Цар Кировото войнство

Екип на Биволъ

Capture_2014-01-21_a_18.35.05

“Кораб пристигна на кея в Бургас,
идва ми стока от Хондорас.
Евала бе митница,
евала полиция.”
Текст: Валдес – Жега

Биволъ получи на редакционната си поща страници от тефтерче със скандални записки. Подателят твърди, че тефтерът принадлежи на производителя на фалшив алкохол Кирил Рашков, известен като Цар Киро. Документът отлежавал в МВР от години и по него не се работело – твърди още източникът.

Capture_2014-01-21_a_17.45.30

Тефтерчето съдържа много имена, срещу които са вписани конкретни суми и дати, всичките от 2009 г. Успяхме да идентифицираме някои от “спешните контакти”, които според записките трябва да бъдат потърсени при евентуални митнически проверки.

Димитър Влахов (Митко Влахов) – бивш шеф на БОП – Пловдив. През септември 2013 е назначен за шеф на ДАНС – Пловдив, което означава, че е минал теста за лоялност след разформироването на ГДБОП и преливането на служителите му в ДАНС. 

Антон Спасов (Тони Спасов) – ст. инспектор, началник на група в сектор “Противодействие на икономическата престъпност” в Пловдив. Награден от Цветан Цветанов през 2011 г. с “Почетен медал на МВР” 

Диана Димитрова Стоянова – служител в Митница Пловдив

Най-важните предполагаеми контакти на Цар Киро ползват хондураски номера. Записано е, че от тях трябва да се известява на началника на цеха за предстоящи митнически проверки:

Татяна Атанасова Лачева (Татяна Л.), родена 1963 г. – служител в Митница Пловдив, важен контакт, който има хондураски номер, многократно е отбелязано, че е получавала различни суми в брой.

Борис Лачев (Борето Лачев), роден 1966 г. – втори съпруг на Татяна Лачева. От други страници в тефтерчето става ясно, че той осигурявал бандероли (с холограма за 8 ст. броя и без холограма за 4 ст. броя). Борис Лачев има фирма за канцеларски материали – ТЕКОМЕРС ЕООД. Лачеви имат дълъг списък с имоти, сред които и вила в с. Марково, също спомената в тефтерчето.

Димо Иванов Боев (Димо Боев) – митничар в Митница Пловдив. Има два хондураски номера. Многократно е отбелязано, че е получавал суми.

Биволъ провери хондураските номера от тефтера. Номерът на Димо Боев вече не е активен, а този на Татяна Лачева даваше свободно. Номерът на нейния съпруг Борис Лачев даваше заето.

Потърсени за коментар от сайта “Икономика” Боев и Влахов са отрекли, че се познават с Кирил Рашков. Другите номера от списъка не отговарят.

В тефтера фигурират още суми дадени за изборната кампания на БСП през 2009 г., както и записки за среща с ГЕРБ. Самият Цар Киро преди време се похвали в медиите, че е “помагал” на различни партии, а въпросите защо толкова години неговият незаконен бизнес се е развивал безнаказано увиснаха и бяха забравени.

Занятията на вписаните в тефтера лица напълно потвърждават хипотезите за тотален властови чадър над скандалния пловдивски предприемач. Автентичността на тези страници все още не е потвърдена или отхвърлена от МВР. Но ако това е фалшификат, в което искрено се съмняваме, то той е наистина виртуозен. За изготвянето му е впрегнат значителен информационен ресурс, неоправдано скъп с оглед на постижимия директен ефект – компрометирането и смяната на няколко местни чиновници и дребни партийни кадри.

Всички налични към момента страници от предполагаемия тефтер на Цар Киро можете да видите в сайта Offnews.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also