Capture_decran_2012-09-08_a_00.58.10

Страната се е изкачила от 74-то до 62-ро място в годишната класация за конкурентоспособност на Световния икономически форум (СИФ), пише в редовния доклад на СИФ за конкурентоспособност на икономиките на 144 страни (The Global Competitiveness Report 2012-2013) съобщи Vesti.bg

Подобен скок страната не е правила през целия период на участие в това престижно издание, подчертават експертите на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), който е партньор на Форума за България при изготвянето на доклада.

Една Румъния е с 20 места в инфраструктурата назад след България и усвоява четири пъти по-малко средства от фондовете на ЕС“ – коментира и премиерът Бойко Борисов.

Според него България е постигнала най-големите, най-добрите резултати в конкурентоспособността за всички времена според излезлите данни.

Други данни, които не бяха оповестени

На 11.05.2012 г. фирмата „Естат“ е получила 440 724 лева без ДДС за „Социологически проучвания за изпълнение, мониторинг и оценка на Комуникационния план на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007 – 2013”, показа проверка на Биволъ в Агенцията за обществени поръчки.

В поръчката има две обособени позици „Провеждане на социологически проучвания и изготвяне на изследователски доклади“ за 259 624 лв. и „Извършване на медиен мониторинг и изработване и предоставяне на контент анализ на публикациите и излъчванията в печатните и електронни медии по теми, свързани с Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013″. за 181 100 лв.

Поръчката е възложена от МИЕТ без предварително публикуване на обявление в официалния вестник на Европейския съюз.

„Естат“ е собственост 50/50 на Иво Желев Желев и на Фондация „Център за икономическо развитие“ (ЦИР) – партньор на Световния икономически форум при изготвянето на доклада за България, който тази година се оказа толкова благоприятен.

От 1998 година ЦИР изследва и анализира националната конкурентоспособностна България /през тази първа година експерти на ЦИР идентифицираха факторите за икономически растеж и разработиха показатели за конкурентоспособност в съвместна работа с Харвардския институт за международно развитие/. ЦИР спомогна България да бъде включена за първи път /1999 г./ в годишните доклади за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум, Давос /СИФ/. Оттогава досега ЦИР е официалният партньор на СИФ, който събира, обработва и предоставя информация за България за всички досегашни издания на Доклада за глобалната конкурентоспособност.“ – пише във визитката на организацията.

По-рано Биволъ разкри, че българският клон на „Прозрачност без граници“, чийто изпълнителен директор Дияна Ковачева стана министър на правосъдието в правителството на ГЕРБ, е получила апетитни обществени поръчки непосредствено преди изборите през есента на 2011 г., които трябваше да наблюдава. От „Прозрачност без граници“ обаче отрекоха, че са в ситуация на конфликт на интереси.

Serial winners

Това обаче далеч не са всички пари, получени от института от обществени поръчки. Освен, че играе самостоятелно, „Естат“ участва като собственик в няколко консорциума, сред които КОНСОРЦИУМ НА „МАРКЕТ ЛИНКС“ ООД „ЕСТАТ“ООД НЦИОМ* с управител Румяна Бъчварова (шеф на кабинета на Бойко Борисов), ОБЕДИНЕНИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ КОМПАНИИ-ВИТОША РИСЪРЧ ЕООД И ЕСТАТ ООД* с шеф Александър Стоянов от ЦИД, Консорциум СИНЕСТА, ЕСТАТ – ТРЕНД СТУДИО, ОБЕДИНЕНИЕ  ЕСТАТ- ДЖЪНКШЪН БЪЛГАРИЯ и др.

Проверка в Агенцията за обществени поръчки показва, че някои от тези консорциуми се прехранват добре от еврофондовете и при предишното и при сегашното правителство. Така например Консорциум СИНЕСТА получава през юни 2009 г (преди изборите). 432 000 лв. от Агенцията по туризъм за „Проучвания на чуждестранните посетители в България и на пътуванията на българите в страната”,  ЕСТАТ – ТРЕНД СТУДИО пък печели през 2011 г. 255 000 лв. по проект на Община Варна за „Разработване на референтен модел за оптимизация на административните процеси и ре-инженеринг на фронт- и бек-офис системите в Общинска администрация Варна“, Обединение „Консултанти за сертифициране на качество в туризма“ е получило  287 000 лв. от МИЕТ на 05.04.2012 за „Проучване на нагласите в туристическите предприятия, разработване на предложения за национални системи за доброволно сертифициране на качеството и устойчивото развитие и тяхното популяризиране“, а ОБЕДИНЕНИЕ ЕСТАТ- ДЖЪНКШЪН БЪЛГАРИЯ взима на 27.04.2012 г 94 000 лв. от Агенцията за закрила на детето за „Извършване на специализирани проучвания и изследвания за оценка на резултатите от изпълнението на Националната стратегия за детето в изпълнение на Дейност 4 от Проект „Извършване на оценка на изпълнението на Националната стратегия за детето 2008-2018 г.“

„Естат“ има 50% във всички горепосочени печеливши обединения, освен в Обединение „Консултанти за сертифициране на качеството в туризма“, където има 34.0%.

На този фон малката поръчка за 29 000 лв. от 21.06.2012 г., срещу която „Естат“ трябва да направи „Пилотно проучване на потребностите на работодателите от работна сила с определени характеристики“ не прави силно впечатление.

Чисто чрез „Естат“ в Центъра за икономическо развитие са влезли 720 992 лв. Всички суми са без ДДС.

И Моника Йосифова…

Това обаче не са всички фирми на Института, оценяващ конкурентноспособността, който притежава изцяло „Агенция Икономика“ и портала Econ.bg.

Като самостоятелен играч при предишното правителство Агенция „Икономика“ е спечелила четири малки обществени поръчки от Министерството на Икономиката за изготвяне на анализи и доклади, общо за 300 605 лв.

Чрез „Агенция Икономика“ ЦИР участва в няколко обединения: Консорциум за диалог с администрацията (20.0% дял), Обединение Намаляване на административната тежест за бизнеса (33.33%), Прозрачност за еврофондовете (33.0% дял), Информираност и активност (25.0%) и ЕСТАТ – Агенция ИКОНОМИКА (20.0%).

Впечатляваща обществена поръчка е получена от Консорциума „Прозрачност на еврофондовете“ с управител Моника Йосифова (приятелката на Станишев, известна от скандала „Хохегер“) в началото на 2009 г. Сумата от 1 166 497 лв. е дадена от Министерството на финансите за „Провеждане на кампания за популяризиране на структурните инструменти на ЕС в България и осигуряване на информираност и прозрачност във връзка с усвояването на средствата от ЕС“ и е от Оперативна програма „Техническа помощ“. Ако разпределението на парите е било пропорционално на дяловете в консорциума, то поне 388000 лв. са влезли в „Агенция Икономика“ и оттам в Института за икономическо развитие.

* Отбелязаните консорциуми не са печелили обществени поръчки според сайта на АОП


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>

Реклами