София, 28 януари 2014 г. – По повод твърденията на заместник министър Чавдар Георгиев, че екологичната оценка на общия устройствен план на община Царево действително е била оттеглена от екоминистерството през 2010 г., но това не означава, че е отменена, коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ припомня:

Съгласно чл. 156 (1) от Административно-процесуалния кодекс, ако едно становище е оттеглено, то престава да съществува.

Становището по екологична оценка е оттеглено от екоминистерството в производство 3673/2010 на ВАС.

Цитат от делото:

„По делото е установено, че на основание чл. 156 от АПК министърът на околната среда и водите е оттеглил в първоинстанционното производство издадения от него индивидуален административен акт ( вж. Определение № 10129 / 28.07.2009 г. по адм. дело № 9127 / 2009 г. на Върховния административен съд, петчленен състав) – Становище № 1 – 2 / 2008 г. по екологична оценка на изменение на общия устройствен план на Община Царево.“

Коалицията „За да остане природа в България“ припомня, че довечера от 18 ч. граждани организират протести за спасяването на Странджа в София, Пловдив, Бургас и Русе.

В София протестът е насрочен за 18 ч. пред Съдебната палата, след това ще премине през Върховния административен съд и ще се отправи към градинката на „Кристал“.

https://www.facebook.com/events/817050001644893/821165217900038

Коалиция „За да остане природа в България“ иска публично да попита председателя на Върховния административен съд Георги Колев случайно ли е разпределено делото за общия устройствен план на община Царево и имало ли е сделка за тези територии.

Съгласно последния доклад на Европейската комисия (стр. 7 от техническата част на доклада, http://ec.europa.eu/cvm/docs/swd_2014_36_en.pdf) „ограничаването на случайното разпределение до съдията докладчик – докато попълването на останалата част на съдебния състав зависи от преценката на административния ръководител на съда – подкопава ефективността на случайно разпределение … във Върховния административен съд.“

В Пловдив протестът ще бъде от 18 ч. на площад „Стефан Стамболов“ (Копчетата) https://www.facebook.com/events/1374849592780610/

В Бургас – от 18 ч. на Часовника https://www.facebook.com/events/1470837343143598/

В Русе – от 18 ч. на Халите https://www.facebook.com/events/198376077028838/

В Сливен – от 18 ч. под Стария бряст

Петиция за запазването на Природен парк Странджа, която е отправена към българския и европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз, събра над 9400 подписа от началото си преди три дни:

https://secure.avaaz.org/en/petition/NARODNO_SBRANIE_EVROPEYSKI_PARLAMENT_EVROPEYSKA_KOMISIYa_SVET_NA_ES_Zapazete_Priroden_park_Strandzha/?copy

Коалицията „За да остане природа в България“ вече се обърна към парламента и премиера.

– Парламентът да направи спешни законодателни промени в Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие:

Общите устройствени планове, одобрени без екологична оценка по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, да бъдат обявени за нищожни.

Заинтересованата общественост да получи право да търси съдебна защита срещу актове по Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които нарушават екологичното законодателство.

– Министър председателят да извърши персонални промени в Министерство на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие, с които да бъдат освободени личностите, довели до действията на двете министерства, поставящи под риск Европейската комисия да спре цялото финансиране по структурните и кохезионни фондове. Тези служители явно не зачитат националното и европейско право и са допуснали да се приемат общи устройствени планове в цялата страна без задължителните съгласуване и процедури, свързани с опазване на околната среда, здравето на хората и културното наследство.

Очакваме горните промени да се случат до следващата седмица, защото във всеки един момент в Природен парк Странджа може да бъде издадено ново разрешително за строеж от рода на „Златна перла“. Наред с това общините вече могат да издават устройствени планове в цялата страна без задължителните процедури.

Искания за разрешаване на проблема са отправени също към главния прокурор и омбудсмана.

За контакти по случая Странджа:

– Тома Белев, „Зелени Балкани“, 0888 100 373

– Катерина Раковска, WWF, 088 617 83 73

– Петко Цветков, Българска фондация Биоразнообразие, 0896 798905

За контакти за протестите по градове:

Пловдив – Ели Кметова, Зелени Балкани, 0885219557

Бургас – Радостина Ценова, Българска фондация Биоразнообразие, 0898/798908

Русе – Михаил Михов, 0889 620483

В Коалицията „За да остане природа в България“ членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация „Биоразнообразие“, Екологично сдружение „За Земята“, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега“, Сдружение „Агролинк“, Сдружение „Байкария“, Сдружение „Белият бряг“, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем“, СНЦ „Зелени Балкани“, Сдружение „Природен Фонд“, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски“, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца“, гражданска група „Да спасим Иракли“, „Граждани за Рила“ и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.