Най-успешните удари срещу Мафията и в САЩ, и в Европа, са правени с разкрития от вътре, от хора, които познават системата, нейните тайни механизми, йерархията, финансовите потоци и сивите кардинали. Някои от тези хора се разкайват докато са част от структурата, други след като са отлъчени, но във всички случаи техните свидетелства са безценни и дълг на правоохранителните органи е да използват сведенията, които те могат да дадат.

Дали ще се случи нещо подобно в България след скандала Яневагейт? Ще има ли независимо разследване? Ще бъде ли привлечена Румяна Ченалова като свидетел за фактите, изложени в записите? Във всяка нормална държава такова разследване вече щеше да е в ход. Не и у нас, където се търси как да се замете истината, а не да се разкрие докрай.

От записите на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова, публикувани от Биволъ стана ясно защо: цялата държавна машина функционира като една добре сговорена мафиотска организация. Част от тази организация до неотдавна беше и самата Румяна Ченалова, която преди няколко месеца беше низвергната, а вчера окончателно „опраскана“ от ВСС и изхвърлена от системата, защото счупи омертата за записите и призна, че те са били провеждани и тя е чула казаното в тях.

Но за какво правоохраняване може да се говори, ако лично премиерът, главният прокурор, шефът на ВАС, шефът на СГП и неизвестен брой членове на ВСС, които се сговарят помежду си, са част от тази мафиотска организация?

Интервюто с Румяна Ченалова ще бъде излъчено на няколко части. В първата част тя заяви, че е чувала казаното в записите лично от Владимира Янева. Двете съдийки са се срещали нееднократно и са споделяли „определени факти“ – потвърди тя. Ченалова заяви още, че няма никакъв сценарий и постановка за дестабилизиране на държавата и дискредитирането на главния прокурор.

Според Ченалова много лесно може да се поиска от Viber информация за съобщенията и обажданията, които ще потвърдят казаното. Тя е скептична дали това ще бъде направено.

Дали Ченалова е записала разговорите? Бившата съдийка отрича и смята, че те може да са били записани от службите или от частни структури. Не е важното кой ги е направил, а какво се говори и дали това е вярно – каза тя, и посочи, че главният прокурор е побързал да вмени на нея вина, че тя е направила записите, което издава едно голямо притеснение.

Интервюто води Димитър Стоянов

Следва…


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English