Американските власти са обвинили биткойн платформата BTC-е в пране на пари и други финансови престъпления, а в Гърция е арестуван руския гражданин Александър Винник, който е стоял зад BTC-e чрез фирмата Canton Business Administration – съобщава Министерството на правосъдието на САЩ. 

От два дни виртуалната борса за криптовалути BTC-е не работи, като първоначалното съобщение беше, че има планирана поддръжка. Там са блокирани биткойни за стотици милиони долари.

В обвинителния акт (виж тук) се твърди, че BTC-е е трансферирала ресурси на стойност близо 4 милиарда долара и значителна част от тези пари са свързани с криминална дейност. Фирмата, която е предлага разменни услуги между различни криптовалути и теглена на средства в традиционни валути (долари и рубли) се е представяла като регистрирана в България, но управлявана по кипърското законодателство. Такива данни излизат и в авторитетния бизнес справочник на Bloomberg, като се позовават на информацията от уеб страницата на платформата.

Случаят напомня на затварянето на други големи борси за обмен на биткойни като Mт.Gоx и Liberty Reserve. Част от средствата откраднати отMт.Gоx са изпрани именно през BTC-e, уточнява се в американския обвинителен акт.Mт.Gоx стана жертва на хакерска атака през 2014. Тогава от тази виртуална борса бяха откраднати рекордните 850 000 биткойна. Според американските власти 306 853 (около 790 милиона долара по днешен курс) са отишли във виртуални портфейли, които са свързани с BTC-e. Винник е разполагал и с администраторски права в платформата.

Засега не е ясно дали платформата BTC-е е окончателно затворена след ареста на Винник или има и други администратори, които могат да отключат достъпа до портфейлите на недоволните клиенти на борсата, останали без достъп до виртуалните си пари. Спекулира се с твърде вероятната версия, че американските съдебни власти ще търсят чрез арестувания Винник достъп до администрацията на сайта, за да обезпечат наложените глоби: 110 милиона долара за BTC-e и още 12 милиона за Винник в лично качество.

В наличните данни не се открива следа от BTC-e в България

Проверка на Биволъ установи, че в нито един момент сайтът btc-e.com не е бил регистиран на името на фирма или лице свързано с България, нито се е хоствал на сървъри в страната. Сайтът е регистриран първоначално в Симферопол през 2011 г. от украинец и администриран от руснак, които вероятно са подставени лица (виж тук).

Според информацията от Wikipedia, платформата BTC-e е собственост на британската фирма Always Efficient LLP. Тя е контролирана от руснака Александър Буянов, а предишният собственик (до юли 2016 г.) е украинецът Андрей Швец. Лица с такива имена фигурират сред собствениците на недвижими имоти в България, но не и сред собствениците или управителите на компании, развиващи търговска дейност.

Също така лице на име Александър Винник няма бизнес или имоти в страната, а инкриминираната компания Canton Business Administration, регистрирана на Сейшелите, не е собственик или управител на български активи, установи проверка на Биволъ в Търговския регистър. 

При по-внимателен прочит на американския обвинителен акт се вижда, че сметките използвани за превръщане на биткойни в реални валути са били регистрирани в Кипър и Латвия, но не и в България.

В обвинителния акт обаче има заличени големи пасажи с имена на компании и физически лица, които също трябва да бъдат проверени за връзки с България. Това може да стане след запитване от МВР или Прокуратурата за по-подробна информация от американските власти.

Биволъ изпрати официално запитване до пресцентъра на МВР дали има данни Александър Винник или лица свързани с BTC-e да са оперирали в България или да са използвали български ресурси. Неофициалната информация от органите засега е, че няма установена такава дейност.

Проблем е обаче, че недоволни потребители от цял свят с блокирани средства в BTC-е обсъждат „българската връзка“, което при липса на достоверна официална информация подхранва конспиративни теории и може да навреди на имиджа на страната.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English