Бареков нападна с грозни хули и реч на омразата главния редактор на Биволъ

Eвродепутатът даде институционално лице на онлайн тормоза срещу журналистите
by Екип на Биволъ

Бившият телевизионен водещ Николай Бареков и настоящ евродепутат написа във Facebook постинг, пълен с клевети, невъздържани обиди и остра реч на омразата по адрес на главния редактор на Биволъ  – Атанас Чобанов.

Бареков твърди (виж тук) че в четвъртък вечерта (26.07.2018), Чобанов го нападнал вербално и го призовал към физическо единоборство в столично заведение, докато политикът вечерял с бившия прокурор Роман Василев.

 

В същото време Чобанов е на почивка в Гърция, където научи за собственото си въплъщение във въобръжението на евродепутата.

По-късно на страницата на Биволъ (виж тук) Николай Бареков продължи с нападките, като визираше вече и читателите на сайта, наричайки ги “Кретени”.

Бареков е бил обект на няколко разследвания на Биволъ. През 2011 г. той лъсна на снимки от скъпо заведение на Лазурния бряг във Франция, където се поливаше с шампанско (виж тук) в компанията на олигарси и разследвани за наркотрафик лица.

Биволъ също така доказа (виж тук), че документи публикувани от Бареков, които според него са доказателство за престъпното минало на Бойко Борисов, са манипулирани и не са автентични, за разлика от автентичното досие “Буда“(тук) и грамите (тук) на Държавния департамент на САЩ, описващи премиера като фигура от ъндърграунда.

Миналата година Бареков стана герой на журналистическото разследване “Проект Евродепутати” (виж тук), разкрило фантомни офиси и неправомерни разходи на евродепутатите. Биволъ е българският партньор в този проект и установи, че Бареков поддържа на хартия и получава субсидия за офис в Пловдив, на чието място се строи нова сграда.

Според обвинителния акт на прокуратурата по делото КТБ, цитиран от Капитал, Бареков е получавал от КТБ “пари в пликове, чанти и чували” по време на предизборната си кампания през 2014 г. Въпреки тези данни обаче прокуратурата отказва да разследва евродепутата. Той има имунитет, който лесно може да бъде преодолян при мотивирано искане от страна на правоохранителните органи.

Публичните нападки на политика и евродепутат по адрес на разследващия журналист, рязко контрастират с неотдавнашната резолюция на Европейския парламент за защита на журналистите от “външен натиск, налагане на зависимости, нестабилност или поставянето им в уязвимо положение”.

В специален доклад, публикуван вчера, международната правозащитна организация “Репортери без граници” посочва като реална и нарастваща заплаха за журналистите езикът на омразата и т.нар. “тролски атаки” срещу тях в социалните мрежи.

Онлайн тормозът е феномен, който се разпространява в световен мащаб и представлява днес една от най-сериозните заплахи срещу свободата на пресата – обяви при представянето на доклада главният секретар на организацията Кристоф Делоар.

Николай Бареков дава институционално лице на същото това явление. С грозните клевети, обиди и остра реч на омразата, евродепутатът петни и репутацията на европейските институции. Както стилът, така и абсурдните твърдения в неговото изявление силно напомнят калните залпове от медиите на депутата Делян Пеевски, които от години раздухват клеветническа кампания срещу Биволъ и неговите журналисти.

Атанас Чобанов е разследващ журналист в Биволъ и главен редактор от самото създаване на сайта през 2010 г. Той е един от най-цитираните в чужбина български разследващи журналисти. Носител е на престижни международни награди, вкл. и наградата “Global Shining Light Award” присъждана от Глобалната мрежа за разследваща журналистика GIGN. През 2016 г. Чобанов беше избран в борда на директорите на Международния консорциум на разследващи журналисти срещу корупцията и организираната престъпност OCCRP.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also