България направи мощен скок в конкурентоспособността. Институтът, който я оцени прибра половин милион

Екип на Биволъ

Capture_decran_2012-09-08_a_00.58.10

Страната се е изкачила от 74-то до 62-ро място в годишната класация за конкурентоспособност на Световния икономически форум (СИФ), пише в редовния доклад на СИФ за конкурентоспособност на икономиките на 144 страни (The Global Competitiveness Report 2012-2013) съобщи Vesti.bg

Подобен скок страната не е правила през целия период на участие в това престижно издание, подчертават експертите на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), който е партньор на Форума за България при изготвянето на доклада.

Една Румъния е с 20 места в инфраструктурата назад след България и усвоява четири пъти по-малко средства от фондовете на ЕС” – коментира и премиерът Бойко Борисов.

Според него България е постигнала най-големите, най-добрите резултати в конкурентоспособността за всички времена според излезлите данни.

Други данни, които не бяха оповестени

На 11.05.2012 г. фирмата “Естат” е получила 440 724 лева без ДДС за „Социологически проучвания за изпълнение, мониторинг и оценка на Комуникационния план на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007 – 2013”, показа проверка на Биволъ в Агенцията за обществени поръчки.

В поръчката има две обособени позици “Провеждане на социологически проучвания и изготвяне на изследователски доклади” за 259 624 лв. и “Извършване на медиен мониторинг и изработване и предоставяне на контент анализ на публикациите и излъчванията в печатните и електронни медии по теми, свързани с Оперативна програма “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013″. за 181 100 лв.

Поръчката е възложена от МИЕТ без предварително публикуване на обявление в официалния вестник на Европейския съюз.

“Естат” е собственост 50/50 на Иво Желев Желев и на Фондация “Център за икономическо развитие” (ЦИР) – партньор на Световния икономически форум при изготвянето на доклада за България, който тази година се оказа толкова благоприятен.

От 1998 година ЦИР изследва и анализира националната конкурентоспособностна България /през тази първа година експерти на ЦИР идентифицираха факторите за икономически растеж и разработиха показатели за конкурентоспособност в съвместна работа с Харвардския институт за международно развитие/. ЦИР спомогна България да бъде включена за първи път /1999 г./ в годишните доклади за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум, Давос /СИФ/. Оттогава досега ЦИР е официалният партньор на СИФ, който събира, обработва и предоставя информация за България за всички досегашни издания на Доклада за глобалната конкурентоспособност.” – пише във визитката на организацията.

По-рано Биволъ разкри, че българският клон на “Прозрачност без граници”, чийто изпълнителен директор Дияна Ковачева стана министър на правосъдието в правителството на ГЕРБ, е получила апетитни обществени поръчки непосредствено преди изборите през есента на 2011 г., които трябваше да наблюдава. От “Прозрачност без граници” обаче отрекоха, че са в ситуация на конфликт на интереси.

Serial winners

Това обаче далеч не са всички пари, получени от института от обществени поръчки. Освен, че играе самостоятелно, “Естат” участва като собственик в няколко консорциума, сред които КОНСОРЦИУМ НА “МАРКЕТ ЛИНКС” ООД “ЕСТАТ”ООД НЦИОМ* с управител Румяна Бъчварова (шеф на кабинета на Бойко Борисов), ОБЕДИНЕНИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ КОМПАНИИ-ВИТОША РИСЪРЧ ЕООД И ЕСТАТ ООД* с шеф Александър Стоянов от ЦИД, Консорциум СИНЕСТА, ЕСТАТ – ТРЕНД СТУДИО, ОБЕДИНЕНИЕ  ЕСТАТ- ДЖЪНКШЪН БЪЛГАРИЯ и др.

Проверка в Агенцията за обществени поръчки показва, че някои от тези консорциуми се прехранват добре от еврофондовете и при предишното и при сегашното правителство. Така например Консорциум СИНЕСТА получава през юни 2009 г (преди изборите). 432 000 лв. от Агенцията по туризъм за „Проучвания на чуждестранните посетители в България и на пътуванията на българите в страната”,  ЕСТАТ – ТРЕНД СТУДИО пък печели през 2011 г. 255 000 лв. по проект на Община Варна за “Разработване на референтен модел за оптимизация на административните процеси и ре-инженеринг на фронт- и бек-офис системите в Общинска администрация Варна”, Обединение “Консултанти за сертифициране на качество в туризма” е получило  287 000 лв. от МИЕТ на 05.04.2012 за “Проучване на нагласите в туристическите предприятия, разработване на предложения за национални системи за доброволно сертифициране на качеството и устойчивото развитие и тяхното популяризиране”, а ОБЕДИНЕНИЕ ЕСТАТ- ДЖЪНКШЪН БЪЛГАРИЯ взима на 27.04.2012 г 94 000 лв. от Агенцията за закрила на детето за “Извършване на специализирани проучвания и изследвания за оценка на резултатите от изпълнението на Националната стратегия за детето в изпълнение на Дейност 4 от Проект „Извършване на оценка на изпълнението на Националната стратегия за детето 2008-2018 г.”

“Естат” има 50% във всички горепосочени печеливши обединения, освен в Обединение “Консултанти за сертифициране на качеството в туризма”, където има 34.0%.

На този фон малката поръчка за 29 000 лв. от 21.06.2012 г., срещу която “Естат” трябва да направи “Пилотно проучване на потребностите на работодателите от работна сила с определени характеристики” не прави силно впечатление.

Чисто чрез “Естат” в Центъра за икономическо развитие са влезли 720 992 лв. Всички суми са без ДДС.

И Моника Йосифова…

Това обаче не са всички фирми на Института, оценяващ конкурентноспособността, който притежава изцяло “Агенция Икономика” и портала Econ.bg.

Като самостоятелен играч при предишното правителство Агенция “Икономика” е спечелила четири малки обществени поръчки от Министерството на Икономиката за изготвяне на анализи и доклади, общо за 300 605 лв.

Чрез “Агенция Икономика” ЦИР участва в няколко обединения: Консорциум за диалог с администрацията (20.0% дял), Обединение Намаляване на административната тежест за бизнеса (33.33%), Прозрачност за еврофондовете (33.0% дял), Информираност и активност (25.0%) и ЕСТАТ – Агенция ИКОНОМИКА (20.0%).

Впечатляваща обществена поръчка е получена от Консорциума “Прозрачност на еврофондовете” с управител Моника Йосифова (приятелката на Станишев, известна от скандала “Хохегер”) в началото на 2009 г. Сумата от 1 166 497 лв. е дадена от Министерството на финансите за “Провеждане на кампания за популяризиране на структурните инструменти на ЕС в България и осигуряване на информираност и прозрачност във връзка с усвояването на средствата от ЕС” и е от Оперативна програма “Техническа помощ”. Ако разпределението на парите е било пропорционално на дяловете в консорциума, то поне 388000 лв. са влезли в “Агенция Икономика” и оттам в Института за икономическо развитие.

* Отбелязаните консорциуми не са печелили обществени поръчки според сайта на АОП

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

Вижте също / Read Also