Capture_2014-01-21_a_18.35.05

„Кораб пристигна на кея в Бургас,
идва ми стока от Хондорас.
Евала бе митница,
евала полиция.“
Текст: Валдес – Жега

Биволъ получи на редакционната си поща страници от тефтерче със скандални записки. Подателят твърди, че тефтерът принадлежи на производителя на фалшив алкохол Кирил Рашков, известен като Цар Киро. Документът отлежавал в МВР от години и по него не се работело – твърди още източникът.

Capture_2014-01-21_a_17.45.30

Тефтерчето съдържа много имена, срещу които са вписани конкретни суми и дати, всичките от 2009 г. Успяхме да идентифицираме някои от „спешните контакти“, които според записките трябва да бъдат потърсени при евентуални митнически проверки.

Димитър Влахов (Митко Влахов) – бивш шеф на БОП – Пловдив. През септември 2013 е назначен за шеф на ДАНС – Пловдив, което означава, че е минал теста за лоялност след разформироването на ГДБОП и преливането на служителите му в ДАНС. 

Антон Спасов (Тони Спасов) – ст. инспектор, началник на група в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в Пловдив. Награден от Цветан Цветанов през 2011 г. с „Почетен медал на МВР“ 

Диана Димитрова Стоянова – служител в Митница Пловдив

Най-важните предполагаеми контакти на Цар Киро ползват хондураски номера. Записано е, че от тях трябва да се известява на началника на цеха за предстоящи митнически проверки:

Татяна Атанасова Лачева (Татяна Л.), родена 1963 г. – служител в Митница Пловдив, важен контакт, който има хондураски номер, многократно е отбелязано, че е получавала различни суми в брой.

Борис Лачев (Борето Лачев), роден 1966 г. – втори съпруг на Татяна Лачева. От други страници в тефтерчето става ясно, че той осигурявал бандероли (с холограма за 8 ст. броя и без холограма за 4 ст. броя). Борис Лачев има фирма за канцеларски материали – ТЕКОМЕРС ЕООД. Лачеви имат дълъг списък с имоти, сред които и вила в с. Марково, също спомената в тефтерчето.

Димо Иванов Боев (Димо Боев) – митничар в Митница Пловдив. Има два хондураски номера. Многократно е отбелязано, че е получавал суми.

Биволъ провери хондураските номера от тефтера. Номерът на Димо Боев вече не е активен, а този на Татяна Лачева даваше свободно. Номерът на нейния съпруг Борис Лачев даваше заето.

Потърсени за коментар от сайта „Икономика“ Боев и Влахов са отрекли, че се познават с Кирил Рашков. Другите номера от списъка не отговарят.

В тефтера фигурират още суми дадени за изборната кампания на БСП през 2009 г., както и записки за среща с ГЕРБ. Самият Цар Киро преди време се похвали в медиите, че е „помагал“ на различни партии, а въпросите защо толкова години неговият незаконен бизнес се е развивал безнаказано увиснаха и бяха забравени.

Занятията на вписаните в тефтера лица напълно потвърждават хипотезите за тотален властови чадър над скандалния пловдивски предприемач. Автентичността на тези страници все още не е потвърдена или отхвърлена от МВР. Но ако това е фалшификат, в което искрено се съмняваме, то той е наистина виртуозен. За изготвянето му е впрегнат значителен информационен ресурс, неоправдано скъп с оглед на постижимия директен ефект – компрометирането и смяната на няколко местни чиновници и дребни партийни кадри.

Всички налични към момента страници от предполагаемия тефтер на Цар Киро можете да видите в сайта Offnews.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.