Обществени поръчки за 1 140 363 214,88 лв. нямат оповестен изпълнител и са на практика неоткриваеми за публиката в сайта на Агенцията за обществени поръчки. До тях може да се стигне единствено ако знаете уникалния номер на поръчката.

Биволъ откри този феномен в края на 2015 г, обработвайки отворените данни на правителството. Въпросните „тайни“ поръчки са основно от държавни предприятия като „Булгартансгаз“, предприятия, в които държавата има дялове като ЧЕЗ, но също и държавни агенции и министерства. Пълният списък може да бъде видян тук.

В края на 2015 г. Биволъ пусна първата версия на търсачката в отворените данни за обществени поръчки, публикувани на правителствения портал. В началото на 2016 данните бяха обновени и сега покриват периода 2007-2015 г. Инициативата да се публикуват в машинно четим вид регистрите на държавата е ключова за изсветляването на работата на държавната машина и е може би най-смисленото нещо свършено до момента от правителството „Борисов 2“. Тя обаче е и предизвикателство за разследващите журналисти. Наложи се да обработим за кратко време голям обем данни и да ги допълним ръчно с липсваща информация от други регистри, за да идентифицираме проблемни казуси. В крайна сметка това упражнение по data journalism даде резултати. Излязоха наяве огромните суми за фирми свързани с Делян Пеевски и ДПС, включително тези финансирани с европроекти. Дали тази информация, която е публична от началото на годината е повлияла на новия курс на правителството за преразглеждане на обществените поръчки не можем да знаем със сигурност, но със сигурност можем да твърдим, че интересът към тези данни от посолствата и ЕК е голям.

За тези тайни договори не е посочен БУЛСТАТ номер или име на изпълнителя. Биволъ потърси за коментар АОП и получи информация, че става дума за договори „сключени при прилагане на изключенията от приложното поле на закона“.

„В тези случаи не се публикуват решения и обявления за откриване на процедури, поради което в РОП не се образуват преписки. Възложителите нямат задължение, да публикуват в РОП и информация за сключените договори. Ако желаят, могат да направят това, но информацията се публикува без допълнителна обработка. Това е и причината за невъзможността да се установи връзката между възложителя и изпълнителя през формуляра за разширено търсене.“ – разясниха още от държавната агенция.

След забележката, че все пак данни за договорите са налице, а достъпът до тях е непонятно защо ограничен, от АОП пуснаха отделен списък с тези договори, които за периода от 1.1.2007 до 31.12.2015 г. са 625 на брой на обща сума 1 140 363 214,88. В търсачката на Биволъ те са въведени с ключова дума за изпълнител КОЙ. До данните в сайта на АОП може да се стигне от линка към документа в резултатите за КОЙ. Така един по един може да се идентифициран и попълнят скритите изпълнители и да се видят интересни зависимости. Например излиза, че

ЧЕЗ е дала близо 500 млн. на фирми на депутат от ГЕРБ

Почти 40% или 478 463 533,19 лв. от милиард и нещо скрити договори се падат на ТЕЦ Варна, която е собственост на ЧЕЗ. Това са няколко големи договора за доставки на въглища, които са сключени с две фирми.

925 000 EUR за „ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД
1 900 000 EUR за“ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД
34 212 500 EUR за“ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД
54 948 000 EUR за“ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД
46 512 000 EUR за „БУЛМИНЕРАЛ“ ООД
104 500 000 EUR за „БУЛМИНЕРАЛ“ ООД

Общо: 245 822 500 млн. евро.

„ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД е собственост на фирмата „КОМЕРСИАЛ“, която е собственост на фирма „МЕТАЛИК“, в която основен акционер е „ДЕЧКО КОЛЕВ – ИДА“ ЕТ. Едноличният търговец Дечко Колев пък е баща на

ivan-kolev

Иван Дечков Колев, депутат от първия мандат на ГЕРБ,

който преди да стане депутат е имал участие в“ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ и е бил управител на „МЕТАЛИК“.

Проучването на Биволъ във фирмените регистри показа също, че „БУЛМИНЕРАЛ“ ООД е собственост на ЕВРОКУЕСТ ГРУП ЛИМИТИД АД (МАРШАЛСКИ ОСТРОВИ) и има участие в ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ ТРЕЙДИНГ ЕООД.

Всички тези договори са сключени в периода 2010-2011 г., когато член на надзорния съвет на „ЧЕЗ България“ ЕАД беше Димитър Стефанов – Митко Каратиста, приближен до ГЕРБ и представител на фирми на Румен Николов – Пашата, както разкри Биволъ в свое разследване от 2013 г.

Източници от централата на ЧЕЗ в Чехия разказаха за Биволъ, че назначаването на Каратиста е било условието на властта, за да може фирмата да работи в България. Чрез Каратиста и още един посредник, от фирмата са били източени стотици милиони лева. Това е ставало основно през обществените поръчки. Подобно нещо се е случило и в Албания, където обаче за разлика от България корупционните схеми на ЧЕЗ бяха разкрити и лицензът на ЧЕЗ беше отнет през 2013 г.

Дали поръчки, разкрити от Биволъ са били изгодни за ТЕЦ Варна не е ясно, но е ясно, че централата в крайна сметка беше затворена от ЧЕЗ, защото не отговаряше на евроизискванията. Привеждането на централата според екологичните стандарти не било финансово оправдано, обясниха тогава от електроразпределителното дружество.

Биволъ зададе на ЧЕЗ въпроси дали въглищата са доставени и от кои производители са те. Оттам отговориха лаконично, че ТЕЦ Варна се отчита пред КЕВР. От ЧЕЗ уточниха също, че съгласно ЗОП за доставките на горива за производство на енергия не се прилагат процедурите за публичност.

Списъкът с 625 скрити обществени поръчки съдържа и други интересни факти, които Биволъ разследва. Резултатите ще бъдат обобщени в подробен разследващ доклад, който ще бъде изпратен до правителството и до Европейската комисия.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English