За какво апелираха бесарабските българи към Кр. Вигенин

Екип на Биволъ

Болградската гимназия “Г.С.Раковски”, открита преди повече от век и половина. Снимка: Агенция “Фокус”

Текстът е публикуван в Еврочикаго. Биволъ го препечатва с предупреждение към сънародниците ни да не приемат като легитимна “Асоциацията на българите в чужбина”, оглавявана от одиозния варненски кмет Кирил Йорданов.

Тази публикация съдържа писмо на Дружеството на бесарабските българи “Кирил и Методий” – гр. Болград, Одеска област, Украйна, до българския външен министър Вигенин, носещо дата 7 март т.г. Както и цитати от писмо на същото Дружество до Вигенин от 14.11.2013 г., и от Отворено писмо до Виктор Юшченко, в качеството му президент на Украйна през 2008 г.

На срещата с българския външен министър, състояла се в началото на този месец в Одеса, той е бил информиран от Дружеството за нарушаването на правата на бесарабските българи и са му били предадени два документа – апел и предложения за конкретни мерки за развитие на българската общност в Украйна.

————————————————————————

Предложения за конкретни мерки за развитие и за възраждане на бесарабските българи, компактно проживяващи на юга на Одеска област

Уважаеми господин Вигенин!

Не еднократно сме поставели въпросите за правата на бесарабските българи още от времето на СССР и пред Украйна, както и пред официални лица на България.

Днес българската държава трябва да се обърни с лице към българската диаспора в Украйна. Трябва да има програма за възраждане на българите в чужбина, културна политика спрямо българските общности в чужбина. Най-големият проблем – асимилационният процес, той вече е много засилен. България трябва радикално да си промени отношението към украинските българи. Не трябва да са правят илюзии, че българите извън държавата ще оцеляват вечно. Никакви епизодични помощи, филмчета и букварчета няма да ги спасят. Те ще бъдат асимилирани, ще се преродят в други народности, ако България не промени коренно политиката си към тях. (Трябва в Бесарабия да се преродяват другите народности в българи, а не българите в руснаци, украинци). Ако България не промени коренно политиката си към бесарабските, украинските българи – в Украйна ще има още един паметник, като и в Малое Перещепино – на хан Кубрат.

Законодателството на Украйна предоставя на националните малцинства най-широки права, закрепени в Конституцията на Украйна и др. Закони за националните малцинства. Обаче практиката е друга. Асимилацията на бесарабските българи днес върви на пълни обороти и само с хуманитарна помощ тези проблеми няма да са решат България трябва радикално да си промени отношението към украинските българи. Гагаузите от Молдова имат подкрепа от Турция!!, днес и училището от с. Димитровка, Болградския р-н, има подкрепа от Турция. Гагаузите за България не са българи, а Турция ги признава като свои сънародници. В България трябва да разбират, че тази негативна тенденция трябва да бъди спряна. България трябва да си каже думата и по въпроса за румънския закон за опростяване на получаване на румънско гражданство на лица, които са румънски граждани преди 1940 г., и децата им до 3 поколение.

Нашите предложения

1. Възраждане на ролята на гр. Болград като на културен център на бесарабския край, какъвто е бил в 18-19 векове – установяване на културно-икономическите връзки с София, Варна, побратимяване на град Болград с град София или Варна ( Болград в свойто време беше както столица на бессарабските българи).

2. Максимално използване на държавно-обществени системи на организациите на Украйна, България, а също така и на международни организации, да се създадат по-ефективни условия за възраждане и развитие на културата на компактно проживяващи в Одеска област българи и гагаузи.

3. Да се развива и разпространява, полизирова бесарабската, българската култура и изкуство в Украйна.

4. В училищата на местата с компактно проживяващи българи и гагаузи трябва да се използва държавен и роден език. Има юридически основи за изучаванието на български език като роден език в общообразователните училища на Украйна.

5. Възстановяване на статута на Болградската гимназия.

5.1  Създаване на условия за възраждане на Болградската гимназия, като елитно учебно заведение, с цел випускниците му да могат да бъдат подготвени за кандидатстване не само в украински и български вузове, а и в други държави на Европа, необходимо е наличие на класове и интензивно обучение на български и английски езици.

6. Постепенно преминаване на предучилищни заведения и училища на роден и държавен езици.

7. Откриване на съвместни интернет-клубове (Украйна и България).

8. Установяване на културно-икономическите връзки на бесарабските села с българските побратими (Турция – вече предложи на Болградската администрация за установявани на културно-икономическите връзки на бесарабските села с компактно проживяващи гагаузи с турските градове).

9. Създаване на съвместни българо-украински предприятия, представителства в град Болград, Болградския район, за пласиране на български стоки в Болградски район, в Украйна, СНД.

10. Да бъде облегчен визовият режим за бесарабските българи, гагаузи. Опростяване на получаване на българско гражданство или зелена карта за бесарабските българи. Да се съдейства да се развиват регионите с компактното местоживеене на бесарабските малцинства (българите и гагаузите).

11. Да се разгледа въпроса за желаещи бесарабци и етнически българи от други държави да се преселят в прародината и да има реална програма за преселенците.

12. Осигуряване на жителите на Болградския район и извън него с достъпни съвременни средства за връзки – с пълен спектър на интерактивни мултимедийни услуги – телевизия, видео връзка, интернет, теле-, радио- студио .

Забележка. Създаване на съвместни предприятия (България-Украйна) за интерактивни мултимедийни услуги.

13.  Да се открие в Болград:

13.1 Филиал на Одеското българско консулство.

13.2 Представителство на Асоциацията на българите по света.

13.3 Интернет клуб (в областен център за българска култура в град Болград). Областен. Център за българската култура няма своя сграда.

13.4 Да се създаде съвместно украинско-българска туристическа компания в Болград.

13.5 Да се създаде бизнес-информационен център за съдействие в създаването на съвместни предприятия, обществени организации с България, Румъния, Молдова (Тараклия, Комрат), представителства в град Болград.

13.6 Да се създаде компютърен-информационен център за осигуряване на оперативна връзка между обществени организации, училища на Бесарабия и България.

14 Да се създаде българо-украински училищни и студентски общества.

15. Да се създаде свободна икономическа зона съвместно с Тараклийски и Вулканешки райони на република Молдова, а и възможно и с българската диаспора от Румъния.

16. Необходимо българско издателство в Болград, което да осигури издаването на вестници и списания, учебна и художествена литература на български език. Когато в Болград имаше българска гимназия със своя печатница, драматически театър, издавали са се български вестници, учебници, и т.н., да има при нас кореспондент от българските медии.

17. Необходимо да се реши въпроса за връзка с България по Дунава, трябва да има маршрут по евтин и кратък път: Измаил-Силистра или Измаил-Русе. Инициатива трябва да бъди от страна на България. Това може да оживи и туризма и бизнеса.

18. Да бъди написана и издадена история на бесарабските българи.

19. Да бъди задействана една система на мониторинг за спазване правата на българите извън България, в която трябва да бъде използвана информацията от независими обществени организации на българите и гагаузите в Украйна.

20. Необходимо да се постави въпрос пред Украйна защо тя не спазва договорите за спазване правата на българите, подписани още от началото 90-те години на миналия век.

С уважение,

Д. Кружков,

Д. Бочковар”

(Писмото в оригинал, написано на бланка на Дружеството на бесарабските българи “Кирил и Методий”, може да се види тук – Вигенин- Предложения-1)

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

Вижте също / Read Also