Тефтерчето на Цар Киро съществува, потвърдиха бившият митнически шеф Ваньо Танов и сегашният шеф на МВР Цветлин Йовчев. Според Йовчев тефтерът бил първо в ДАНС, после бил предаден на ГДБОП. Ваньо Танов също проговори в медиите и разшири кръга на посветените в тефтерните тайнства със самия себе си и с финансовия министър Симеон Дянков.

И започнаха усукванията: „Ако тефтерчето е иззето при операция, а не е подхвърлено, то в него са записани събития от преди 2009 година“ – твърди Танов.

Датите в страниците разпратени до медиите обаче са от самата 2009 г. – преди и след парламентарните избори през юли. При Тройната коалиция и при ГЕРБ.

Нещо повече, тефтерчето е иззето чак през 2011 г. Наивно е да се смята, че след възцаряването на Танов в Агенция „Митници“ през 2009, неговите служители са свалили автоматично чадъра над Цар Киро.

От откровенията на Танов разбираме още, че се е срещал с шефа на ДАНС Казаков, за да узнае имената на служителите от митницата в тефтерчето. Като стар бопаджия той решил да не пипа служителите си докато службите ги разработват. „Не съм се срещал със служителите, тъй като тогава се разбрахме, че колегите ще продължат да работят оперативно по това тефтерче, за да докажат има ли такава незаконна дейност от страна на моите служители“.

Не е ясно каква оперативна работа са извършили „колегите“ от 2011 г. до момента.

Ясно, че телефонът на шефа на БОП в Пловдив Димитър Влахов е записан в тефтера на страницата „Спешни“, заедно с номерата на митничарите, получавали пари за чадъра. Ясно е също, че Влахов беше издигнат за шеф на ДАНС-Пловдив през септември 2013 г. от Владимир Писанчев, който е назначение на сегашното правителство.

Друг „колега“, който е в списъка със спешните номера е Антон Спасов – старши инспектор и началник на група в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в Пловдив. Той е награден от Цветан Цветанов през април 2011 г. с „Почетен медал на МВР“.

А какво щеше да стане с Коалицията „Цар Киро“, ако тефтерчето не беше изтекло в медиите?

Човекът, който е изпратил страниците от тефтера го е написал ясно: „по него нищо няма да се направи“.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.