналите през борда на директорите на предприятието: Христо Димитров Петров (съдружник в 5 фирми) – секретен сътрудник “Огнян”, и Мартин Георгиев Мартинов (съдружник в 3 фирми) – агент “Михайлов”. 

По темата работи и: Николай Марченко, “Биволъ” 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Вижте също / Read Also