Болградската гимназия “Г.С.Раковски”, открита преди повече от век и половина. Снимка: Агенция “Фокус”

Текстът е публикуван в Еврочикаго. Биволъ го препечатва с предупреждение към сънародниците ни да не приемат като легитимна „Асоциацията на българите в чужбина“, оглавявана от одиозния варненски кмет Кирил Йорданов.

Тази публикация съдържа писмо на Дружеството на бесарабските българи “Кирил и Методий” – гр. Болград, Одеска област, Украйна, до българския външен министър Вигенин, носещо дата 7 март т.г. Както и цитати от писмо на същото Дружество до Вигенин от 14.11.2013 г., и от Отворено писмо до Виктор Юшченко, в качеството му президент на Украйна през 2008 г.

На срещата с българския външен министър, състояла се в началото на този месец в Одеса, той е бил информиран от Дружеството за нарушаването на правата на бесарабските българи и са му били предадени два документа – апел и предложения за конкретни мерки за развитие на българската общност в Украйна.

————————————————————————

Предложения за конкретни мерки за развитие и за възраждане на бесарабските българи, компактно проживяващи на юга на Одеска област

Уважаеми господин Вигенин!

Не еднократно сме поставели въпросите за правата на бесарабските българи още от времето на СССР и пред Украйна, както и пред официални лица на България.

Днес българската държава трябва да се обърни с лице към българската диаспора в Украйна. Трябва да има програма за възраждане на българите в чужбина, културна политика спрямо българските общности в чужбина. Най-големият проблем – асимилационният процес, той вече е много засилен. България трябва радикално да си промени отношението към украинските българи. Не трябва да са правят илюзии, че българите извън държавата ще оцеляват вечно. Никакви епизодични помощи, филмчета и букварчета няма да ги спасят. Те ще бъдат асимилирани, ще се преродят в други народности, ако България не промени коренно политиката си към тях. (Трябва в Бесарабия да се преродяват другите народности в българи, а не българите в руснаци, украинци). Ако България не промени коренно политиката си към бесарабските, украинските българи – в Украйна ще има още един паметник, като и в Малое Перещепино – на хан Кубрат.

Законодателството на Украйна предоставя на националните малцинства най-широки права, закрепени в Конституцията на Украйна и др. Закони за националните малцинства. Обаче практиката е друга. Асимилацията на бесарабските българи днес върви на пълни обороти и само с хуманитарна помощ тези проблеми няма да са решат България трябва радикално да си промени отношението към украинските българи. Гагаузите от Молдова имат подкрепа от Турция!!, днес и училището от с. Димитровка, Болградския р-н, има подкрепа от Турция. Гагаузите за България не са българи, а Турция ги признава като свои сънародници. В България трябва да разбират, че тази негативна тенденция трябва да бъди спряна. България трябва да си каже думата и по въпроса за румънския закон за опростяване на получаване на румънско гражданство на лица, които са румънски граждани преди 1940 г., и децата им до 3 поколение.

Нашите предложения

1. Възраждане на ролята на гр. Болград като на културен център на бесарабския край, какъвто е бил в 18-19 векове – установяване на културно-икономическите връзки с София, Варна, побратимяване на град Болград с град София или Варна ( Болград в свойто време беше както столица на бессарабските българи).

2. Максимално използване на държавно-обществени системи на организациите на Украйна, България, а също така и на международни организации, да се създадат по-ефективни условия за възраждане и развитие на културата на компактно проживяващи в Одеска област българи и гагаузи.

3. Да се развива и разпространява, полизирова бесарабската, българската култура и изкуство в Украйна.

4. В училищата на местата с компактно проживяващи българи и гагаузи трябва да се използва държавен и роден език. Има юридически основи за изучаванието на български език като роден език в общообразователните училища на Украйна.

5. Възстановяване на статута на Болградската гимназия.

5.1  Създаване на условия за възраждане на Болградската гимназия, като елитно учебно заведение, с цел випускниците му да могат да бъдат подготвени за кандидатстване не само в украински и български вузове, а и в други държави на Европа, необходимо е наличие на класове и интензивно обучение на български и английски езици.

6. Постепенно преминаване на предучилищни заведения и училища на роден и държавен езици.

7. Откриване на съвместни интернет-клубове (Украйна и България).

8. Установяване на културно-икономическите връзки на бесарабските села с българските побратими (Турция – вече предложи на Болградската администрация за установявани на културно-икономическите връзки на бесарабските села с компактно проживяващи гагаузи с турските градове).

9. Създаване на съвместни българо-украински предприятия, представителства в град Болград, Болградския район, за пласиране на български стоки в Болградски район, в Украйна, СНД.

10. Да бъде облегчен визовият режим за бесарабските българи, гагаузи. Опростяване на получаване на българско гражданство или зелена карта за бесарабските българи. Да се съдейства да се развиват регионите с компактното местоживеене на бесарабските малцинства (българите и гагаузите).

11. Да се разгледа въпроса за желаещи бесарабци и етнически българи от други държави да се преселят в прародината и да има реална програма за преселенците.

12. Осигуряване на жителите на Болградския район и извън него с достъпни съвременни средства за връзки – с пълен спектър на интерактивни мултимедийни услуги – телевизия, видео връзка, интернет, теле-, радио- студио .

Забележка. Създаване на съвместни предприятия (България-Украйна) за интерактивни мултимедийни услуги.

13.  Да се открие в Болград:

13.1 Филиал на Одеското българско консулство.

13.2 Представителство на Асоциацията на българите по света.

13.3 Интернет клуб (в областен център за българска култура в град Болград). Областен. Център за българската култура няма своя сграда.

13.4 Да се създаде съвместно украинско-българска туристическа компания в Болград.

13.5 Да се създаде бизнес-информационен център за съдействие в създаването на съвместни предприятия, обществени организации с България, Румъния, Молдова (Тараклия, Комрат), представителства в град Болград.

13.6 Да се създаде компютърен-информационен център за осигуряване на оперативна връзка между обществени организации, училища на Бесарабия и България.

14 Да се създаде българо-украински училищни и студентски общества.

15. Да се създаде свободна икономическа зона съвместно с Тараклийски и Вулканешки райони на република Молдова, а и възможно и с българската диаспора от Румъния.

16. Необходимо българско издателство в Болград, което да осигури издаването на вестници и списания, учебна и художествена литература на български език. Когато в Болград имаше българска гимназия със своя печатница, драматически театър, издавали са се български вестници, учебници, и т.н., да има при нас кореспондент от българските медии.

17. Необходимо да се реши въпроса за връзка с България по Дунава, трябва да има маршрут по евтин и кратък път: Измаил-Силистра или Измаил-Русе. Инициатива трябва да бъди от страна на България. Това може да оживи и туризма и бизнеса.

18. Да бъди написана и издадена история на бесарабските българи.

19. Да бъди задействана една система на мониторинг за спазване правата на българите извън България, в която трябва да бъде използвана информацията от независими обществени организации на българите и гагаузите в Украйна.

20. Необходимо да се постави въпрос пред Украйна защо тя не спазва договорите за спазване правата на българите, подписани още от началото 90-те години на миналия век.

С уважение,

Д. Кружков,

Д. Бочковар”

(Писмото в оригинал, написано на бланка на Дружеството на бесарабските българи “Кирил и Методий”, може да се види тук – Вигенин- Предложения-1)

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

281 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 5117 €.
708 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3380 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>