Как Дойче Веле клекна на КТБ

Екип на Биволъ

Capture_2013-10-04_a_16.47.59

Едно писмо броди из Европа, писмо от банката КТБ до българската секция на медията Дойче Веле. Това писмо накара Медията да отстрани журналистите Еми Барух и Иван Бедров, дръзнали да пишат неща, които не се харесали на Банката. Което пък възмути Гилдията. Медията отказа да предостави на Гилдията писмото. То обаче попадна в Болканлийкс и стана ясно, че Медията е реагирала на един клеветнически донос от Банката.

https://www.balkanleaks.eu/en/letter-ccbank-dw.html

Възмущението в гилдията предизвика безпрецедентна пресконференция на ръководството на Дойче Веле. То пристигна в София, за да замаже скандала и пътьом да вземе интервю от самия шеф на КТБ Цветан Василев.

Зададох три въпроса на пресконференцията: кога е получено писмото от КТБ в Дойче Веле, кога е започната процедура за отстраняването на Еми Барух и Иван Бедров и какъв е пълният текст на писмото. Отговорът беше, че Дойче Веле не публикува кореспонденцията си.

Официалната позиция на Дойче Веле е, че не се поддава на натиск, че отстраняването на Бедров и Барух е НЕЗАВИСИМО от писмото, получено от КТБ и, че най-подробно са били прегледани всички коментарни материали, написани от авторите. На пресконференцията Кристиан Грамш обясни, че анализът на статиите минава през превод от двама различни преводачи. В крайна сметка ръководството на ДВ стигнало до извода, че авторите са нарушили журналистическите стандарти на медията.

Проучване на Биволъ възстанови следната хронология на събитията:

– видно от факсимилето, изтекло в Болканлийкс, писмото е изведено от КТБ на 30-ти август, петък. Изпратено е до ДВ с куриер;

– писмото е получено в ДВ на дата X, но не по-рано от понеделник 2 септември. Странно е, че именно на 2 септември авторите на ДВ са предупредени да не цитират в материалите си КТБ и Цветан Василев “поради възникване на юридически казус”

– на 12-ти септември Барух и Бедров получават мейл от Верица Спасовска, че са отстранени след “внимателен преглед” на техните материали за “неспазване на журналистическите стандарти”.

Първият въпрос, който възниква е как за 8 работни дни ДВ са успели да преведат и анализират всички статии на двамата автори, които са на различни теми. Десетки, дори стотици статии, защото Еми Барух работи с Дойче Веле от 24 години. Очевидно това е невъзможно.

J’accuse: Дойчев Веле лъже! Нека кажат кои текстове са били преведени и анализирани освен текстовете, посочени в писмото от самия Цветан Василев.

Вторият въпрос е свързан с тайминга. Ако писмото е изпратено в петък, а е получено, да речем, в понеделник, как така цялата редакция светкавично се е мобилизирала за този казус? Дали писмото не е било предшествано от обаждане по телефона?

Другите въпроси са за журналистическите стандарти: Как е възможно медия с традиции да се раздели с един автор, с когото има 24 годишно сътрудничество, с три реда по мейл? И то след такъв нескопосен донос. Защо след като са превели и анализирали всички текстове, от Дойче Веле отказаха да посочат фактите в коментарите на двамата автори, които противоречат на истината? Защо лично Верица Спасовска, която не работи като журналист, а като мениджър, интервюира банкера Цветан Василев? Да бяха пратили направо шефа на финансовия отдел. Това ли са стандартите?

В крайна сметка всички разбраха, че действителността е друга: Иван Бедров и Еми Барух са отстранени под натиск от КТБ. Независимото държавно немско радио прати опасен сигнал за българската медийна общност, която е изложена на безпрецедентен за Европа натиск от страна на олигархичната власт. Още по-неприятно е, че Дойче Веле продължава да отрича и да прикрива истината, на която една независима и авторитетна медия е призвана да служи.

Ако ДВ действително са независима медия и работят по утвърдени професионални и демократични стандарти, както твърдят – ръководството ще даде ли “карт бланш” за едно задълбочено и обективно журналистическо разследване по темата КТБ, Цветан Василев и задушаването на свободното слово в България? Грамш обяви публично, че редакцията започва да набляга на жанра “журналистически разследвания”. В случая подобно разследване е просто задължително за медията, която бе дискредитирана в този скандал. Дали ДВ ще разследва КТБ или тази банка оттук нататък става “тема ТАБУ” за редакцията, както за болшинството от български медии? От отговора на този въпрос ще съдим за действителната независимост на медията спрямо олигархичните и мафиотски структури в България и Източна Европа.

Превод на писмото на КТБ до Дойче Веле от немски:

Корпоративна търговска банка АД

Централно управление

Изх. № 5160/30.08.2013

  

До:

г-н Петър Клевер

председател на Надзорния съвет 

г-н Валентин Шмид

председател на Съвета по радиоразпръскване

г-н Ерик Бетерман

генерален директор 

г-н д-р Райнхард Хартщайн

административен директор и зам.-генерален директор 

г-н Кристоф Ланц

директор глобални програми 

г-жа Уте Шефер

главен редактор регионални програми 

г-н Кристиян Грамш

директор регионални програми 

г-н Клаус Бергман

ръкодоводител международни отношения 

г-н Петер Нийпала

правен съветник 

г-н Андреас Хемерлинг

одитор и специален пълномощник по антикорупция 

Уважаеми редактори и ръководни служители на Дойче веле, 

С това писмо искаме да сигнализираме за една тревожна тенденция във Вашата медия, която следим с безпокойство. 

От началото на 2013 г. Българската редакция на Дойче веле води целенасочена политика за очерняне името на Корпоративна търговска банка АД и на председателя на надзорния й съвет г-н Цветан Василев.

Журналисти, сред които г-жа Еми Барух и г-н Иван Бедров, използват международното известното име на реномираната и уважавана медия Дойче веле, за да упражняват натиск върху нашата фирма и да вредят на репутацията на Корпоративна търговска банка АД – финансова компания с 20-годишна история, с новаторски и устойчив подход и отговорно отношение към българското общество и бизнес общност.

С оглед Закона за радиоинституцията по силата на федералното право “Дойче веле”, който урежда създаването, съществуването и целта на Вашата организация, сред приоритетите на Вашата мисия е разпространението на обширна картина на политическия, културния и икономическия живот във Федерална република Германия и осигуряването на публично достъпен и обективен форум за дискусия по съществените въпроси на обществения живот в страните от Европа и другите континенти. 

Тенденциозното дискредитиране на Корпоративна търговска банка АД и на г-н Цветан Василев стои в грубо противоречие с тези цели и по никакъв начин не допринася за основаната на обективност, диалог и разбиране обмяна на идеи, култура и ценности между държавите, която смятате за свой ръководен принцип. 

Убедени сме, че в ролята си на признати експерти и ръководители на медия с над 1500 сътрудници от над 60 страни, след оценка на следните факти и обстоятелства незабавно ще предприемете необходимите мерки, за да сложите край на тази неуместна кампания.

Последното е в общ интерес, тъй като би предотвратило прехвърлянето на случая към отговорните държавни и европейски власти и институции.

В конкретния случай искаме да Ви обърнем внимание на съдържанието на 13 статии, публикувани от началото на 2013 г. досега (вж. приложението, превод на статии на немски). Сред тях са публикации на г-жа Еми Барух и г-н Иван Бедров, както и коментари на техни колеги.

Подчертаваме, че в нито една от статиите не са потърсени мненията на Корпоративна търговска банка АД и на г-н Цветан Василев. Както несъмнено ще се убедите, твърденията на авторите са тенденциозни, еднострачиви, негативно обременени и пристрастни, те не се позовават на официални данни. Информациите в публикациите не се базират на непротиворечиви факти и освен това не са потвърдени от независими източници.

Без съмнение подобна кампания компрометира и Дойче веле като независима медия и оставя у българската и международната публика впечатление за фалшиво и заблуждаващо информиране, което вреди на доверието във Вашата световно призната медия.

Вярвайки, че става дума за злоупотреба с авторитета и доброто име на Дойче веле, а не за промяна на Вашата политика и ръководни принципи, на които се дължи доверието във Вас по цял свят, искаме да използваме този сигнал, за да изразим позицията си по формулираните твърдения:

I. Публикации на г-жа Еми Барух:

1. В статия от 11 януари 2013 г. тя пише:

Всичко това започна в края на миналата година, когато бе завършена скандалната сделка за препродажба на някогашната медийна империя на ВАЦ. В последния работен ден наречената от посланик Байърли “гнила ябълка” на банковия сектор – Инвестбанк на Петя Славова изкупи дълговете на медийния холдинг и банкерката стана мажоритарен собственик на вестниците “Труд” и “24 часа”. Така агитационната група на протежетата на Борисов – печатните издания на Делян Пеевски, Ирена Кръстева и Цветан Василев се разрастна с още няколко многотиражни вестници.

Струва ни се необходимо да подчертаем, че г-н Цветан Василев не притежава, нито финансира медии. В тази връзка спекулациите, че е свързан с вестниците на г-жа Ирена Кръстева, са тенденциозно погрешно представяне на факта, че една от фирмите на г-жа Кръстева е бизнес клиент на Корпоративна търговска банка АД.

Наличието на икономическа свързаност между физически и юридически лица във всичките й възможни форми може много лесно и бързо да се установи в публичните регистри, които съществуват в Република България и постоянно се актуализират. Проверка в Търговския регистър например показва, че подобна връзка не е налице между г-н Делян Пеевски и г-н Цветан Василев или между г-жа Ирена Кръстева и г-н Цветан Василев. Последното без трудности може да се потвърди и чрез проверка в информационните системи Апис, Сиела, Лакорда, Епи или другите регистри в България. 

Както всяка друга банка и Корпоративна търговска банка АД разполага с десетки хиляди клиенти, предимно юридически лица. Затова е несериозно и неоснователно на всеки един от тях да се приписва икономическа свързаност с Корпоративна търговска банка АД. Освен това е неприемливо типично банкови дела да се вземат като основание за внушение – чрез несъстоятелни обвинения, манипулативна и негативна пропаганда – че банката осигурявала финансова подкрепа на опериращи в сянка структури и медийни кръгове.

В тази връзка самият г-н Цветан Василев многократно се е изказвал пред сериозни медии и техните журналисти, потърсили мнението му по тези обвинения, че нито той, нито Корпоративна търговска банка АД притежават медии или ги финансират. 

И още по-конкретно:

– В интервю от 19 февруари 2011 г. пред вестник “Труд”, бр. 48, стр. 18, на въпроса: “Вярно ли е, че с държавни пари финансирате частни медии?” г-н Цветан Василев изрично отговаря: “Не, не финансирам никакви медии през банката”.

– В интервю от 13 май 2010 г. за вестник “Пари”, бр. 88, стр. 12, на въпроса: “Финансирате ли медии, г-н Василев”, той отговаря ясно и еднозначно: “Корпоративна търговска банка АД не финансира медии”.

На второ място Ви обръщаме внимание на всеобщо известния факт, че Корпоративна търговска банка АД се явява конкурент на Инвестбанк на българския финансов пазар. В този смисъл липсва всякаква здрава логика и основание в твърденията, че г-н Василев участва в “пропагандни групи” на печатни издания, със или без г-жа Петя Славова.

2. В статия от 15 март 2013 г. под заглавие “Фантазии, в които витае и Цветан Василев” г-жа Еми Барух пише:

Що се отнася до утре, бихме могли да помечтаем: че екипът на Марин Райков ще извади парите на държавата от банката на Цветан Василев; че ще смени членовете на политическите кабинети на министерствата; че ще извади парите на държавата от банката на Цветан Василев; че сключените “вчера” концесионни договори и приватизационни процедури ще бъдат замразени; че ще извади парите на държавата от банката на Цветан Василев; (…) че ще освободи следващия кабинет от смъртоносната хватка на Цветан Василев…

На първо място смятаме, че независимо от известна доза “фантазия”, един икономически грамотен журналист, който притежава самочувствието да пише по политически, финансови и икономически теми от името на международно призната медия, каквато е Вашата, би трябвало да прави разлика между “пари на държавата” и “пари на фирми с мажоритарно участие на държавата”. Известен факт е, че тези компании с мажоритарно държавно участие, които по това време държаха парите си в Корпоративна търговска банка АД, са взели решението си абсолютно независимо, в условията на интензивна конкуренция между финансовите институции, след провеждане на конкурс, на базата на ясни финансови индикатори, което им донесе доказана максимална рентабилност в комбинация с компетентно и пълно обслужване. Освен това се знае, че финансирането под всякаква форма чрез банката беше насочено към целокупната дейност на тези предприятия, и то при изгодни условия, за да им позволи да осъществят краткосрочните и дългосрочните си цели.

Нужно е и да се изясни, че ресурсите на държавните компании-клиенти на Корпоративна търговска банка АД не надвижават 8% от всички активи на банката. Това показва, че Корпоративна търговска банка АД не използва “парите на държавата” за собственото си съществуване, нито е зависима от тях. 

Второ, би следвало да сте наясно, че повечето изказвания за така наречената концентрация на влоговете на публични компании в Корпоративна търговска банка АД, се генерират от кръга “Капитал”, ръководен от бизнесмена и медиен собственик г-н Иво Прокопиев и се отнасят до депозитите на държавните фирми от енергийния сектор.

Подчертаваме, че в България има стотици държавни предприятия, които се числят към други браншове и не са клиенти на Корпоративна търговска банка АД.

Във връзка с изразената в статията на г-жа Еми Барух надежда, че министър-председателят “ще освободи следващия кабинет от смъртоносната хватка на Цветан Василев”, искаме да подчертаем, че банкерът г-н Цветан Василев, който многократно бе похвален с най-престижните отличия на финансовия сектор и икономиката в България и в чужбина, не се занимава с политика. Подобни поляризиращи изказвания издават освен липсата на основополагащ журналистически усет и вярна преценка, но и непознаване на обективната реалност на българския политически и икономически живот.

3. В своя статия от 27 май 2013 г. г-жа Еми Барух повтаря обвиненията си към финансовия институт и председателя на надзорния съвет:

“Преди няколко дни мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев се появи по страниците на австрийския вестник “Дер щандард” с интервю, което остава в историята на нашия преход като модел за дръзко безочие”.

За Ваше сведение прилагаме интервюто в оригинал, за да можете сами да прецените доколко е обективна оценката на г-жа Еми Барух “дръзко безочие”.

В същата статия г-жа Еми Барух пише:

“… директната връзка между банката на Цветан Василев и медийният монопол е добре позната само на професионално изкушените хора. И само малцина са наясно със създадените от тандема Василев-Пеевски (& Ko) механизми, по които функционира мрежата от финансови, политически, регулаторни и съдебни зависимости. Тази мрежа се разпростира върху цялата публична сфера и се ползва за площадни екзекуции и назидание на “непослушните”.

Отделно от това, че горните изказвания са несъстоятелни и скандални, те са и погрешни. Корпоративна търговска банка АД е акционерно дружество, чиито акции се търгуват на Българската борса. Всички финансови данни, както и информации за директни и индиректни участия и свързаност, контрол и т.н. на банката и нейния председател на надзора г-н Цветан Василев към физически и юридически лица, са публично достъпни. Според закона те подлежат на задължително публикуване и редовно актуализиране, което се проверява от голям брой регулаторни служби в България.

За нас е принципно неприемливо от името на Дойче веле да се публикуват директни обвинения в свързаност с медиен монопол, в политически, регулаторни, правни зависимости и други конспиративни механизми, в които биват замесени нашата институция или председателят на нейния надзорен съвет. Тези клевети нямат никакво отношение към фактите и доказателствения материал, не се уповават на никакви проверки или препратки към различни и обективни информационни източници и са в пълно противоречие с етиката на журналистиката, с икономическата, политическата и социалната логика.

Нека изтъкнем, че Корпоративна търговска банка АД се ползва с доверието на многобройни чуждестранни акционери, партньори и фирмени клиенти с отлично реноме в международните среди, сред които и глобални компании като “Дженерали груп” Италия, “ВТБ Кепитъл”, Държавният фонд на Султаната Оман и много други. Безпочвените обвинения срещу Корпоративна търговска банда АД интерпретираме следователно и като опит за увреждане на нейното реноме, което смятаме за неприемливо.

Освен че дискредитират банката, подобни фалшиви обвинения могат да доведат и до тежка дестабилизация на вътрешната банкова и финансова система, за последствията от която ще носи отговорност и сериозна медия като Вашата. 

Последният пасаж от цитираната статия гласи:

“От височината на своите милиони гневният Цветан Василев заема агресивна поза, уплашен от възможността да му спрат кранчето. Да се надяваме, че това ще е началото на частичния разпад на извратената пропагандна верига, финансирана от тези същите милиони”.

Обвинението, че г-н Цветан Василев финансира “пропагандна верига”, е следващата нетърпима нападка. Сигурно знаете, че преди това бяха изпратени анонимни доноси до Европейската комисия срещу Корпоративна търговска банка АД, сходни като стил и значение на статиите на авторката. След обстойна проверка европейската институция не откри никакви доказателства и случаят бе закрит.

Моля, отбележете също и факта, че тъкмо г-н Цветан Василев беше консултант на един от най-успешните инвестиционни проекти в Република България. Със своята пространна експертиза и анализи той спечели признанието и доверието на голям брой международни партньори от световна величина, които успяха да реализират в България проекти в енергетиката, финансовите услуги, застрахователното дело, телекомуникациите, транспортната инфраструктура, международната търговия и други отрасли. Чрез подкрепата и партньорството на г-н Цветан Василев много български компании, които бяха клиенти на Корпоративна търговска банка АД в трудни за тях времена, днес са сред най-големите данъкоплатци в България.

Освен това продължават злонамерените нападки към г-н Цветан Василев и Корпоративна търговска банка АД от страна на политически и икономически заинтересовани кръгове, под формата на груби опити за провеждане на саморазправа чрез специално назначени журналисти в различни медии, сред които за съжаление през последната година се нареди и Вашата.

4. За да докажем злоупотребата с името на Дойче веле, преведохме още две статии от г-жа Еми Барух (“В средата на българския позор” – от 3 април 2013 и “Триъгълника Цацаров-Пеевски-Цветанов” от 31 май 2013 г.).

В тях без никакво доказателство и източници се продължава:

– да се твърди, че Корпоративна търговска банка притежава контрол върху медии;

– да се използва изразът “медийната компания Василев-Кръстева-Пеевски & Ko” като олицетворение на зла медийна група, която служи на частни корпоративни интереси;

– да се налага презрение към г-н Цветан Василев, като се твърди, че той действа негативно върху цялостния политически живот в страната.

Категорично отхвърляме тези и подобни твърдения. За нас те са знак за арогантност, непрофесионализъм и намерение за дискредитиране на оклеветените личности. Те са обидни и за читателите и самата медия, която безконтролно разпространява тези твърдения. 

II. Публикациите на г-н Иван Бедров:

1. Във въведението към статия от 6 май 2013 г. той пише:

“Порочната система, за която става дума тук, е добре позната на всички – държавните пари отиват в банка, която си създава медиен монопол, който обслужва властимащите, независимо кои са те”.

В този пасаж не става ясно за коя банка иде реч, което обаче изкристализира по-нататък:

“Служебният премиер Марин Райков съобщи, че към 31 март 54% от парите на държавните компании са били в една банка. Позовавайки се на банковата тайна, той не назова името на банката, но ние всички знаем, че става дума за Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, която финансира медийния монопол на Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски. Това са първите официални данни по тази тема”.

Цитатът е тенденциозен и манипулативен, защото в него конспиративните и погрешни намеци от увода на автора и невярното твърдение “Корпоративна търговска банка на Цветан Василев финансира медийния монопол на Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски” се маскира като “официална информация” от съобщение на служебния премиер Марин Райков. Последното изречение “Това са първите официални данни по тази тема” променя при това смисъла на целия текст. 

Думите на служебния премиер Райков “към 31 март 54% от парите на държавните компании са били в една банка” се използват за повдигане на неоснователни обвинения срещу Корпоративна търговска банка АД и г-н Цветан Василев, при което твърденията на автора преднамерено и безогледно се приписват на министър-председателя.

2. В своя коментар от 27 май 2013 г-н Иван Бедров пише:

“Огромни финансови ресурси са в ръцете на икономически актьор, който става несъразмерно по-голям от останалите, могъщо стъпва в други сектори, изкривява средата и става изключително агресивен, когато някой посегне към властта му. Тук трябва да си спомним как Цветан Василев атакува президента Плевнелиев в интервю за австрийския вестник “Дер щандард”, точно след като служебното правителство оповести плановете си за нови правила за държавните пари. Атаката на Василев имаше и продължение – тя бе подета от медийната империя около Корпоративна търговска банка”. 

Твърденията и внушенията на г-н Иван Бедров са неверни и целенасочени, те в никакъв случай не отговарят на обективната действителност.

 Според официалните данни на Българската народна банка (БНБ) от декември 2012 г., март 2013 г. и юни 2013 г. Корпоративна търговска банка АД заема пето място по количество на активите сред българските банки. По този индикатор съществуват следователно четири по-големи банки.

Тази информация е официално потвърдена от БНБ, която провежда непрекъснат и обхватен контрол върху дейността на търговските банки. Това директно противоречи на претенцията на автора, че Корпоративна търговска банка АД се развила в “несъразмерно по-голям от останалите” “икономически актьор”.

Подобно безпрецедентно изопачаване на официални факти и подмяната им с фиктивни твърдения на автора създават впечатлението за опит за съзнателно дискредитиране на финансовата институция и на председателя на нейния надзорен съвет чрез публично-правната медия Дойче веле, което ние смятаме за неприемливо.

3. В коментар от 5 август 2013 (“Два факта и няколко случайности”) г-н Иван Бедров пише:

“Канал 3 има нов собственик – съпругата на Любомир Минчев, съдружник на прочутия бизнесмен от Лондон Спас Русев, чиито приятели изградиха икономическия екип около бившия цар Симеон Сакскобургготски. Минчев е едно от лицата на снимките от яхтата в Монако, където се събраха застрелян контрабандист, осъден за пране на пари, двама министри и депутат. Друго лице от снимките – Милен Велчев, днес управлява представителството на руската банка ВТБ, която осъществява в България съвместни проекти с Корпоративна търговска банка на Цветан Василев. Последната е финансовият гръб зад Делян Пеевски, който му позволява да завладее българския медиен пазар”.

Цитатът ясно показва как автори като г-н Иван Бедров продължават с твърдост и без контрол да свързват Корпоративна търговска банка АД с медии и личности, които нямат връзка с банката. Жалко е, когато световно призната медия, която провъзгласява свобода на словото и честна журналистика, незабележимо се превръща средство за систематично и целенасочено очерняне на отделни личности и институции с цел разчистване на лични и бизнес сметки.

Както е всеобщо известно, г-н Велчев беше министър на финансите по времето на правителството на г-н Симеон Сакскобургготски от 2001 до 2005 г. Личното решение на г-н Велчев като финансов министър да бъде на една яхта в компанията на определени лица през 2002 г. по никакъв начин не може да бъде свързано с проектите на “ВТБ Кепитъл” или на Корпоративна търговска банка. Нито през 2002 г. “ВТБ Кепитъл” и Корпоративна търговска банка са били в партньорски делови отношения, нито г-н Милен Велчев тогава е ръководил представителството на “ВТБ Кепитъл” в България, което бе открито едва през февруари 2012 г.

Трябва да бъде ясно, че в обективния смисъл Корпоративна търговска банка АД не е отговорна за частния живот и поведение на партньорите си, нито се занимава с него.

III. Статии на г-н Николай Цеков и други журналисти (“Накъде след краха “Пеевски”?, “Българите междувременно са други”, “Топлите отношения между медии и власт”):

За част от преднамерените и целенасочени публикации в Дойче веле е трудно да се установи кой е авторът – имената са маркирани само със съкращения или инициали. Подобни са статиите на проф. Ивайло Дичев (обозначен като И. Дичев) или на един друг журналист, който пише срещу Корпоративна търговска банка АД, отбелязан само с инициалите А.Г. 

Общото във всички изброени статии е, че авторите безкритично цитират само избраните от тях “експерти”, които негативно и предубедено се изказват срещу Корпоративна търговска банка АД и г-н Цветан Василев, без да бъдат събрани алтернативни мнения или коментари. Например:

1. Според статия на Николай Цеков от 6 юни 2013 г.:

“Огнян Минчев е убеден, че правителството докрай е готово да обслужва олигархичните кръгове зад Делян Пеевски и банкера Цветан Василев”.

2. В статия от 20 юни проф. Ивайло Дичев казва:

“Евгени Дайнов например призова правителството да изтегли парите си от банките на Василев и Минев, да разкрие офшорните компании в медиите и да разбие монополите”.

3. В статия от 3 август 2013 авторът с инициалите А.Г. пише:

“В медийната империя на Делян Пеевски например дял има Корпоративна търговска банка, в която са депозирани парите на повечето държавни предприятия, така че нейният директор – Цветан Василев – играе важна роля в партийната коалиция”.

4. В статия от 6 август на г-н Николай Цеков е написано:

“При двете предишни правителства парите на държавата бяха в банката на Цветан Василев” и “медийната империя на Делян Пеевски, контролирана от Корпоративна търговска банка, осигурява не само медиен комфорт на властимащите, но предлага и специалната услуга “линч над политически противници”.

Като показваме само една част от многообразните примери на несъстоятелни нападки, искаме ясно да се дистанцираме и да порицаем гореспоменатите твърдения, които не са нищо друго освен евтина пропаганда.

В допълнение искаме да обърнем вниманието Ви към няколко факта, които разкриват възникването на тези тенденциозни публикации за г-н Цветан Василев и Корпоративна търговска банка АД:

1. Клеветническата кампания срещу доброто име и репутацията на кредитната институция и председателя на надзорния й съвет се дирижира от кръгове около медийната група “Капитал”. Тя обхваща компаниите и медиите на г-н Иво Прокопиев – български бизнесмен със сериозни финансови трудности и огромни дългове към банки, юридически и физически лица.

2. Кръгът около “Капитал” е свързан с мрежа от неправителствени организации (НПО), чийто общ финансов донор са организации от типа “Отворено общество” на Джордж Сорос.

3. Журналистите г-жа Еми Барух и г-н Иван Бедров работеха преди това в мениджмънта на печатните медии на г-н Иво Прокопиев. Конкретно г-н Бедров беше от 2011 до 2012 г. главен редактор на всекидневника “Капитал дейли”, а г-жа Барух – главна редакторка на лайфстайл списанието “Едно”. 

4. Журналистите г-жа Еми Барух и г-н Иван Бедров и днес все още членуват в управителните съвети на НПО, финансирани от Джордж Сорос.

Моля, вземете предвид, че негативната кампания на тези журналисти – индиректно и Вашата медия – е насочена срещу един от социално най-отговорните и успешни финансови институти в последните години.

Корпоративна търговска банка АД постигна устойчивия си растеж благодарение на стабилната си търговска политика, умелото управление на рисковете, увеличението на придобитите финансови средства, прозрачностга в общуването с клиентите и партньорите си, предоставянето на обхватни финансови решения и многообещаващи бизнес идеи. 

Силните страни на профила на банката се състоят в отличното познаване на целевите групи, фокусирането върху фирми износителки, стабилната клиентска основа, стъпваща върху дългогодишните отношения с водещи компании от търговията, енергийните и комуналните услуги, строителството, преработващата индустрия, машиностроенето и др. сектори.

Като резултат от устойчиво пазарно присъствие, мениджмънт и широко развита политика на социална отговорност Корпоративна търговска банка АД бе отличена с множество престижни награди, които дават ясна и обективна оценка от обществеността за цялостната дейност на банката.

Надявайки се, че ще вземете под внимание гореизброеното и изхождайки от твърдото убеждение, че Българската редакция на Дойче веле ще си възвърне престижа на непартийна медия, за която важат универсалните принципи на обективност, диалог, професионализъм и многостранност в представянето на всички факти,

оставаме с уважение,

Орлин Русев

председател на Управителния съвет и изпълнителен директор

Илиан Зафиров

член на Управителния съвет и изпълнителен директор

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: