Румяна Ченалова: Интервюто на Мондешки е послание за лоялност към Борисов, Цацаров и Пеевски

И още: Борисов се страхува. Знае, че всичко е вярно. Главният прокурор е пазител на злото. Мондешки да каже получавал ли е хонорари от ПИБ
by Екип на Биволъ

Пеевски като работодател на Мондешки му е наредил да оправи кашата, която е забъркал в записите #Яневагейт – казва Румяна Ченалова в интервю за Биволъ. С абсурдното си самопризнание в интервю за вестник на Пеевски той отправя послание за лоялност на Борисов, Цацаров и Пеевски. Думите на Мондешки са лъжа открай-докрай. Няма никаква уговорка да се създават компромати между нея, Янева и Мондешки. Но Борисов се страхува, защото знае, че всичко е истина – твърди още тя.

Адвокат Николай Хаджигенов: Версията на Мондешки е “борисовщина”.

“От една страна това е защитна версия, от друга абсолютна глупава грешка” – счита адв. Николай Хаджигенов, който е сред вносителите на сигнал до Висшия Адвокатски Съвет за отнемане на адвокатските права на Момчил Мондешки.  “В паника са, опитват се да заметат след себе си, но не им се получава” – преценява той.

“Това е борисовщина. Борисов им подаде някаква сламка по телевизора и те се хванаха за нея точно като удавници. По възможно най-глупавия начин. Нещата, които се споменават по записите няма как да бъдат записани в студио, там се говорят конкретни факти, които са се случили, те са лесно проверими.” – казва още адв. Хаджигенов.

Борисов се страхува. Знае, че всичко е вярно

“Интерпретациите на Борисов от рода на “две каки” махленски клюки, някакви врачки или записи в студио, показват изключително ниското ниво, на което той обсъжда тези обстоятелства.” – смята Ченалова. “И той го прави по този начин защото се страхува, защото знае, че всичко това е вярно. Така както го знае и главния прокурор, но главният прокурор е защитен от Конституцията. Защото въпреки реформата главният прокурор остана недосегаем.”

“От друга страна това интервю е насочено към премиера на когото се казва: Ето, г-н Премиер, аз съжалявам за всичко това, което съм казал и Ви показвам, че съм лоялен към Вас, като отричам истинността, създавайки една неубедителна, смехотворна и съвсем прозрачна за всеки логично мислещ човек версия.” – развива мисълта си Ченалова. Според нея интервюто е и поет ангажимент към работодателите на Мондешки – адв. Сашо Ангелов и Делян Пеевски, за да оправи кашата, забъркана от изявленията му, които ги уличават в престъпления.

“Думите на адвоката Мондешки са абсолютна лъжа от първото до последното изречение. Няма никаква уговорка между нас да създаваме по начина описан от него записи на несъществуващи факти и обстоятелства. Няма уговорка те да бъдат използвани за изнудване или по какъвто и да е начин, за да стабилизират моето или на Янева положение. Няма каквато и да е моя връзка с Христо Иванов или Иво Прокопиев с цел да им предоставя материали, касаещи премиера Бойко Борисов.”

Защо Мондешки пропуска в интервюто си детайла с изнасянето от СГС на една червена папка? “Защото това не се вписва в тезата му, че трябвало да си говорим измислици за важни политически фигури и магистрати. Тъй като това обстоятелство касае лично него, лично Владимира Янева и няма как да се вмести в обяснението му за съществуването на тези записи. Затова той го пропуска.” – отговаря Румяна Ченалова.

Главният прокурор е пазител на злото

“Прокуратурата у нас е емблематичен пример за политическа проституция. Прокуратурата си ляга с всяко една правителство, от 89 г. до ден днешен. В момента, в който правителството падне, тя му обръща гръб. За мен лично няма по-добър пример, че това е политическа проституция.” – заключава адв. Хаджигенов. “Като наказателен адвокат съм наясно, че този главен прокурор няма да направи абсолютно нищо.”

“От друга страна прокуратурата може да каже, че тези записи са един сценарий, както казва уважавания от нея адвокат Мондешки, и да не изследва съдържанието. Ако аз в днешно време съм адвокат, незабавно ще консултирам моите клиенти, които са засечени в СРС, да заявяват това, което казва Мондешки. Ами ние знаехме, че ще ни слушат, затова си измислихме разни неща. По този начин ще падне всяко обвинение. Е, ако господин Цацаров не вярва на обвиняемите, чиято дейност е установена включително със СРС-та, значи не трябва да вярва и на Мондешки” – извежда парадокса Ченалова. “Ако вярва на Мондешки трябва да паднат стотици обвинения”.

“Пледирам към всички прокурори. Това е законен повод. Образувайте проверка. Извикайте ни. Назначете гласови експертизи. Прокуратурата и службите много добре знаят как да проверят тези обстоятелства.” – призовава Ченалова. “И ако не се намери нито един прокурор, който при този законен повод да образува предварителна проверка, това е поредното доказателство, че прокуратурата, единна и неделима, не е нищо друго, освен изражение на всевластието на главния прокурор.”

Разполага ли Мондешки със записите?

“Ако Мондешки разполага с това, той разполага и със записите” – коментира Румяна Ченалова нейни записи публикувани във в. Труд, за които не си спомня как са правени (проверка на Биволъ показа, че те идват от записващи устройства в СГС). Тогава рухва тезата му, че аз съм ги предала на Биволъ, Христо Иванов и на Прокопиев.

“Резонният въпрос е откъде Блъсков има тези неща. Защо ги публикува, защо прави връзката между тях, откъде знае всичките тези неща? За мен това е показателно, че те всичките играят заедно. Властта, икономическите интереси, които са ясни и конкретно кой, как защо. И съдебната власт, в лицето на Ченалова, в лицето на Янева, в лицето на главния прокурор, който се явява защитник, след като не са в затвора. Нещо повече, той се прави на сляп глух и ням това да не се случва.” – коментира адв. Хаджигенов.

Плаща ли ПИБ на Мондешки?

“Нека да застане пред медиите и да каже, понеже прокуратурата не се интересува, и ПИБ, плащали ли са хонорари на адвокат Мондешки? Какви и по кои дела? Говорим за Първа инвестиционна банка, да. Нека да застанат и синдиците на КТБ, и да каже Кристи Маринова получавала ли е като пълномощник на Мондешки връчен му през 2015 г. ревизионен акт?” – предлага Ченалова.

“Аз очаквам Мондешки някъде да се появи, ако трябва да се появим заедно и да видим кой е крив, кой е прав.” – заключи тя.

Вижте какво още казаха Румяна Ченалова и адв. Николай Хаджигенов във видеоинтервюто. Биволъ публикува и първите отчетливи снимки на адв. Момчил Мондешки.

Момчил Мондешки

Момчил Мондешки

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also