В интервю за Биволъ Румяна Ченалова и нейният съпруг д-р Красимир Хаджигеоргиев разказаха как Владимира Янева и нейния съпруг са ги посетили и са им предложили пари, за да не застава Ченалова срещу главния прокурор.

Това се е случило след като Румяна Ченалова се прибира от ареста у дома (тя беше пусната от ареста на 17 април 2015 г.). Янева дошла на гости на Ченалова без да е канена, като била придружавана от съпруга си (който работи в РВД) и едното си дете.

По-рано миналата седмица Янева каза пред ВСС, че не се е виждала с Ченалова след като ВСС я отстрани от шефския пост в СГС през февруари. Ченалова обаче опровергава нейните твърдения и на свой ред твърди, че Янева е била в нейния дом и е разговаряла пред свидетели, които са били на гости.

„Тя ме предупреди да внимавам какво ще говоря и да не заставам срещу главния прокурор, защото ще имам неприятности. Предложи ми и пари. Съпругът й също“. – каза пред камерата бившата съдийка от СГС.

Ченалова отказа да отговори на въпросите на Биволъ кой е мъжът, който се чува на записите, къде се е случила записаната среща с Янева и кое е кучето, което се чува на записите. За да изясни тази загадка, която силно вълнува Етичната комисия на ВСС, тя препоръча на прокуратурата да образува досъдебно производство.

От записите до момента става ясно, че според Янева Сотир Цацаров е бил подложен на натиск от Бойко Борисов, за да я „опраска“, но той е обещал да завоалира нещата. След това натискът станал твърде силен и той не можал да издържи, но смекчил удара като не е обвинил директно Янева по „Червеи“, а я привлякъл по досъдебно производство, за да може ВСС да я отстрани временно със свое решение, а не автоматично.

В свои изказвания пред медиите след отстраняването на Янева Сотир Цацаров я защитаваше и твърдеше, че тя не е основен виновник в аферата „Червеи“. След изтичането на записите от „Яневагейт“ Цацаров потвърди тази своя теза, коментирайки текущото дело срещу бившата шефка на СГС. На заседание на ВСС той заяви, че Владимира Янева няма вина за скандала „Червей“ и, че по това дело нищо не може да бъде доказано. След забележка, че с този коментар той нарушава етичния кодекс на магистратите Цацаров отговори: „Ще коментирам каквото си искам!“.

В отговор на въпрос на Медияпул днес Европейската комисия изрази становище, че разследването на скандала „Яневагейт“ трябва да бъде проведено от независим орган, а всички замесени лица да бъдат изключени от процеса на „установяване на фактите и изясняване на всички съмнения за търговия с влияние“. Така на практика ЕК казва, че Сотир Цацаров трябва да се оттегли докато трае проверката.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English