Депутатът от руската Дума Алексей Чепа инвестира в България по схемата на Гудков

Екип на Биволъ

Capture_decran_2012-09-17_a_15.33.46
Звездите Лолита Милявская и Филип Киркоров (вляво) срещу Алексей Чепа (с бялата коса вдясно) Снимка: Видеоархив на РТР

Руският депутат Генадий Гудков, който беше лишен от мандата си заради бизнес в България, несъвместим със статута на депутат, не е единственият народен трибун с такова “прегрешение”. Съпартиецът на Гудков от партията “Справедлива Русия” Алексей Чепа инвестира крупни суми в България по същата схема, установи разследване на Биволъ.

Алексей Чепа заедно със Сергей Петров и Олег Михеев от “Справедлива Русия” не подкрепи колегата си Гудков и се въздържа при гласуването за лишаване му от мандат. Тримата депутати също така са оттеглили подписите си под молбата на “Справедлива Русия” към Конституционния съд да прецени дали процедурата за лишаване на мандат на Гудков е законна, съобщават днес руските медии.

Освен общата партийна принадлежност и инвестициите в България, Гудков и Чепа са били по едно и също време в съветските секретни служби. Гудков сам твърди, че е бил полковник от КГБ, като Путин. За Чепа е известно, че е работил в секретни военни предприятия, а неофициално се твърди, че е бил офицер от военното разузнаване ГРУ (Ведомости 2003 г.).

Бизнесът на Гудков беше разкрит от българския му съдружник Ивайло Зартов, осъден за присвояване на 3,5 млн лева. За разлика от колегата си Чепа е заложил на проверени кадри. Негов съдружник в България е митичният шпионин от Управление Научно-Техническо разузнаване към Първо главно управление на ДС и племенник на Тодор Живков – Огнян Станев Бозаров.

Проследяването на “българската връзка” тръгва от участието на самия Алексей Василиевич Чепа в предаването “Пряк Ефир” по телевизия “Россия 1” от юни 2011 г. (21 минута от записа). Там той опонира на руските звезди Лолита Милявская и Филип Киркоров, които се жалват, че са измамени от компанията, управляваща тяхната собственост в България. Чепа излиза в качеството на “председател на съвета на директорите на групата компании “Емералд”, управляваща луксозния комплекс “Емералд Бийч Ризорт” в с. Равда.

Http iframes are not shown in https pages in many major browsers. Please read this post for details.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

В българските фирмени регистри обаче няма и следа от лице с такова име, още повече в качеството му на председател на група компании. По това време Чепа още не е депутат. Но освен, че e представител, той се явява и реален съсобственик в комплекса, сочат други документи.

На 2 февруари 2012 г. хакери разбиват електронната поща на Инна Новикова, генерален директор на интернет-холдинга Pravda.ru и качват цялото съдържание в Мрежата.

В един от изтеклите мейлове четем, че представители на руските собственици на имоти в луксозния комплекс “Емералд Бийч Ризорт” в с. Равда са се срещнали с реалните акционери на компанията-строител и управляващите на комплекса “Емералд “- господата Бозаров, Андронов и Чепа. А. В. Чепа e “един от инвеститорите в новото строителство” – пише още в мейла.

И потече “Нева” към Черно Море…

Огнян Бозаров е основно действащо лице в проекта “Нева” – най-мащабната авантюра на Управление Научно-Техническо разузнаване към Първо главно управление на ДС и свързания с него проект “Монблан”.

По волята на Горбачов и българското Политбюро, през 1987 г. България започва да строи край град Кострома завод за харддискове с крадени технологии. Операцията се ръководи от Огнян Дойнов. След като в начинанието са изляти стотици милиони долари, заводът става факт през 1994, но е абсолютно остарял, ненужен и никога не заработва. Междувременно е създадена сложна схема със задгранични фирми на УНТР на ПГУ (проектът “Монблан”), в който племенникът на Тодор Живков също има ключово участие. След Дойнов контролът е поет от Луканов през 1991 г.

Цялата история с “Нева” е описана с документална педантичност в книгата на журналиста и изследовател на ДС Христо Христов, „Империята на задграничните фирми” – създаване, дейност и източване на дружествата с българско участие зад граница 1961-2007 г., Институт за изследване на близкото минало, изд. „Сиела”, С., 2009 г.

Освен с паметника на остаряла технология в Кострома, операцията “Нева” ще се запомни и с изчезването яко дим на десетки милиони долари от сметките на задграничните български фирми.

Докато храбро брани на “тихия фронт” интересите на вече разпадналата се комунистическа държава, Огнян Бозаров е хванат от американците през 1990 и заедно с Асен Койнов е обвинен за износ на ембаргово оборудване. Тогава България заплаща 17000 долара на адвокатската кантора “Уиндълс и сие”, за да уреди скандала.

Според бившия член на НКС на СДС Иван Ценов гаранцията за Бозаров и Койнов е била 200000 долара, платена неизвестно от кого, а оправдателната им присъда е резултат от сделка с ЦРУ: България “купува” свободата на племенника на Живков като информира американците кои са хората и фирмите, работили по ембарговата продукция.

След завръщането от САЩ Бозаров е виждан във Виена, където продължава да се занимава с “бизнес”. Двете му дъщери Анна и Лидия са австрийски гражданки, но бизнес интересите им са насочени и към България. Те са собственички на “A и Л ИНВЕСТМЪНТС”, която се занимава със строителство, хотелиерство, ресторантьорство, туризъм, туроператорски сделки и външнотърговски сделки и услуги.

Разследването на Христо Христов не намира конкретни данни, че именно Огнян Бозаров е участвал в източването на задграничните фирми. Има обаче данни за необяснимо забогатяване на племенника на Тато и на неговото семейство, което владее активи в кеш и имоти за десетки милиони, инвестирани в луксозния курортен комплекс “Емералд ризорт” край Равда, показва документалното разследване на Биволъ.

Офшорки – заеми – офшорки прим

Схемата на “инвестициите” в български курортни имоти, използвана от Генадий Гудков и тандемът Бозаров-Чепа е една и съща. Офшорни дружества кредитират български предприемач с пари с неясен произход. Имотите се продават кеш, като печалбата влиза отново в офшорна фирма. Вариант на схемата е офшорката-кредитор да придобие имотите на предприемача като апортира в капитала неговия дълг.

В случая с “Емералд” първоначалната “инвестиция” минава през българската фирма “Пайонир Девелъпмънт” ЕООД, с управител латвиецът Юрий Янушкевич, която е собственост на кипърската офшорка “Амерсиус Холдингс Лимитед”. През 2004 г. фирмата се сдобива с 39 декара на брега на морето до Равда за около 2 млн евро и започва мащабен строителен проект – петзвезден луксозен комлекс “Емералд Бийч Ризорт” със 783 апартамента. Апартаментите са продадени в хода на строителството на богати руснаци, сред които и звездите – Филип Киркоров (14 апартамента) и Лолита Милявская. “Емералд Бийч Ризорт” е открит тържествено през юни 2008. За цената му може да се съди от оценката на вещи лица за апорта на “Пайонир Девелъпмънт” в капитала на фирмата “Емералд Хоспиталити”, стопанисваща комплекса. Според експертизата непаричните активи – земя, апартаменти, ресторанти, басейни и обзавеждане, възлизат на 22 426 757 лв. Владенията на “Пайонир” са 20% от комплекса, 75% от имотите са на руснаци и още 5% на граждани от ЕС.

Апартаментите са се продавали в кеш в офисите на “Пайонир” в Москва, Санкт-Петербург и Вилнюс. “Заблуждаваха ни, че според данъчните правила в България имотите трябва да се декларират по данъчна оценка” – разказват собственици, пожелали анонимност. Според тях в предварителните договори е вписвана реалната цена – от 1500 до 3000 евро на квадрат, но в нотариалните актове фигурира само 50% от стойността. Разликата естествено не влиза в отчетите на “Пайонир Девелъпмънт”.

Изпълнител на първите два етапа на проекта “Емералд” е друга “пионерска” фирма: “Пайонир Тръст Девелъпмънт” ЕООД, която е създадена от Огнян Бозаров като едноличен собственик с 5000 лв капитал в края на 2004 г. Само месец по-късно той прехвърля собствеността на кипърската офшорка “Ей енд Ел Холдингс” и назначава Юрий Янушкевич за управител. Прави впечатление сходството с името на “A и Л Инвестмънтс” на Анна и Лидия Бозарови.

Capture_decran_2012-09-17_a_14.16.10

Третият етап от строежа започва през 2011 г. и трябва да завърши през 2013 г., както твърди тогавашният “инвеститор”, а сега депутат Алексей Чепа в руското телевизионно предаване. Изпълнител обаче е друга фирма: “Емералд Пропърти Мениджмънт”, създадена на 24.03.2006 г. от Юрий Янушкович с капитал 5000 лв. През 2007 г. фирмата е кредитирана с 10 млн евро от бахамската офшорка “Спейд Бизнес” и с 500000 евро от кипърската “Сайформ Инвестмънт Лимитед”. В края на 2010 двете офшорки придобиват изцяло капитала на дружеството. Според руснаци, имащи имоти в “Емералд”, които са проучили собствеността на офшорките, зад “Спейд Бизнес” стои самият Чепа, а “Сайформ” прикрива Бозаров. Последното се потвърждава и от факта, че “Сайформ България” е открито собственост на Огнян Бозаров.

Латвийска връзка

Кой е третият “реален акционер” на име Андронов, посочен в мейла на руските съсобственици? Информацията за него е оскъдна. През 1998 г. Александр Германович Андронов е съдружник на Алексей Чепа във фирмата “ЯЛГМОС”, сочат фирмените регистри на Руската Федерация. В българските регистри обаче той се появява под името Александрс Андроновс, латвийски гражданин, който през април 2007 г. става съдружник на Огнян Бозаров в “Пайонир Тръст Девелъпмънт”.

За разлика от дискретния си руско-латвийски съдружник, Алексей Чепа има богата биография. Роден е през 1955 г., и преди разпада на СССР работи в секретни военни предприятия. Има данни, че работи и за ГРУ. През 90-те официално изнася бизнеса си в Африка, където според неофициални източници се занимава с търговия на оръжие. Той е младши бизнес-партньор на скандалния руско-френско-израелски гражданин Аркадий Гайдамак, свързван с ГРУ, както и с МОСАД. Гайдамак е осъден през 2009 г. във Франция по делото “Анголагейт” на шест години затвор, но се укрива в Израел.

В официалната биография на Чепа пише, че е ръководител ня няколко предприятия, занимаващи се с биотехнологии и нанотехнологии и има няколко научни патента и държавни награди.

Политическата кариера на А. В. Чепа започва през 2002 г. в Аграрната партия на Русия. През 2007 г. е избран за член на президиума на партията “Справедлива Русия”. От декември 2011 г. е депутат в Държавната дума и зам.-председател на фракцията “Справедлива Русия”.

Дали “есерът” Чепа ще бъде споходен от същата съдба като низвергнатия Гудков предстои да узнаем. Сигурно е обаче, че зад луксозната фасада на “комплекса на звездите” се крият още по-значими икономически и политически конфликти.

Следва

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d